Rondom de Bult in Usquert: Huub Deelstra pakt sprint op de milimeter

Huub Deelstra met witte helm wint nipt de sprint.
Foto: Rudie Ottens.

USQUERT – Een wonderbaarlijke ontknoping van de ronde van Usquert. Op de millimeter versloeg debutant Huub Deelstra de oude knar Johan Knol.

Het is een overwinning die kenners niet direct zal verbazen. In de junior-jaren (tot en met 18 jaar) was de Hoogevener Deelstra een knoert van een tijdrijder, het type sloffen aan, banden oppompen en hard rijden en dat lang volhouden. Het jammerlijke was eigenlijk dat hij zo vaak bij valpartijen betrokken raakte en in die jaren niet echt wist binnen te halen wat hij verdiende. Als eerstejaars belofte (19 tot 23 jaar) lukt hem dat aanzienlijk beter en in de Bult van Usquert waren de omstandigheden er naar om eens te laten zien wat ‘Huupje’, zo ongeveer de jongste renner in het peloton, in de benen heeft.

Wethouder Dijkhuis met het startpistool.

Nadat wethouder Eltjo Dijkhuis met het startschot de renners de baan op stuurde voor 80 kilometer koers rondom de bult werd er meteen hard gereden, 1.26 minuut over de ronde van iets meer dan een kilometer was zo om en nabij de normale tijd. Na een half uur koers vormden vier renners een kopgroep met ruim 20 seconden voorsprong. Nadat topfavoriet Rick Ottema door een lekke band er uit viel, reden Huub Deelstra, Johan Knol (vierde in Bedum een paar  weken terug) en Chiel Smit het peloton op 50 seconden. Na een uur koers begon een groep van 15 renners te gassen in de jacht op de koplopers. De groep met daarin Peter Merx, Wim Stroetinga, Adrie Lindeman, Chiel Breukelman – renners die vele malen al ereplaatsen in Usquert hebben behaald – bleek niet in staat het gat dicht te rijden. Uiteindelijk dubbelden de drie koplopers het peloton met de achtervolgers op 30 seconden achter zich. In de eindsprint moest de juryfoto er aan te pas komen om het millimeter verschil op de meet tussen Deelstra en Knol vast te stellen. De sprint van de achtervolgers om de vierde plaats werd door Wim Stroetinga gewonnen, met Merx daar vlak achteraan.

Na elke koers wachten de zoen, de bloemen en de poen, het prijzengeld.

Johan Knol, met een mooie verzameling prijzen van noordelijke wedstrijden thuis, zei na de finish: “Die Deelstra gaf toch snorkels, ik ben totaal leeg. Wat kan die kerel tijdrijden.” Chiel Smit – ook een prijsrijdersdier- die derde werd, zei over de koers: “We hebben in de kopgroep mooi gereden, lekker op snelheid gedraaid. Ik had vandaag niet de benen om het af te maken.” Deelstra zelf was beduusd: “Hard rijden, dat is het.”

De dameskoers in het voorprogramma werd gewonnen door de Duitse Melanie Hessling. Met favoriet Janieke Kalsbeek uit Leeuwarden en Anne Marijn van de Graaf, reed zij het grootste deel van de wedstrijd over 50 kilometer in de kopgroep. Kalsbeek werd tweede in de sprint en De Graaf derde.

Zie ook de video hieronder.

 

Reacties