Gonny Houtman naast het podium in Dam tot Damloop

Gonny Houtman (r) na afloop van de Dam tot Damloop
Gonny Houtman (r) na afloop van de Dam tot Damloop
Foto: Artemis

WINSUM – Leden van de loopgroep Artemis uit Winsum waren het afgelopen weekend actief in Amsterdam-Zaandam, Noordlaren en Harkstede

Gonny Houtman uit Winsum is er gisteren in de 35e editie van de Dam tot Damloop over 16,1 kilometer bij de vrouwen 65 plus met een vierde plaats net niet in geslaagd een podiumplaats te behalen.

Dam tot Damloop

De Dam tot Damloop is, gespreid over het afgelopen weekend, met 84.000 deelnemers op de onderdelen hardlopen, wandelen en fietsen, het grootste sportevenement van Nederland. Gisteren gingen er 46.000 kinderen, wedstrijdlopers, businessrunners en recreanten deelnemers van start op de diverse afstanden. De 16,1 kilometer lange Dam tot Damloop is een wedstrijd van punt naar punt. De start was nabij het Centraal Station in Amsterdam en de route leidde de deelnemers vervolgens door de IJ-tunnel en door Amsterdam-noord naar de finish in het centrum van Zaandam. De publieke belangstelling was groot en de sfeer rondom het parcours was door de vele muzikale optredens uitstekend.

Kende de 34e editie van deze loop vorig jaar alleen maar regen en een lage gevoelstemperatuur dit jaar gebeurde precies het tegenovergestelde. Het was al vroeg warm en de hitte nam in de loop van de dag alleen maar toe. De medische hulpdiensten draaiden overuren. Veel deelnemers werden onwel en lagen of zaten aan de kant van de weg. De ambulances waren druk. De voor het eerst aanwezige koude dompelbaden tegen een hitteberoerte waren volop en levensreddend in gebruik. En omdat de temperatuur in de middag nog steeds steeg en de gevolgen daarvan niet waren te overzien, besloot de organisatie, Le Champion, na overleg met de diverse betrokken partijen, de laatste twee startgroepen niet meer te laten vertrekken. Vier duizend deelnemers, waaronder de Bafloër René Hartlief, konden onverrichter zake naar huis. Een verstandig besluit om meer onheil, waarvoor geen medische capaciteit meer voorradig was, te voorkomen.

Gonny Houtman uit Winsum was de enige afgevaardigde van Artemis. Tussentijden gaven aan dat tot de 13 kilometer vier vrouwen, waaronder de Winsumse, nog bij elkaar liepen. Daarna was het voor haar, mede door de warmte, einde verhaal. Volle zware benen, waardoor het tempo aanzienlijk om laag moest, resulteerde uiteindelijk in een ondankbare vierde plaats in een tijd van 1.25.01 uur. De winnares bij de vrouwen 65 plus finishte na  1.22.23 uur.

Dat deze loop zowel bij de mannen als bij de vrouwen werd gewonnen door atleten uit Ethiopië en Kenia is allang geen nieuws meer.

Hondsrun Noordlaren

De Hondsrun, georganiseerd door de Hondsrun Natuurvrienden, is een jaarlijks terugkerende recreatieve loop met afstanden van 3, 6 of 12 kilometer. Vanaf het Natuurvriendenhuis te Noordlaren was een parcours van 3 kilometer, bestaande uit een schelpenpad en 500 meter zand, uitgezet. Het mooie weer lokte gisteren twee Artemissers naar de prachtige natuur bij Noordlaren. Zowel Grietje Dijkmans uit Winsum als Marianne Waterman uit Sauwerd kozen voor drie ronden. Zij legden hun 9 kilometer af in respectievelijk 55.43 minuten en 1.03.29 uur.

Marianne Waterman tijdens de Hondsrun (foto: Toli Schanssema)

Xrun Harkstede

De Xrun in en om Harkstede kende zaterdag met ongeveer 300 deelnemers op de diverse afstanden een goede bezetting. Johan Vonck uit Garnwerd was een van de deelnemers aan de 10 kilometer. Het parcours hiervan omvatte een ronde met start en finish in het centrum van Harkstede, via Borgmeren, rondom de Harkstederplas en Scharmer. In een veld van 39 mannen noteerde Vonck als twaalfde een tijd van 44.38 minuten.

Cookieinstellingen