Rick Ottema en Peter Merx smaakmakers van de Ronde van Winsum

WINSUM – Björn Bakker werd op de streep met miniem verschil geklopt door Rick Ottema. Voor Ottema was de overwinning in de Ronde van Winsum de terechte beloning voor sterk fietsen. Er was veel publiek, wat toch ook weer een opsteker is voor de organisator Promotie Winsum.

Smaakmakers in de koers van Winsum waren Rick Ottema en Peter Merx. In de tweede ronde gingen ze er al vandoor, de Kolibri van Warfhuizen en de voormalige prof. Ze wisten 24 seconden voorsprong op te bouwen. Jong talent Adne Koster uit Roden sprong er heen met nog een renner, en daar was- ie al na een kwartier wedstrijd: een heel sterke kopgroep die in ieder geval de koers meteen hard maakt. De opzet was wel duidelijk. Met een groepje snel door en het peloton dubbelen.

Het denderende peloton op de Geert Reindersstraat.

En dan het fatale moment, Merx maakt een stuurfout in de bocht van de Van Sytzamastraat de Geert Reindersstraat in. De kopgroep valt uiteen, wordt opgeslokt en de Kolibrie wisselt een kapot wiel en stapt weer op de fiets (met een ronde dispensatie voor het ongeval). Zo is het in het wielrennen, een kleinigheid is fataal, zo is de koers. Een mooi momentje toen het publiek applaudiseerde voor de niet ernstig gewonde renner toen hij weer opstapte.

Tachtig kilometer over 46 ronden kreeg het peloton voor de benen. Er werden ronden gereden met een snelheid van 46 km per uur. De klasbakken van de John Deere ploeg en die van de Kanibaal domineerden de koers. Na de val van Merx volgde een reeks van schermutselingen die echter gecontroleerd werden geneutraliseerd. Met nog 23 ronden te gaan waagden Merx en Koster nog een aanval, die echter snel teniet werd gedaan.

En ineens was-ie er, de kopgroep met zes zeer sterke renners, waaronder Hatthijs de Vries uit Dokkum, de John Deere-mannen Adrie Lindeman en Björn Bakker, met Rick Ottema in de achtervolging en die het gat wist dicht te rijden. De koers was klaar, met nog 15 ronden te gaan. De voorsprong liep gestaag op van 20 seconden tot bijna een minuut. Rick Ottema won nipt de sprint van de kopgroep met Björn Bakker vlak er achter en Harry Sweering uit Sneek als derde.

Peter Merx werd elfde, vooraan in de sprint van het peloton. Hij won Winsum eerder twee keer en had vooraf laten weten vandaag voor een podiumplaats te gaan. “Het was mijn eigen fout, het is niet anders,” zei hij bondig na afloop.

Reacties