vv Winsum naar halve finales districtsbeker (én de Toto KNVB beker)

WINSUM – Het midweekse programma bij vv Winsum staat deze week in het teken van bekervoetbal. Woensdag 3 april staat vv Winsum 2 – Drachtster Boys 3 op het programma. Maandagavond plaatste het vrouwen 1 elftal zich al voor de finale van de districtsbeker door met penalty’s van Sneek te winnen en dinsdag was het de beurt aan de hoofdmacht bij de heren. Het Friese VV BCV uit Burgum kwam in Winsum strijden voor een plek in de halve finale van de districtsbeker.

Winst zou niet alleen een plek in de halve finale opleveren, het betekent ook plaatsing in de eerste voorronde van de Toto KNVB beker van komend seizoen. Nog nooit plaatste een vereniging op het Hogeland zich voor het echte bekertoernooi, tot dinsdagavond. Met name een sterke en effectieve eerste helft leidde tot een 3-1 overwinning voor de thuisploeg.

Regen hing in de lucht, dus vele paraplu’s werden door het publiek preventief meegenomen naar het tweede veld op sportpark Schouwerzijlsterweg. Vanwege ontbrekende verlichting op het hoofdveld werd de kwartfinale afgewerkt op het iets minder sfeervolle naastgelegen veld. Het was overigens maar goed dat het publiek zich wapende tegen de regen, want in de tweede helft kwamen er flink wat milimeters naar beneden in Winsum. Een paar honderd man publiek lijnden zich in afwachting van de spelers op langs de westzijde van het veld, terwijl enkele geblesseerde en geschorste voetballers hun teamgenoten onthaalden met rode flares en groen-witte rookpotten.

Sfeeractie voorafgaand aan de wedstrijd

Er ontbraken een aantal namen bij de thuisploeg. Flaviou Fatima en Kay Bootsma waren geschorst, blessures hielden Rick Schaaphok, doelman Germen Bouwman en Niels van Dalen aan de zijlijn. De voor Winsum erg belangrijke Rogier Krohne viel afgelopen zaterdag geblesseerd uit in de verloren competitiewedstrijd tegen Oranje Nassau, maar trainer Bert Vos kon hem dinsdagavond wel opstellen. De aanvaller die ooit een doelpunt maakte tegen Manuel Neuer (niet veel mensen kunnen dat zeggen), bewees zijn waarde al vroeg in de wedstrijd. Een knappe ingooi van José Bello werd door Krohne met de borst klaargelegd voor Reinder Haaksema, die de bal knap langs doelman Tolman schoot. Met slechts drieënhalf minuut op de klok mocht de altijd enthousiaste scorebord-bediener Leendert de 1-0 aanklikken. Even voor de snelle openingstreffer had Harmen Vlietstra uit naam van BCV al een kans om te scoren, maar doelman Wouter Meijer kwam goed uit zijn doel en lag de aanvaller voldoende in de weg om een doelpunt te voorkomen.

Fusie
Het in de tweede klasse uitkomende VV BCV gaat komend seizoen fuseren met buurclub VV Bergum en zal dan uitkomen in het blauw en met de naam FC Burgum. De vereniging doet het met een eerste plaats niet onverdienstelijk in de tweede klasse, maar had in de beginfase grote moeite om Winsum, dat in de top van de eerste klasse meedraait, bij te benen. De thuisploeg was fel in duels, zat overal bovenop en schakelde snel om. Dat resulteerde in de twaalfde minuut ook in de 2-0. Een verre ingooi van Rogier Krohne overbrugde enkele tientallen meters, werd gemist door de verdedigers van BCV en kwam uiteindelijk bij Tim Hoff terecht. Hoff nam de bal mee en tikte hem over de doellijn. vv Winsum ging met deze comfortabele voorsprong wat rustiger voetballen en liet BCV iets dichterbij komen. De Friezen kwamen daardoor wat beter in de wedstrijd en gingen offensiever spelen. De jonge en behendige voetballers in de voorhoede probeerden de snelle verdedigers van Winsum te passeren, maar slaagden daar zelden in. De Bergumer Christelijke Voetbalvereniging had in de tweede fase van de eerste helft het meeste balbezit. Winsum had de mogelijkheid om foutjes van de gasten af te straffen in counters, maar er stond geen spits op scherp om dat te doen. Eigenlijk kwam er uit de dreiging van BCV geen enkele echte kans, terwijl de doelpogingen van Winsum voor veel dreiging zorgden. Reinder Haaksema probeerde het na een half uur van afstand, maar keeper Tolman redde goed. Thomas Kauw was degene die de 3-0 op zijn naam kreeg. Hij werd door Tim Hoff aangespeeld, stuurde twee verdedigers het bos in en schoot laag in de hoek. Een royale voorsprong bij rust, die niet meer uit handen gegeven mocht worden.

Rogier Krohne (oranje kicks) in duel met een Fries

Het was voor BCV zeker geen verloren wedstrijd, maar dat er iets anders moest was zeker. Er was voorin meer dreiging en stabiliteit nodig. Die kwam er met Jens Kerstholt en Ronald van der Heijden. Waar de gasten in de eerste helft her en der wat slordig waren aan de bal, werd er in het begin van de tweede helft juist wat geklungeld in de achterhoede van Winsum. BCV wist er geen gebruik van te maken, maar de druk die werd gezet betaalde zich wel uit in mogelijkheden. Kansen kwamen er voor Winsum wel, ondanks dat er wat minder fel en snel werd gespeeld. Reinder Haaksema was met een kopkans en schot dichtbij treffers en ook Rogier Krohne wist de bal net niet tegen de touwen te knallen. Aan de overzijde tikte doelman Meijer een volley van Fedde Durk Kingma knap over de lat.

Strafschop
Op het arbitrale trio was niks aan te merken. Scheidsrechter Beijert trok slechts één kaart, voor een te laat ingezette tackle op Tim Hoff. Gemene overtredingen werden er (bijna) niet gemaakt, slimme wel. Het was niet zo slim dat Heinze Andringa tegenstander Vlietstra vasthield in het zestienmetergebied. De aanvaller ging naar de grond en de scheidsrechter gaf geheel terecht een strafschop. Yorn Sikkenk ging vastberaden achter de bal staan en schoot deze zonder problemen langs de doelman van vv Winsum. In de resterende minuten probeerden de gasten nog wat kansen te forceren, maar ze kwamen niet meer in de buurt van het Winsumer doel. Voor Winsum was er nog één mogelijkheid. Invaller Joshua van Dijk stond vrij aan de rand van het zestienmetergebied en werd aangespeeld. Een schot volgde, maar de bal belandde door ingrijpen van de doelman via de lat naast het goal. De thuisploeg had in de tweede helft niet de overhand zoals ze deze in de eerste helft had, maar trok wel aan het langste eind. Een prima 3-1 overwinning was meer dan genoeg voor een plek in de halve finale van de districtsbeker Noord én plaatsing in de kwalificatie van de Toto KNVB beker in het seizoen 2019/2020. Tegen wie er dan geloot gaat worden is nog niet bekend, maar het zal hoogstwaarschijnlijk gaan om een amateurvereniging of een ploeg uit de tweede of derde divisie.

Wie de tegenstander van Winsum wordt in de halve finale moet ook nog worden bepaald. Dat wordt óf tweedeklasser VEV’67 uit Leek, óf het Ljouwerter LAC Frisia, dat ook in de tweede klasse uitkomt. Zij spelen 3 april tegen elkaar in Leek. Eén ding is in ieder geval zeker: vv Winsum kan dan niet van het thuisvoordeel genieten.

VV Winsum – VV BCV: 3-1 (3-0)

Scoreverloop: 4. 1-0 Reinder Haaksema (Rogier Krohne), 12.  2-0 Tim Hoff (Rogier Krohne), 39. 3-0 Thomas Kauw (Tim Hoff), 83. 3-1 Yorn Sikkenk (strafschop)

Gele kaart: 71. Remco Bouius (VV BCV)

Scheidsrechter: Theo Beijert uit Marum, Assistent scheidsrechters: Marco Hommes en Patrick Dobma

VV Winsum: Wouter Meijer; Heinze Andringa, Marcel Pannekoek ©, Hans Zwakenberg, José Bello; Thomas Kauw (65. Bauke Hoekstra), Tim Hoff (78. Maikel Hoormann), Roy Streppel; Reinder Haaksema (81. Joshua van Dijk), Wouter Bloem en Rogier Krohne. Trainer: Bert Vos

VV BCV: Arjen Tolman; Cor-Pieter Pander (49. Remco Bouius), Jacob Frimpong, Hendrik Elzinga, Roeland Rusticus ©; Yorn Sikkenk, Romke Bos (65. Ronald van der Heijden), Merijn Feenstra; Fedde Durk Kingma, Robert van der Laan (55. Jens Kerstholt) en Harmen Vlietstra. Trainer: Jasper Bouma

Verslag + foto’s: Ingmar Vos