Misstap Rood Zwart Baflo; 3 belangrijke punten Corenos

ROODESCHOOL – Zaterdagmiddag stond er voor beide ploegen veel op het spel; Rood Zwart Baflo in de race voor het kampioenschap en Corenos strijdend tegen degradatie. Wonnen de Roodeschoolsters in Baflo met 0-1, nu won het team van trainer Marco Pessiwarissa weer. Het werd 2-1 voor de thuisploeg.

En zo blijkt maar weer dat het verschil in deze klasse niet groot is. Corenos wist eerder ook al aanstaande kampioen FC Zuidlaren twee keer op gelijkspel te houden. Uit en thuis werd het 1-1. De stand in 4D voorafgaand aan het duel van deze middag liet zien dat het verschil tussen nummer 6 en 13 slechts 1 punt is. Elk punt – liefst 3 – is welkom.

Met de thuiswedstrijd in het achterhoofd was er bij de gasten absoluut geen sprake van onderschatting. Vanaf minuut één was het voile bak in de duels, hopende op foutjes bij de Roodeschoolsters en een vroeg doelpunt. Mogelijkheden op die snelle goal kreeg Rood Zwart Baflo ook, maar het vizier bij de voorwaartsen stond niet op scherp. Vooral Jordi Striedelmeijer, de meest gevaarlijke aanvaller bij de Bafloërs, kreeg een aantal door hemzelf gecreëerde kansen om de score te openen, maar miste of legde de bal af in plaats van zelf in kansrijke positie uit te halen.

Jordi Striedelmeijer (9) heeft uitgehaald, doelman Christiaan Buntjer zal redding brengen

In de 6e minuut leek ‘Striedel’ te gaan scoren toen hij aan Marco Dijk ontsnapte. Zijn inzet was echter te slap om doelman Cristiaan Buntjer te verschalken. Een minuut later werd hij diep gesturud door Melvin Folkerts, waarna de aanvaller naar binnen kapte en met links had moeten uithalen. Het verlegde de bal echter op de gedekte Duncan Torrenga, die niet meer kon produceren dan een schot op de paal.

Torrenga onderschepte in de 10de minuut een breedtepass en probeerde direct goalie Buntjer met een lob te passeren, alleen ontbrak de juiste hoogte. In dezelfde minuut was het Duncan Torrenga die Jordy Potma diep stuurde. Binnen het strafschopgebied kwam hij in duel met Elwin Wezeman, waarna beide spelers tegen het gras gingen. De prima leidende scheidsrechter Hadders uit Stadskanaal zag er geen overtreding in en liet dan ook gewoon doorspelen.

Chris ten Boer (4) in duel met Marco Dijk (3)

Na een kwartier spelen bereikt Jordi Striedelmeijer met het hoofd Duncan Torrenga, wiens inzet werd geblokt. De rebound van Striedelmeijer verdween daarna over. Een minuut later kreeg de rechterspits nog een mogelijkheid, maar z’n inzet met links was te zwak om het doelman Buntjer lastig te maken.

Corenos kwam met de wind tegen nauwelijks over de middenlijn, maar kreeg halverwege de eerste helft een dot van een kans toen RZB-sluitpost Cedric Tillema op de achterlijn Germen Tamsma probeerde uit te spelen. Met enig geluk hield de doelman er een doeltrap aan over. Te gehaast schoof Tillema vervolgens de bal zomaar in de voeten bij Tamsma, die vrije doortocht richting doel had. In plaats van het strafschopgebied in te gaan en een hoek te kiezen, produceerde de Corenos-spits niet meer dan een slap schot recht in de handen van de RZB-doelman.

Nog binnen het half uur mocht Rood Zwart Baflo een vrije bal nemen op ruim 30 meter van het doel. Duncan Torrenga probeerde het ineens met een wreeftrap. De bal was hard, binnen de palen, maar de uitstekend keepende doelman Buntjer ranselde de bal uit z’n doel.

In de 39ste minuut produceerde de thuisploeg de eerste serieuze aanval, maar het schot uit de draai van Lars Baar bracht geen gevaar.

Daarna kregen de gasten nog drie goede mogelijkheden om alsnog met 0-1 de rust in te gaan. Nadat Wouter van der Werf Jordi Striedelmeijer aan het werk zette, kapte de aanvaller Marco Dijk uit en kwam hij in de ’16’ prima voor de goal uit om met links binnen te schieten. Striedelmeijer verraste nu medespeler Melvin Folkerts door af te leggen. Folkerts schoot vervolgens recht in de handen van doelman Buntjer. Daarna was het Duncan Torrenga die zijn inzet door goalie Buntjer met de voet zag gestopt en op slag van rust kopte Patrick Rutgers uit een prima genomen vrije bal van Melvin Folkerts hopeloos naast. Waar de wedstrijd door de Bafloërs -zonder goed te spelen – al had moeten zijn beslist, werd er met 0-0 gerust.

Duncan Torrenga op de hielen gezeten door Germen Tamsma

Met de wind in de rug begon Corenos aan de tweede helft. Nadat Duncan Torrenga vijf minuten na de hervatting nog Striedelmeijer in stelling had gebracht – de geheel vrijstaande Bafloër controleerde op de borst, maar raakte de bal half in de afwerking – was het gebeurd met de kansen voor de nummer 2 op de ranglijst. Corenos hield het simpel en koos enigszins voor opportunistisch voetbal. Gedisciplineerd verdedigen en gecontroleerd aanvallen. Geen onnodig ‘gekut’ achterin, maar als het kan direct de diepte zoeken. Vanuit het middenveld snel bijsluiten en proberen de niet al te snelle verdedigers van Rood Zwart Baflo op snelheid proberen te kloppen. En daarnaast bij balverlies natuurlijk ook weer de duels winnen. En willen blijven winnen. Rood Zwart Baflo had er heel veel moeite mee en kwam overal een stap te laat. Het middenveld van de Bafloërs werd overlopen, doordat het steevast met drie diepe aanvallers bleef staan, die ook nog eens moeilijk waren te bereiken. Corenos had in de tweede helft dan ook weinig te duchten van de gasten. Rood Zwart Baflo werd teruggedrongen en liep voortdurend achter de bal aan. Onrust sloop in de ploeg van trainer Jan Potma, onnodig foutieve passes en de organisatie was helemaal zoek. Corenos had de Bafloërs ‘bij de strot’, het was alleen nog wachten op de door de Roodeschoolsters zo gewenste treffer. Een kwartier voor tijd viel die. Corenos mocht aan de rechterkant – op een aantal meters voor de achterlijn – van het veld een vrije bal nemen. Waar iedereen de bal direct voor de goal verwachtte, werd de bal teruggelegd op Marcel Dijkstra die met een streep RZB-doelman Tillema het nakijken gaf, 1-0.

‘Man of the Match’ Marcel Dijkstra (5), de gehele wedstrijd een plaag voor de Bafloër defensie

Rood Zwart Baflo moest risico’s nemen en gaf veel ruimte weg, maar had de mazzel dat de thuisploeg er niets mee deed. Geheel uit het niets was het Chris ten Boer die in de 85ste minuut de hoop bij de Bafloërs terugbracht. Met een enorme uithaal poeierde hij de bal van grote afstand langs de kansloze Buntjer, 1-1.

Rood Zwart Baflo had – in strijd om de titel – meer belang bij een tweede treffer dan Corenos en speelde begrijpelijk ‘alles of niets’. Het werd uiteindelijk niets. Onnodig balverlies van Rood Zwart Baflo op de helft van de tegenstander werd in de omschakeling afgestraft. Marcel Dijkstra mocht vanaf eigen helft door het centrum oprukken zonder aangevallen te worden. Op het moment dat hij van een meter of 25 uithaalde, zorgde een voet van RZB-verdediger Wouter van der Werf ervoor dat de bal met een rare boog over doelman Tillema in het doel verdween. Zo was het drie minuten na de gelijkmaker 2-1, gaf Rood Zwart Baflo over en speelde de thuisploeg de resterende minuten uit.

Met de 2-1 overwinning heeft het team van Marco Pessiwarissa weer even lucht

Mooie punten voor Corenos, dat door de overwinning een aantal plaatsen op de ranglijst stijgt. Voor Rood Zwart Baflo lijkt met nog drie wedstrijden te gaan  – en vijf punten achterstand op koploper FC Zuidlaren – het kampioenschap uit zicht en is promotie via de nacompetitie het hoogst haalbare.