Strijdend Rood Zwart Baflo steelt overwinning

BAFLO – Waar Rood Zwart Baflo – HS’88 op een bloedeloze 0-0 afstevende, was het in de voorlaatste minuut Duncan Torrenga die vanuit een vrije bal direct raak schoot en de Bafloërs de niet verwachte en zeker niet verdiende zege bezorgde. Hiermee blijft het team van trainer Jan Potma in het spoor van koploper FC Zuidlaren.

De bezoekers kwamen zaterdagmiddag goed uit de startblokken op het Coop Verstraete Sportpark. Rood Zwart Baflo werd meteen in de verdediging gedrukt, maar de minst gepasseerde verdediging van de vierde klasse C gaf geen krimp. HS’88 kwam tot aan de 16-meter en niet verder. Tot echte uitgespeelde kansen kwamen de gasten niet.

RZ-doelman Cedric Tillema heerst in de lucht

Na zo’n 10 minuten kwam de thuisploeg – zonder Arjen Potma en Jordi Striedelmeijer – voor het eerst serieus over de middenlijn en mocht het direct een hoekschop nemen aan de linkerkant. De korte uitvoering van Melvin Folkerts en Duncan Torrenga werd door laatstgenoemde gevaarlijk hard en laag de ’16’ ingedraaid. Captain Patrick Rutgers kon net niet bij de bal om de vroege 1-0 op het scorebord te zetten. Het spel speelde zich verder vooral op het middenveld af, de meeste aanvallen werden vroegtijdig door de tegenpartij onderbroken.

In de 20ste minuut werd een aanval van Rood Zwart gesmoord, alleen werd hierbij  een overtreding gemaakt. Op de indraaiend vrije bal van Duncan Torrenga kwam Mark van Zanten een teen te kort om de bal tegen de touwen te werken. Vijf minuten later was het Jordy Potma die over rechts goed doorkwam  en vervolgens vanaf de achterlijn strak en laag voor schoot. Bij de eerste paal dook Duncan Torrenga op, maar de attente HS-goalie Lucas Wijma was hem net voor en voorkwam daarmee een zekere treffer. En drie minuten later was het diezelfde Potma die op inzet twee duels won en de bal aflegde op Torrenga. De aanvaller probeerde het van zo’n 30 meter, maar zag z’n uithaal een meter naast gaan.

Verder was Torrenga ongelukkig in z’n acties en had hij in Remco Letens een uitstekende verdediger tegenover hem. Letens won de meeste duels en was in de opbouw ook nog eens uitstekend.

Remco Letens (13) probeert Duncan Torrenga af te stoppen

Tot aan de rust gebeurde er verder weinig, slechts een slap schotje uit de draai van Sven Rosevink op slag van rust.

Het begin van de tweede helft was ook voor HS’88. Er werd direct weer druk gezet door de gasten, maar net als in de eerste helft hield de laatste linie van de thuisploeg vrij eenvoudig stand. Toch had het team van trainer Jan Potma moeite om tot een goede opbouw te komen en werden bijna alle lange ballen simpel ingeleverd bij de gasten, die nagenoeg alle duels in de verdediging wonnen. Hierdoor bleven de Hoogezandsters de bovenliggende partij. Toch kwam de eerste echte doelpoging na rust van de thuisploeg. Het was Melvin Folkerts die in de 57ste minuut van afstand probeerde te scoren, maar de bal verdween net naast het doel.

Lange bal naar voren van RZ-aanvoerder Patrick Rutgers

HS’88 bleef voetballend de betere ploeg en kreeg in de 66ste minuut een grote kans via Micuel Korte die in het strafschopgebied uithaalde. Het was echter RZ-doelman Cedric Tillema die met een reflex de bal keerde. De rebound werd vervolgens door Sven Rosevink tegen de touwen geschoten, maar de clubtopscorer deed dit in buitenspelpositie, zodat scheidsrechter Baar de goal volkomen terecht afkeurde.

Hierna was het de thuisploeg dat een paar keer gevaarlijk werd vanuit hoekschoppen. Twee keer zorgde Duncan Torrenga met indraaiende corners voor gevaar. De eerste werd door HS-er Aron Oortwijn weggekopt voordat Chris ten Boer met het hoofd kon scoren en de tweede voorzet vanaf de cornervlag werd door Jordy Potma bij de tweede paal over het doel gewerkt.

Het laatste kwartier gebeurde er niet veel meer en leek de brilstand in de maak. Tot de voorlaatste minuut. Het was de zeer sterk spelende Remco Letens, die even buiten het strafschopgebied bij het uitverdedigen de bal met de hand beroerde. Een vrije bal voor Rood Zwart Baflo op 20 meter van het doel was het gevolg. Duncan Torrenga ging achter de bal en krulde deze langs de muur in het doel, 1-0. De ontlading was groot bij de Bafloërs, die in de extra tijd niet meer in gevaar kwamen.

Zo hield Rood Zwart Baflo voor de 10de keer dit seizoen de nul en bleek één doelpunt voldoende voor 3 punten. Drie punten die tot stand kwamen – en niet voor de eerste keer dit seizoen – door passie en strijd, met ziel en zaligheid doelpogingen van de tegenstander onschadelijk maken en wetende dat er (bijna) altijd wel wordt gescoord.