SIOS buigt 0-2 om in overwinning

SAUWERD – SIOS heeft zich na de 8-1 nederlaag van vorige week bij Niekerk een goede dienst bewezen door zaterdag van De Heracliden te winnen. In het begin leek het weer fout te gaan, want na twintig minuten spelen keken de Sauwerders al tegen een 2-0 achterstand aan. Uit het niets viel de aansluitingstreffer en na 2-2 bij rust won het team van trainer Henk Alssema alsnog dikverdiend met 4-2.

De Heracliden begonnen sterk aan de wedstrijd en controleerden de eerste twintig minuten volledig. Alle duels werden gewonnen en SIOS – dat slechts de lange kon hanteren – werd teruggedrongen op eigen speelhelft. Het eerste wapenfeit van de gasten kwam in de 6de minuut, Frank de Boer schoot vanaf rechts rakelings voorlangs. Drie minuten kreeg De Boer een goede mogelijk om de score te openen, nadat SIOS-verdediger Dirk Zwakenberg een vrije bal van Heraclied Jeroen Linstra achterwaarts in z’n voeten kopte. De Boer controleerde en probeerde in de korte hoek te scoren, maar het was SIOS-doelman Hidde Boer die redding bracht.

In de 17de minuut moest de Sauwerder verdediging dan toch buigen. Een voorzet van Yuri Jaarsma werd slecht weggewerkt, waarna Martijs Delker vrij voor doelman Boer opdook. De goalie wist de inzet van de Meijster spits te keren, maar in de rebound was het Frank de Boer die de bal tegen de touwen werkte, 0-1.

Twee minuten later kwam SIOS eindelijk eens serieus over demiddenlijn en kreeg een hoekschop mee. Het was Jochem Kasper die de bal hoog voor het doel bracht en Dirk Zwakenberg achterin de ’16’ kon aannemen en met links uithaalde. Waar de Hera-verdedigers de bal misten, was het Stefan Bultena die z’n teen tegen de bal zette, alleen verdween de bal via de lat over het doel.

Waar SIOS niet scoorde was het aan de andere kant van het veld één minuut later wel weer raak. Het was Martijs Delker die op twintig meter van het doel de bal voor z’n voeten kreeg, meteen uithaalde en zijn inzet in de linker benedenhoek zag gaan, 0-2.

In plaats van op dezelfde wijze door te gaan, kozen de gasten ervoor om nu te gaan inzakken. Hierdoor kwam SIOS meer in balbezit, kon het van eigen helft af komen en zowaar gevaarlijk worden. Het leverde in de 24ste minuut weer een hoekschop op. Dit keer was het Dennis Berghuis die de bal laag voor gaf en ook nu misten vele Meijsters de bal, waarop Rohan Dijk simpel kon binnenwerken, 1-2.

Rohan Dijk (10) heeft de aansluitingstreffer gemaakt

Na ruim een half uur spelen volgde een bijna-kopie van de aansluitingstreffer: hoekschop Berghuis, Meijsters missen en Dijk schiet, alleen ging de bal nu over het doel.

De Heracliden kwam niet meer van eigen helft af en het was wachten op de gelijkmaker. Die viel in de 36ste minuut. Het was Dennis Berghuis die in balbezit kwam, uithaalde en zijn inzet zag geblokt, de bal terug ontving en met een beheerst geplaatst schot doelman Pieter Buikema passeerde, 2-2.

SIOS rook bloed en zette nog even aan. De gasten snakten naar de rust en verdedigden met hand en tand. In de 45ste minuut zorgde dit voor een hachelijke situatie voor het doel van sluitpost Buikema. De Sauwerders zochten in een overvol ’16’ lang tevergeefs naar een schietkans en het was uiteindelijk Allert de Haan die een gaatje vond en van dichtbij maar eens uithaalde. Goalie Buikema zorgde er met een prima redding voor dat er met 2-2 werd gerust.

Het eerste kwartier van de tweede helft was niet echt opwindend. In de rust zullen beide trainers ongetwijfeld gezegd hebben dat de goals wel heel erg makkelijk weggegeven waren, waardoor beide op safe speelden en geen risico’s durfden nemen. Na een uur spelen was het SIOS dat weer gevarlijk werd uit een hoekschop. Uit de voorgegeven bal van Dennis Berghuis was het Allert de Haan die de bal met het hoofd richting de rechterbovenhoek verlengde, maar doelman Buikema wist met een uiterste inspanning de bal uit z’n doel te houden.

SIOS voerde de druk op en mocht halverwege de tweede helft een vrije bal nemen op zo’n twintig meter van het doel. Linkspoot Sander Bultena nam plaats achter de bal, Hera-goalie Buikema zette z’n – slecht opgestelde – muur neer en nam plaats op de lijn. Stefan Bultena – rechtspoot – was inmiddels ook achter de bal gaan staan en schoot vervolgens – niet eens overtuigend – langs de rechterkant van de muur. De bal leek makkelijk op te rapen voor Buikema, maar de sluitpost besloot de bal met de voet weg te werken, trapte finaal mis, hetgeen de 3-2 betekende.

Tien minuten later ging de sluitpost nogmaals in de fout toen hij de bal verspeelde aan invaller Gijs Huinder. De invaller aan SIOS-zijde speelde vervolgens  Stefan Bultena, die weinig moeite had om de wedstrijd in het slot te gooien, 4-2.

Nadat SIOS-goalie Hidde Boer Martijs Delker nog van scoren had weten te weerhouden, kreeg Stefan Bultena in de 90ste minuut een enorme kans om z’n derde treffer van de middag te maken. Hij verscheen alleen voor doelman Pieter Buikema, maar dit keer deed de Meijster sluitpost alles goed en keerde de inzet van de Sauwerder topscorer. Zo bleef het bij 4-2 en won de ploeg die daar het meeste recht op had./AT