Ronde van Winsum wordt een bikkelkoers

Start Ronde van Winsum 2018
Foto: Archief HN

WINSUM – De stemmingen en koersen peilend in de buik van het peloton is maar een conclusie mogelijk. De Ronde van Winsum op 28 augustus wordt een gevecht tussen de ploegen van John Deere en De Kanibaal.  

Het is een druk noordelijk wielerweekje. In Harkema (Fr.) treffen de noordelijke elites elkaar op 24 augustus. Op 25 augustus is het banden pompen en sloffen aan in Delfzijl en drie dagen later dendert het peloton door de straten van Winsum.

Natuurlijk staat in Winsum Peter Merx, de Kolibri uit Warfhuizen, aan de start. Adeldom verplicht om te verschijnen in een koers vlak naast zijn geboortedorp. Wessel Lange uit Feerwerd, Sjoerd Hollander (Garrelsweer) en Daniel Janssen (Groningen) zijn de jongste talenten in het noordelijke peloton. Johan Knol uit Bakkeveen is doorgaans goed voor een uitslag minder dan bij de eerste vijf.

De Winsumer ronde werd vorig jaar geteisterd door de regen.

Echter, het John Deere Team, de groengele brigade aan de noordelijke wielervereniging gerelateerd, en de renners van de De Kanibaal – die club uit Roden die zich tooit met de bijnaam van de legendarisch Belgische coureur Eddy Merckx – zullen welingelicht alles op alles zetten om er in Winsum vol met de laureaten er van door te gaan. Het is de laatste noordelijke koers. De groen-gele Merx en Adri Lindeman, zet ze hoog in. Johan Knol en zijn kompanen, zet ze nog hoger in.

Blijft natuurlijk de kans over dat een buitenstaander, een eenling wolf, er met de buit vandoor gaat. Als twee ploegen de messen slijpen tegen elkaar, dat is een oude wielerwet, ligt er altijd een onverwachte winnaar op de loer. Hoe het ook zij, het zal een harde koers worden als om kwart voor zeven het startschot klinkt aan de Geert Reindersstraat.

Reacties