Rood Zwart Baflo kan competitie niet meer spannend maken

BAFLO –  FC Zuidlaren had voor rust het kampioenschap in 4D veilig kunnen stellen tegen Rood Zwart Baflo. De gasten kwamen al in de achtste minuut op voorsprong en had helemaal niets te duchten van de Bafloërs. De Drenten kregen ook nog eens twee strafschoppen mee, maar wisten deze niet te benutten. Dure missers, want het was Duncan Torrenga die een kwartier na de hervatting Rood Zwart Baflo langszij schoot en daarmee – zoals later bleek – de eindstand bepaalde.

Nadat Jordy Potma in de 6de minuut – uit een voorzet van Melvin Folkerts – leek te gaan scoren, maar zijn inzet werd geblokt, was het twee minuten later aan de andere kant van het veld zomaar 0-1. Het was Koen Eshuis die zijn indraaiende hoekschop – gedreven door de wind – zomaar via de binnenkant van de tweede paal binnen zag gaan.

Een tegenslag voor Rood Zwart Baflo, dat nog zo goed aan de wedstrijd was begonnen. Hierna was het Zuidlaren – gesteund door de wind in de rug – dat de Bafloërs op eigen helft wist te houden. Halverwege de eerste helft kregen de gasten een uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen, toen het een strafschop kreeg van scheidsrechter Adem Secer, nadat Chris ten Boer de bal tegen zijn arm had gekregen binnen het strafschopgebied.

Robin Wolters mocht vanaf 11 meter aanleggen, maar zijn inzet werd gekeerd door RZB-doelman Cedric Tillema. Ook de rebound kon Wolters niet langs de sluitpost krijgen. Nog binnen het half uur mocht FC Zuidlaren nog een strafschop nemen, nadat scheidsrechter Secer in een onschuldig duel tussen doelman Tillema en en Robin Wolters een overtreding van de Bafloër goalie zag. Dit keer was het Jos Lamain die het vanaf de stip mocht proberen, maar hij schoot op de paal. Zo bleef het in deze niet al te beste wedstrijd 0-1 bij rust en leefde Rood Zwart Baflo nog.

Met de wind in rug zou de thuisploeg – dat veelal de lange hanteerde – het in de tweede helft makkelijker moeten krijgen. En dat was ook zo. Toch was de eerste kans na rust voor FC Zuidlaren. De sterke Jos Lamain ging vanaf de rechterkant langs twee Bafloër verdedigers en gaf goed voor op de vrijstaande Rik Schutte. De Drent controleerde en haalde uit, maar z’n schot ging via de vingertoppen van doelman Tillema en de paal naast.

Hierna was het Arjen Potma die met een uithaal van grote afstand het doel van Zuidlaren- goalie Robin Luikens onder vuur nam. De bal ging rakelings over.

Na een uur spelen viel dan toch de gelijkmaker. Op zo’n dertig meter van het doel mocht Duncan Torrenga een vrije trap nemen. De aanvaller schoot de bal vervolgens snoeihard over de muur in de linkerbovenhoek. (zie hier) Verdiend of niet, hij telde wel, 1-1.

Hierna was de wedstrijd meer spannend dan goed. FC Zuidlaren probeerde de overwinning te forceren en kreeg nog twee mogelijkheden. Een kwartier voor tijd ging Rik Schutte op avontuur en kon tot in het strafschopgebied komen. Daar wist hij Bob Poorta te vinden, maar diens uithaal werd door doelman Tillema met de voeten gered. Zes minuten later kreeg Poorta een herkansing toen hij het zich vrij speelde en verwoestend uithaalde. Tot grote opluchting van iedereen met een Rood-Zwart hart ging de bal rakelings naast. Verder kwamen de gasten niet, de minst gepasseerde verdediging van 4D liet zich niet meer verrassen.

Zo bleef het bij 1-1. Een iets makkelijker voetballend FC Zuidlaren had verzuimd om voor rust de wedstrijd te beslissen en kreeg na rust het lid op de neus. Rood Zwart Baflo had echter moeten winnen om de competitie nog enigszins spannend te maken, maar dat zat er gewoon niet in deze middag. Het verschil tussen beide teams blijft 5 punten met nog twee wedstrijden te gaan. FC Zuidlaren zal dit niet meer weggeven, dus lijkt de nacompetitie voor Rood Zwart Baflo de weg om promotie af te dwingen.