Zeer slecht Rood Zwart Baflo met 4-0 onderuit

GRONINGEN – Rood Zwart Baflo verloor zaterdagmiddag alweer de derde wedstrijd van het seizoen. Dit keer was promovendus SV Lycurgus te sterk. Het spel van de Bafloërs was voor rust van bedenkelijk niveau, na de thee iets minder slecht. Na de snelle 1-0 bleef het team van coach Jan Potma – door hard werken – toch lang in de race en hing direct na rust zelfs de gelijkmaker in de lucht, maar in de slotfase sloegen de Stadjers nog 3 keer toe en wonnen verdiend met 4-0.

Ook dit keer was het alsof de gasten met twee linies voetbalden. Zeven man achter en 3 man voor. Lange ballen van achteruit en maar hopen dat de aanvallers er wat mee doen. Daarbij kwam dat de verdedigers van Lycurgus bijna alle kopduels wonnen, maar ook de afvallende ballen opraapten. Was ook niet zo moeilijk, aangezien er bij de Bafloërs totaal geen aansluiting was. De thuisploeg was dan ook veelvuldig in balbezit en had niet echt veel last van de Rood-Zwarten.

Binnen 10 minuten was Lycurgus al op voorsprong gekomen door een rake kopbal van Hein Wuite.

Doelpuntmaker Hein Wuite op de huid gezeten door Arjen Potma

Hierna speelde het spel zich voornamelijk af op de helft van Rood Zwart. Toch leidde dit niet tot echte grote kansen voor de thuisploeg. De gasten waren wel twee keer dichtbij een goal. Zowel Duncan Torrenga als Jordy Potma schoten van buiten de ’16’ net naast. Lycurgus kwam vijf minuten voor rust toch bijna nog op 2-0, nadat Martin van Dijk bijna in eigen doel schoot. Het was echter Mike Smit die erger voorkwam, door de bal met een halve omhaal voor de lijn weg te werken. Zo werd er met 1-0 gerust.

Na het wisselen van speelhelft was het Rood Zwart Baflo dat even het initiatief nam en binnen vijf minuten drie mogelijkheden op een doelpunt kreeg. Eerst kopte Jordy Potma uit een hoekschop over en een schot van Mark van Zanten – via de grond over goalie Jeffrey Raatjes – leek in het doel te gaan, maar Robbie van der Veen redde op de doellijn. En diezelfde Van Zanten dacht in de 50ste minuut een prima voorzet van Justin van Solkema bij de eerste paal binnen te gaan werken, alleen was doelman Raatjes net eerder bij de bal. Hierbij bleef het wat de kansen van de Bafloërs betreft.

Deze vrije bal van Justin van Solkema zal over het doel gaan

Lycurgus kwam ongeschonden door de ‘opleving’ van de gasten en kreeg daarna verschillende mogelijkheden om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Na ruim een uur spelen mocht Lycurgus-captain Frank van der Veen een vrije bal nemen op zo’n 20 meter van het doel. De bal verdween met een krul richting de kruising, maar Cedric Tillema hield met een fantastische redding zijn team in de wedstrijd.

In de 75ste minuut was het verdediger Stefan Kruizenga die met een uiterste inspanning invaller Mohammed Hasan Asnader van scoren afhield, nadat de Lycurgiaan de Bafloër-verdediging zoek had gespeeld. Nadat Frank van der Veen in dezelfde minuut nog in kansrijke positie naast had geschoten, was het twee minuten later wel raak voor de aanvoerder. Vanaf de rechterkant mocht hij op het doel af gaan en met een subtiel stiftje passeerde hij doelman Tillema, 2-0.

Door geklungel van Chris ten Boer kwam niet veel later Mohammed Hasan Asnader in balbezit en met een prachtige lob verschalkte de aanvaller de kansloze Tillema, 3-0. Met nog tien minuten te spelen was dit de definitieve beslissing. De 4-0 van Frank van der Veen was slechts voor de statistieken.

Wil Rood Zwart Baflo nog punten gaan pakken, dan zal er heel snel iets moeten veranderen. Want zoals er nu wordt gespeeld lijkt degradatievoetbal onafwendbaar voor Jan Potma c.s./AT