Noordpool UFC met 9 man naar punt

UITHUIZEN – Noorpool UFC pakte zaterdagmiddag op eigen veld een punt tegen VV Warffum. Knap, aangezien de Uithuisters bij de stand 1-2 en twee rode kaarten het laatste half uur met negen man verder moest. Aanvoerder Jos Klip – de rots in de branding bij de thuisploeg – zorgde met een houdbaar schot voor de gelijkmaker.

De eerste grote kans in de wedstrijd was voor Richard Haan, die alleen voor Warffum doelman Gert-Jan Dijkhuizen opdook. De inzet van Haan leek goed, maar met een prima redding wist Dijkhuizen met de hand de bal naast het doel te werken. De daaruit volgende hoekschop werd door Noordpool-captain Jos Klip voor het doel gebracht en waar vier Warffumers de bal niet weg wisten te werken, was het Sam Doornbos Clevering die de bal snoeihard tegen de touwen werkte, 1-0. Hierna was het Warffum dat de wedstrijd begon te controleren, echt gevaarlijk werd men niet.

Warffum-goalie Gert-Jan Dijkhuizen brengt redding voordat Richard Haan (7) gevaarlijk kan worden

Na ruim een kwartier spelen zat het Warffum mee, toen scheidsrechter Olthof de gasten een strafschop toekende nadat de bal na een schot van buiten de ‘16’ in een kluwen van spelers tegen het lichaam van Johan Kluin kwam. De leidsman zag er hands in en wees naar de stip, Robbert Bos voltrok het vonnis, 1-1.

Warffum bleef de bovenliggende partij, terwijl Noorpool in de omschakeling gevaarlijk bleef. In de 37ste minuut was het Rick Bos die met een prima pass broer Mark vrij voor doelman Dijkhuizen zette, maar z’n inzet werd ook dit keer onschadelijk gemaakt door de Warffumer goalie.

Aan de andere kant was het een minuut later wél raak. Het was wederom Roel Klinkhamer die doel trof, dit keer met een schot in de korte hoek, 1-2.

Een slecht genomen hoekschop van Warffum gaat ineens achter

Noordpool UFC kreeg op slag van rust nog een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker. Mark Bos ging diep, gaf Teun Venhuizen het nakijken met een heerlijke panna, maar schoot vervolgens slap en recht in de handen van doelman Dijkhuizen. Zo werd er met 1-2 gerust.

Twee minuten na de hervatting was het Warffum dat een prima aanval op de mat legde. Vanaf de rechterkant werd de bal hoog het strafschopgebied ingebracht waar Bartel Klinkhuizen met het hoofd verlengde en Robbert Bos de bal ineens op de pantoffel nam. Het geluk dat je dan een beetje moet hebben ontbrak echter: de bal verdween snoeihard over.

Warffum kreeg vervolgens middels Bartel Klinkhamer nog twee goede mogelijkheden om de wedstrijd in het slot te gooien, maar even veel keer wist de lange spits niet te scoren met het hoofd.

Een onbesuisde overtreding van Jos Klip – hij sprong hard in de rug bij Bartel Klinkhamer – leverde Warffum een vrije bal op net buiten het strafschopgebied. Klip kwam er zonder kaart vanaf en Warffum-aanvoerder Niels Zantingh schoot de free kick vervolgens dom en hard richting Usquert.

Met nog ruim een half uur op de klok mocht Noordpool een hoekschop nemen. De indraaiende bal werd door Warffum-sluitpost Dijkhuizen uit de lucht geplukt, waarna Johan Kluin heel opzichtig Teun Venhuizen tegen de vlakte sloeg. Scheidsrechter Olthof ontging het voorval niet en toonde de Uithuizer de rode kaart. Nog geen twee minuten later zag ploeggenoot Richard Haan ook rood. Hij ontving geel voor een overtreding en kreeg de tweede voor commentaar.

Het elftal van trainer Willem Kluin was gereduceerd tot 9 spelers en leek rijp voor de sloop, maar niets was minder waar. Vijf minuten na het vertrek van Haan probeerde Jos Klip het maar eens van afstand. De bal leek een simpele prooi voor Gert-Jan Dijkhuizen, maar de goalie liet de bal los en grabbelde het speeltuig vervolgens achter de doellijn weg. Scheidsrechter Olthof stond op afstand en had er geen zicht op. Zijn Warfffumer assistent Demir Guberinic ontging het echter niet en stak resoluut de vlag omhoog: doelpunt, 2-2. Doelman Dijkhuizen was woedend op ‘zijn’ grensrechter, maar de pas 16-jarig Guberinic maalde er niet om. “De bal was over de doellijn en dan is het een doelpunt!”

Waar Warffum na de gelijkmaker nog zo’n twintig minuten de tijd had om in overtal de wedstrijd alsnog naar een goed einde te brengen, bleek al snel dat dit niet zou gaan gebeuren. De verdediging Warffum hield vier man tegen de middenlijn aan om het gevaar, de snelle Mark Bos te bestrijden. Hierdoor was er te weinig druk naar voren. Ondanks dat kreeg het team van trainer Jur Smit nog twee goede kansen – schot recht in de handen van Noordpool-doelman Swen Johannes en een kopbal voorlangs – maar die waren niet aan Bartel Klinkhamer besteed. De thuisploeg bleef onder leiding van Jos Klip gedisciplineerd spelen en kreeg daarna ook nog de beste kans om via een snelle uitval de drie punten in Uithuizen te houden.

In de 82ste minuut was het Stephano da Silva Piloto – een speler met zo’n naam stel je als trainer altijd op – die Mark Bos wist te bereiken. De kleine aanvaller kapte en haalde met links uit, maar de bal verdween tot grote opluchting van doelman Dijkhuizen snoeihard op de paal.

Zo bleef het op Sportpark Uithuizen bij 2-2, een uitslag waar alleen Noordpool blij mee was./AT