Rood Zwart Baflo bindt ook De Heracliden aan zegekar

UITHUIZERMEEDEN – Rood Zwart Baflo blijft het als promovendus uitstekend doen. Zaterdag werd de uitwedstrijd bij De Heracliden met 4-0 gewonnen. Het betekende de vijfde overwinning op rij na de winterstop, waarvan de laatste drie zonder tegendoelpunt.

Het duurde slechts 7 minuten of de Bafloërs namen al de leiding. Het was back Stefan Kruizenga die vanaf de rechterkant de bal voor het doel pompte. Onder zware druk van Jordy Potma was het Gideon Kamminga die de bal in eigen doel werkte, 0-1.

De Heracliden lieten voor rust niets tot weinig zien. Het had vooral te maken met de felheid. De gasten profiteerden te weinig van de geboden ruimte en creëerden in het eerste kwartier slechts een paar mogelijkheden om de score te verdubbelen. Vijf minuten na de openingstreffer zette Jordi Striedelmeijer met een slim passje Jordy Potma vrij voor doelman Jan Medema, maar de Bafloër schoot voorlangs. En één minuut later verdween een vrije bal van Duncan Torrenga maar net naast.

Duncan Torrenga glipt hier langs Jort Veenstra

Op slag van rust leken de gasten met enig geluk alsnog de tweede treffer te maken, maar nu verdween een hoge voorzet – of was het een bewuste lob – van Jordy Potma net achter de deklat in het net.

De uitstekend fluitende scheidsrechter Dictus van Dijk uit Boornbergum – hij was invaller – had een makkelijke eerste helft gehad, iets waar De Heracliden-trainer Ronald Bouwman zich dood aan had geërgerd. “Als je tegen degradatie speelt dan mag je slecht spelen, maar niet op inzet afgetroefd worden”, aldus de oefenmeester. In de rust was daar zichtbaar over gesproken, want in de tweede helft waren de Meijsters aanzienlijk feller. De gasten hadden daar moeite mee en moesten even door ‘de eerste 10 minuten na rust’ worstelen. De thuisploeg kreeg twee grote kansen: zo schoot in de 48ste minuut Tim Ottema in kansrijke positie voorlangs en was het even later Jeroen Linstra die alleen voor RZ-goalie Cedric Tillema niet wist te scoren. De sluitpost redde met de voet.

Tim Ottema (11) haalt uit, maar de bal zal voorlangs gaan

Toen de storm ging liggen, was het Rood Zwart Baflo dat de draad weer oppakte. Toch bleef de thuisploeg plaagstootjes uitdelen en moest Chris te Boer een paar keer een vrije bal rond ‘de zestien’ weggeven, maar gevaar leverde dit niet op. De ballen verdwenen in de muur of over het doel.

In de 56ste minuut kwam de thuisploeg nog goed weg toen een verre uithaal van William de Roo op de lat uiteenspatte.

Jordi Striedelmeijer – hangend in de lucht – gaat tevergeefs voor de bal

Halverwege de tweede helft leek de wedstrijd in het slot te worden gegooid. Het was Melvin Folkerts die vanaf de linkerkant de bal bij de tweede paal wist te krijgen, waar Jordy Potma afrondde, 0-2.

De gemakzucht sloop daarna in het team van trainer Jan Potma, waardoor de thuisploeg de mogelijkheid kreeg op de aansluitingstreffer. In de 69ste minuut was het Tim Ottema die vanaf links snoeihard uithaalde en leek te gaan scoren. Het was echter doelman Tillema die met een reflex de bal over de achterlijn wist te werken. De indraaiende hoekschop werd vervolgens door Jeroen Linstra van dichtbij op de staander gekopt. In de tegenaanval moest de thuisploeg aan de noodrem trekken, waarop de gasten op zo’n 25 meter van het doel een vrije bal mochten nemen. Duncan Torrenga boog de bal met veel gevoel over de muur en buiten bereik van sluitpost Medema in het doel, 0-3.

Rood Zwart Baflo geloofde het wel en wilde de wedstrijd zonder kleerscheuren uitspelen. Door minder scherp in de duels te gaan kreeg De Heracliden toch weer een paar kansen. In een tijdsbestek van twee minuten wist Cedric Tillema Jeroen Oosterhuis en Mark de Boer allebei van een zeker doelpunt af te houden. Na de laatste redding, was de omschakeling daar. Een snelle verre uittrap belandde precies in de voeten van Duncan Torrenga die 1 op1 kwam met Gideon Kamminga. De verdediger haalde de Bafloër van achteren neer, met een vrije bal op 20 meter van het doel tot gevolg. Nu krulde Torrenga de bal langs de muur in de korte hoek, 0-4.

Het laatste wapenfeit kwam van de thuisploeg, maar de vrije bal van Frank de Boer verdween over het hoofd van de uitblinkende Cedric Tillema in de ballenvanger.

Volgende week speelt Rood Zwart Baflo thuis tegen het vierde geplaatste HS ’88. De Heracliden gaat dan naar Spijk, waar nummer drie Poolster de tegenstander is.