vv Winsum en Oranje Nassau in evenwicht

WINSUM – Bij de aftrap was het moeilijk te onderscheiden door de vele gelijkenissen van de tenues, maar het was toch echt Winsum dat de bal het eerst in het bezit had. Scheidsrechter Rutger Werkhoven gaf dus ON in de pauze opdracht in een ander shirt te voetballen. Oranje was niet voorradig dus werd het zo te zien Hunsingo rood van voor de fusie met Viboa. Het leverde niet meer op dan in het eigen uit-tenue. De eindstand was dezelfde als bij de aftrap. Toch geen saaie 0-0, want kansen bleven er voor beide teams, ook na de rode kaart in de 70e minuut van Winsumer Tim Hoff.

Het beloofde een leuke wedstrijd te worden in Winsum, waar koploper Winsum, rivaal Oranje Nassau uit Groningen ontving. Oranje Nassau moest proberen om de tot 5 punten uitgelopen Winsumers weer wat dichter bij te halen. Dat zou nog niet meevallen, mede omdat de slimme Bert Vos en ON-kenner, de trainer is van de groen-witten.

Het werd vanaf het begin een wedstrijd waarbij het leek dat degene die zou scoren ook tevens de winnaar zou worden. Oranje Nassau de beter voetballende ploeg was echter deze middag niet bij machte om de uitstekende doelman Wouter Meijer te passeren. Meijer die een aantal miraculeuze reddingen verrichtte, waarbij gezegd moet worden dat hij hierbij ook een paar keer het geluk aan zijn zijde had. In de 9e minuut schoot Frederik Specken rakelings naast. Goed vijf minuten later was er een prima redding van Erwin Heidekamp nodig om de thuisclub van een voorsprong af te houden. Uit de ontstane corner, scoorde Winsum wel, echter in buitenspel positie. In de 19e minuut was aanvoerder Rhobin Brander dichtbij de openingstreffer en na een half uur kon doelman Meijer ON-er Schievels van scoren afhouden. Omdat scoren niet lukte werden de duels hier en daar wat grimmiger. Oranje Nassauer Mitchell Schievels liet zich provoceren door routinier Marcel Pannekoek en zijn reactie op Pannekoek werd bestraft met geel. Een domme reactie die ook met rood bestraft had kunnen worden.

In de tweede helft verscheen ON dus in een rood shirt op het veld. Het leverde in de 55e minuut een schitterende aanval en grote kans van de rooien op die echter even fraai om zeep werd geholpen door weer Wouter Meijer. Het werd tijd voor vers bloed in de gelederen en Bert Vos begon de wissel serie door Thomas Kouw te ruilen voor Kay Bootsma  in de 60e minuut. 3 minuten later werd bij ON even diep gezucht na een slippertje van Thijs Gerlofs, waarvan de Winsumers verzuimden te profiteren. ON-trainer Erwin Heerlijn wisselde Kronemeijer voor Dave Bosgraaf. Als in een schaakwedstrijd offerde Bert Vos namens Winsum, Raul Seano Bello voor Reinder Haaksema. In de 70e minuut moest de thuisclub met 10 man verder nadat Tim Hoff zijn tweede gele kaart en dus rood ontving.

Het sterkere ON kon zo de druk verder opvoeren, maar er werd te lang met de bal gelopen en men vergat om eens lekker uit te halen. Scoren mag je ook van buiten het strafschop gebied. In de 83e minuut claimde Winsum een strafschop wegens hands, maar arbiter Werkhoven zag het anders. In de 86e minuut liep Walid Barhouse om onduidelijke redenen tegen een gele kaart aan. Vlak voor het einde van de leuke, spannende wedstrijd wisselde Heerlijn nog Cordes voor Voigt en Specken voor Ynis el Baroudi om nog iets te forceren maar Winsum hield met 10 man de ongeslagen status en mag zich nog steeds de trotse koploper noemen.

Beide trainers konden leven met de puntendeling en het publiek was het er over eens dat ondanks het gemis aan doelpunten ze een leuke wedstrijd hadden gezien.

Verslag + foto: Bert Postma