Usquert boekt klinkende zege bij rentree in de 5e klasse

USQUERT – Na een afwezigheid van vijf jaar kwam de hoofdmacht van de voetbalvereniging Usquert weer in actie in de vijfde klasse. Tegenstander was Drieborg, dat met een 4-1 nederlaag huiswaarts werd gestuurd. Een prima seizoensouverture voor het team van trainer Jan Blaauw.

Het leek een zware middag te gaan worden voor de ploeg van trainer/speler Jan Blaauw. Hij kreeg op het laatste moment twee afzeggingen: “Ain schient nait fit te weez’n en aander het gusteroavend ’n klap op zien bek had” is de uitleg buiten de kantine voor aanvang van de wedstrijd. Daardoor was Blaauw genoodzaakt om zichzelf in de basis te zetten.

Na de snelle 0-1 in de eerste minuut – vrije bal Bart Weeke, kopbal Kevin Nanninga – leek het een zware middag te gaan worden voor de thuisploeg. Drieborg was de eerste 10 minuten de betere (lees: minst slechte) ploeg. Usquert was zoekende, maar uit het niets stond het na 12 minuten spelen toch zomaar 1-1. Lenny Lanzilli werd diep gestuurd en met een bekeken lobje verschalkte hij doelman Mart Bakker.

Hierna ging het spel gelijk op. Kansen kwamen er vooral uit standaardsituaties, waarbij de gasten voor het meeste gevaar zorgden, maar de verdediging van Usquert hield stand. De gastheren werden voor rust nog één keer gevaarlijk, maar het schot van Sjaak Wierenga kon met moeite door doelman Bakker worden gekeerd. Ruststand 1-1.

Usquert-aanvoerder Sjaak Wierenga rukt op

Na de thee was het Usquert dat de eerste kans kreeg. Uit een hoekschop van Marco Oost kwam de bal zomaar voor de voeten van Lenny Lanzilli, maar zijn inzet was te zwak om Drieborg-doelman Bakekr te passeren. Na een uur spelen kwam de thuisploeg dan wel – geheel uit het niets – op voorsprong. Wesley Moesker kreeg de bal in de middencirkel aangespeeld en zag doelman een eindje uit z’n goal staan. Vanuit de draai haalde de Usquerder uit en zag de bal over de sluitpost in het doel gaan, 2-1. Wereldgoal !!

Tien minuten later leek Lenny Lanzilli de 3-1 te gaan maken, toen hij – weggestuurd door Moesker – alleen op doelman Bakker af mocht gaan. De goalie redde met de voet.

In de 72ste minuut verdween de bal wél achter Bakker. Een pass van aanvoerder Sjaak Wierenga – Lenny Lanzilli kon er net niet bij – werd door Wesley Moesker gecontroleerd en zijn uithaal verdween vervolgens snoeihard diagonaal tegen de touwen. Wederom een prachtige goal, maar scheidsrechter Jacob Cleveringa keurde het doelpunt op advies van zijn assistent wegens buitenspel af.

Hierna kregen de gasten twee goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Uit een prima vrije bal van Mark Roll – hij nam bijna alle vrije trappen – was het invaller Michel Hut die van dichtbij recht in de handen van Usquert-goalie Meindert Koning kopte. En drie minuten later was het Roll die met een prima pass de geheel vrijstaande Kevin Nanninga wist te bereiken, maar de verdediger kopte rakelings naast.

Zo bleef de gelijkmaker uit en was het Usquert dat – vanuit de organisatie spelend – in de slotminuten genadeloos toesloeg. Waar Moesker nog twee kansen – redding doelman Bakker en bal hoog over – onbenut had gelaten was het in extra tijd eerst Marco Oost die scoorde. Met een slim steekballetje zette Youssouf Kone de middenvelder kaal voor de keeper die geen antwoord had op de inzet van Oost, 3-1. Kone maakte ver in extra tijd zelf met een intikkertje nog de 4-1 op aangeven van Lenny Lanzilli.

Ivoriaan Youssouf Kone controleert

Zo won Usquert de eerste wedstrijd van het seizoen en is het mede-koploper. Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar ………………./AT