FC LEO met tien man langs onmachtig Rood Zwart Baflo

BAFLO – Al na 4 minuten ging Justin Poort eraf bij de gasten, nadat hij de doorgebroken Mark van Zanten onderuit had gehaald. Met een man meer leek Rood Zwart Baflo een niet al te moeilijke middag te krijgen, maar dat was 6 minuten later anders, toen er 0-2 op het scorebord prijkte. De thuisploeg bleek in de resterende 80 minuten niet bij machte om het de Leensters echt moeilijk te maken. Zo sleepte FC LEO – met 10 man – vrij eenvoudig de eerste driepunter van het seizoen binnen.

Twee minuten na de veldverwijzing van Poort, kwam Giovanni Hovius in balbezit op het middenveld en kon ongehinderd van een meter of 25 uithalen. RZB-doelman Cedric Tillema kon de inzet niet goed verwerken waarop de attente Bo Tukker de rebound tegen de netten joeg, 0-1.

In de tiende minuut was het de thuisploeg dat voor het eerst echt gevaarlijk werd. Duncan Torrenga kwam over links goed door en bediende Mark van Zanten voor het doel. De lange Bafloër nam de bal ineens op de schoen, maar zag zijn inzet voorlangs gaan. In de tegenaanval was het FC LEO dat wél scoorde. Frank Veenwijk werd aan de linkerkant geen strobreed in de weg gelegd, kon kinderlijk eenvoudig doorgaan langs de achterlijn en bediende de geheel vrijstaande Bo Tukker, die z’n tweede treffer van de middag maakte, 0-2.

FC LEO werd teruggedrongen op eigen helft, beperkte zich – logischer wijs – tot het verdedigen en hoopte middels een counter de genadeklap uit te delen. De thuisploeg kreeg een paar halve kansen, maar echt gevaarlijk werden de Bafloërs niet. Stan Buikema – hij ging na de vroege rode kaart van Justin Poort centraal achterin spelen – speelde een prima partij. Alle opbouw begon bij hem, dat kon ook want uitgerekend hij werd niet door de Bafloërs onder druk gezet. Raar als je weet dat Buikema over een geweldige pass beschikt. En in het eigen strafschopgebied heerste hij in de lucht – gesteund door doelman Marco Wichers – zodat de Bafloërs niet echt gevaarlijk werden met de van de zijkant ingebrachte ballen.

Voor rust moest FC LEO-doelman Marco Wichers toch een paar keer in actie komen. Zo ranselde hij een vrije bal van Duncan Torrenga uit z’n doel.

Duncan Torrenga (10) legt aan, Marco Wichers redt fantastisch

Even daarvoor redde hij al op een prima ingeschoten bal van diezelfde speler, na een snelle kort genomen hoekschop. En op slag van rust keerde hij nog een inzet van Patrick Rutgers die – uit een voorzet van Reinout Geuze – op twee meter van het doel met het hoofd had moeten scoren. Ruststand 0-2.

Jan Potma wisselde in de rust: verdediger Stefan Kruizenga bleef achter in de kleedkamer, aanvaller Justin van Solkema was z’n vervanger. De 19-jarige linkspoot liet zich direct goed zien. Z’n eerste actie was op snelheid over links doorkomen en de voorzet leek goed, alleen was het Stan Buikema die namens de Leensters met het hoofd kon uitverdedigen.

In plaats van de combinatie te zoeken over de grond, bleef Rood Zwart Baflo stug volharden in het doorkomen via de zijkanten en de hoge ballen voor de pot. Het leek allemaal gevaarlijker dan dat het was. FC LEO-trainer Erwin Molog moet het met veel plezier hebben aanschouwd. Immers, door de lucht was er weinig eer te behalen voor de thuisploeg.

Het probleem bij Rood Zwart Baflo lag met name op het middenveld, dat verre van goed bezet was. Spelers deden maar – liepen als een kip zonder kop – in plaats vanuit de posities te spelen. Daardoor werd er vaak de lange bal van achteruit gehanteerd op 5, soms 6 aanvallend ingestelde spelers op één lijn. Via de onderschepte ballen was het FC LEO dat een aantal keren de mogelijkheid kreeg om naar 0-3 te counteren, alleen was de pijp bij de gasten inmiddels al behoorlijk leeg.

Jasper Wiersum (FC LEO) op de huid gezeten door Arjen Potma

In de 83ste minuut had Melvin Folkerts de spanning terug kunnen brengen, nadat Jordy Potma hem met een prachtige pass alleen voor doelman Wichers had gezet. De aanname van de middenvelder – die een mindere dag had – was echter beneden maats, zodat de kans op 1-2 verloren ging. In de 90ste minuut kopte Folkerts uit een hoekschop van Justin van Solkema ook nog eens rakelings naast.

Ruim in blessuretijd kreeg Reinout Geuze nog de mogelijkheid op de eretreffer, maar ook hij was LEO-goalie Marco Wichers niet te passeren.

Zo bleef het bij 0-2 in een wedstrijd, waarin FC LEO zeer effectief was en met 10 man het machteloze Rood Zwart Baflo eenvoudig de punten afhandig wist te maken./AT