Bafloër Ricardo Damminga wint Oethoesterloop

Ricardo Damminga op het hoogste schavot in Uithuizen
Foto: Marnix van den Brink

WINSUM – Lopers van Artemis Winsum verschenen het afgelopen weekend aan de start bij de Cascaderun in Hoogeveen en de Oethoesterloop in  Uithuizen en presteerden zeer goed.

Met een eerste plaats voor Ricardo Damminga uit Baflo op de 10 kilometer bij de mannen senioren en twee derde plaatsen voor Erwin Vos uit Uithuizen bij de mannen 50+ op de 10 kilometer en voor Wim Ammeraal uit Leens bij de mannen op de 5 kilometer kwam Artemis zaterdagmiddag in Uithuizen tijdens de 7e Oethoesterloop uitstekend voor de dag.

Deze loop werd vorig jaar door problemen over de datum begin juli met de organisatie van de Lopster Torenloop niet gehouden. Dit jaar werd derhalve door de organiserende Loopgroep-Kameleon voor de tweede zaterdag in april gekozen. Waarschijnlijk mede door het steenkoude weer vergezeld van sneeuwbuien lieten de deelnemers het in grote getale afweten. Op de 5 en de 10 kilometer stonden totaal slechts 87 deelnemers, waaronder negen vrouwen aan de start. In 2017 mocht de organisatie nog totaal 173 deelnemers begroeten.

Ook de afvaardiging van Artemis was met zes mannelijke leden aan de magere kant. Deze zes Artemissers presteerden echter naar behoren. Zo werd Ricardo Damminga op de 10 kilometer bij de mannen senioren verdienstelijk eerste in 39.46 minuten. Zijn voorsprong op de nummers twee en drie bedroeg respectievelijk 1.28 en 2.11 minuten. Erwin Vos werd op deze afstand bij de mannen 50+ verrassend derde in 46.24 minuten. Han Korhorn uit Kloosterburen behaalde in deze categorie met een tijd van 49.16 minuten een keurig vijfde plaats. De 50.27 minuten van Gerard Bekkering uit Uithuizen betekende een tiende plaats eveneens bij de mannen 50+.

Op de 5 kilometer bij de mannen behaalde Wim Ammeraal een nette derde plaats in 21.35 minuten. Roelof Eltingh uit Warffum, afgelopen zondag nog succesvol in de Rotterdam marathon, werd op deze afstand zevende in 26.53 minuten.

Deze uitstekend georganiseerde loop had meer deelnemers verdiend.

Artemis-vrouwen schitteren in Hoogeveen

Dat Artemis over een aantal regelmatig uitstekend presterende hardloopsters beschikt bleek zondagmiddag weer eens tijdens de 13e editie van de Cascaderun In Hoogeveen. Op de hoofdafstand, de 10 Engelse mijlen is 16.1 kilometer, werden bij de vrouwen 55+ de Winsumers Hilda Broekhuizen en Gonny Houtman verdienstelijk eerste en tweede.

Lopers, muzikanten, publiek en vrijwilligers genoten volop van het zonnige loopweer aangevuld door een verkoelend briesje. Volgens de organisatie bekeken 35.000 toeschouwers de verrichtingen van de ruim 8000 lopers op de verschillende afstanden. Het mooie parcours voerde de deelnemers vanaf de start op het Raadhuisplein in het centrum van Hoogeveen richting Zuidwolde, langs de Hoogeveensche Vaart weer terug naar het stadscentrum, waar de finish in de Hoofdstraat wachtte.

Jaap Smith geflankeerd door Gonny Houtman en Hilda Broekhuizen (r)

Artemis telde drie deelnemers op de 16.1 kilometer. Bij de vrouwen 55+ begonnen Hilda Broekhuizen en Gonny Houtman, de laatste bij gebrek aan een categorie V65+, voortvarend met een tempo van ruim 12 kilometer per uur. Tot 10 kilometer ging het gelijk op waarna Broekhuizen een lichte tempoverhoging doorvoerde die Houtman niet kon pareren. In een veld van 33 deelneemsters werd Hilda Broekhuizen net als vorig jaar in deze categorie knap eerste in 1.17.17 uur. Gonny Houtman volgde als uitstekende tweede in 1.18.19 uur. In een veld van totaal 268 vrouwen werd door beide vrouwen een keurige 15e en 18e plaats behaald . Jaap Smith uit Baflo kreeg na 8 kilometer kuitproblemen en finishte in een aangepast tempo als 63e bij de mannen 45+ in 1.20.25 uur. Dat de Keniaanse lopers en loopsters er op alle afstanden met de winst vandoor gingen is al lang geen nieuws meer.

De Cascaderun is een leuk, gezellig en uitstekend georganiseerd evenement die men een keer gelopen moet hebben.

 

 

Reacties

article
135837
WINSUM – Lopers van Artemis Winsum verschenen het afgelopen weekend aan de start bij de
https://winsum.nieuws.nl/sport/20190415/bafloer-ricardo-damminga-wint-oethoesterloop/
2019-04-15T14:05:41+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2019/04/15135841/Uithuizen-2.jpg
Nieuws, Sport