Simpele zege Rood Zwart Baflo

BAFLO – Zaterdagmiddag speelde Rood Zwart Baflo in eigen huis zo’n wedstrijd die je gewoon moet winnen. En dat gebeurde ook. Tegen Westerlee – nummer laatst in 4D – werd met 5-0 gewonnen. Het was echter een magere afspiegeling van het krachtsverschil.

De Bafloërs hadden een makkelijke middag tegen de Oost-Groningers. Bij rust stond het slechts 3-0, wat ook het dubbele had kunnen, nee, moeten zijn. Als excuus kon echter wel de slechte gesteldheid van het veld worden aangehaald. Ook bij de passing zag je vaak dat de bal bij het spelen vaak raar opsprong en niet de gewenste richting meekreeg.

Al in de eerste minuut werd Duncan Torrenga de diepte in gestuurd, maar de aanvaller vergat in kansrijke positie te scoren; zijn schot ging – mede door het hobbelig veld – rakelings naast. Vijf minuten later was het wel raak. Torrenga werd vanuit het middenveld ingespeeld en verlengde de bal subtiel met buitenkantje rechts ineens op de lopende Jordy Potma, die alleen voor doelman John Hofsté kwam en wél wist te scoren, 1-0. Prima aanval, prima goal.

De niet zichtbare Jordy Potma heeft de 1-0 binnengeschoten

In de 23ste minuut was het Reinout Geuze die over links doorkwam en hard laag voorgaf. Voorbij de tweede paal wist Duncan Torrenga de bal nog te controleren, om vervolgens William de Roo in scoringspositie te brengen. De inzet van de verdedigende middenvelder werd echter op het laatste moment geblokt. Zeven minuten later werd de score dan toch verdubbeld. Een dieptepass van Chris ten Boer belandde aan de rechterkant bij Duncan Torrenga, die z’n man voorbij snelde en voorgaf op de inkomende Jordy Potma, die vervolgens bij de eerste paal binnen werkte, 2-0.

De gasten bakten er helemaal niets van. Slechts één schot – van afstand – tussen de palen, maar een simpel oprapertje voor RZB-goalie Cedric Tillema. Daarbij moet gezegd dat Westerlee – ondanks dat het tegen degradatie speelt – niet begon te schoppen. Het was voor scheidsrechter Eeuwe Aardema dan ook een makkie deze middag. Ook Melvin Folkerts kreeg nog een kans geboden door Torrenga, maar ook nu werkte de oneffen grasmat tegen en verdween de bal totaal ergens anders dan Folkerts in gedachten had.

Melvin Folkerts (8) – terug van een schorsing – speelde een solide wedstrijd

Op slag van rust kreeg Duncan Torrenga een vrije bal mee. Het oogcontact met Reinout Geuze was daar en terwijl de Westerleesters de verdediging aan het herstellen waren, stifte Torrenga de bal snel achter de laatste linie van de gasten, waar Geuze 1 op 1 met sluitpost Hofsté met links uithaalde en de 3-0 tegen de touwen werkte.

Na de thee was het wederom eenrichtingsverkeer, wat in de 54ste minuut de 4-0 opleverde. Het was Duncan Torrenga die vanaf de linkerkant naar binnen ging en de bal op de paal krulde. Vervolgens bracht de mee opgekomen Stefan Kruizenga de bal voor het doel, waar in een wirwar van spelers Jordy Potma de bal over de lijn werkte en daarmee z’n hattrick voltooide.

Tien minuten later gaf Arjen Potma hoog voor, waar invaller Mark van Zanten de bal voor de voeten van de Mike Smit kopte. De linksback stuitte op doelman Hofsté en schoot de rebound over. Een minuut later stelde Duncan Torrenga Arjen Potma in de gelegenheid om een doelpuntje mee te pikken, maar de niet eens slecht ingeschoten bal van de Bafloër middenvelder werd uitstekend gekeerd door de goalie van Westerlee.

Chris ten Boer (4) wordt afgetroefd door Westerleesters

Met nog 19 minuten op de klok was het Melvin Folkerts die met een prima steekpass Arjen Potma en Duncan Torrenga alleen op doelman Hofsté af stuurde. Potma gunde Torrenga z’n goaltje, 5-0.

Een minuut later kreeg de aanvaller op aangeven van Mark van Zanten nog een doelkans, maar zijn kopbal voorbij de tweede paal werd door Hofsté uit het doel geranseld.

Het laatste kwartier geloofde de thuisploeg het wel en speelde het de 90 minuten – en niets meer – zonder kleerscheuren uit.

Drie punten, 5 keer gescoord, geen tegengoals en dus heeft Rood Zwart Baflo alles in eigen hand. De spanning in 4D – met nog 3 titelkandidaten – neemt met de week toe.