Usquert komt tekort tegen Nieuweschans

Stefan de Jong houdt Davey van Meerveld van de bal

USQUERT – De hoofdmacht van VV Usquert kon zondag op eigen veld lang meekomen met VV Nieuweschans, maar de grensbewoners wonnen uiteindelijk toch verdiend. Na 90 minuten spelen stapten de bezoekers met een 4-2 overwinning van het veld.

Toen de spelers het veld betraden was al snel duidelijk dat het een ‘lastige’ pot zou gaan worden. Voor spelers, scheidsrechter Meijer uit Groningen en de toeschouwers. De gasten traden in hun uit-shirt aan zoals het hoort bij twee clubs die in dezelfde kleuren spelen. Toch was het sky-blue van Nieuweschans moeilijk te onderscheiden van het witte Usquert-shirt, zodat na twee minuten spelen toch werd besloten er wat aan te doen: de gasten kregen de reserve-shirts van Usquert in bruikleen. Na 4 minuten van oponthoud kon het spel dan eindelijk weer verder.

Nieuweschans nam vanaf minuut één de touwtjes in handen en het wachten was dan ook op de eerste doelpunt van de gasten. Die viel na 10 minuten. Davey van Meerveld snelde over de linkerkant en gaf laag voor op de geheel vrijstaande Yannick Mugabe, die simpel kon scoren, 0-1.

Yannick Mugabe (11) maakt de openingstreffer

Niet veel later probeerde Usquerder Wesley Moesker van grote afstand de ver voor z’n doel staande Dailey Sling te verrassen, maar de bal verdween net naast het doel.

Het spel speelde zich vervolgens lange tijd af op het middenveld, echte uitgespeelde kansen waren er dan ook niet. Tot in de 35ste minuut Usquert een prachtige aanval op de mat legde en de gelijkmaker maakte. De zeer goed spelende Stefan de Jong werd in gespeeld, schudde Elvis Hedžić van zich af en stuurde buitenkantje rechts Wesley Moesker weg. Moesker had een redelijke schietkans maar legde af op de meegelopen Marco Oost. Onder druk wist de middenvelder weer Moesker te bereiken, die vervolgens meedogenloos de bal tegen de touwen werkte, 1-1.

Een benutte strafschop van Yannick Mugabe – Sander Slump had Kymani Jacobs binnen de beruchte lijnen onderuit gewerkt – betekende op slag van rust de 1-2. Het had zomaar ook nog 1-3 voor rust kunnen worden, maar een volley van Aziz Muziga – uit een hoekschop van Kymani Jacobs – verdween net naast.

Kort na rust was het Nieuweschans dat wel doel trof. Een prachtig schot van uitblinker Aziz Muziga verdween via de vingertoppen van Usquert-goalie Meindert Koning op de paal, waarna Steffan Kuiper de bal alsnog over de doellijn werkte. Echter, dit zou in buitenspelpositie zijn gebeurd, waarop scheidsrechter Meijer het doelpunt op advies van z’n assistent annuleerde.

Drukte voor het doel van Usquert

Nieuweschans bleef de betere ploeg en was met kansen voor Jacobs (net voorlangs) en Muziga (doelman Koning redt) dichtbij een treffer.

Na een uur spelen verliet Muziga het veld, wat voor het publiek heel jammer was. De middenvelder van Nieuwschans was veruit de beste man op het veld. Daarentegen bracht Usquert-trainer Jan Blaauw ‘good old’ Kacha Guadze binnen de lijnen. De in Georgië geboren spits wordt in november 50 jaar, maar voelt zich nog lang niet zo oud en liet dat ook direct zien. Bij z’n eerste balcontact speelde hij zich goed vrij en schoot met z’n linker maar rakelings over.

Kacha Goguadze (l) en Elvis Hedžić

Waar de gelijkmaker uitbleef waren het de gasten die dan toch de 1-3 wisten te maken. Nadat Yannick Mugabe nog vrij voor doelman Meindert Koning voorlangs geschoten had, liet de verder prima keepende Koning een zichtbaar simpel afstandsschot van Steffan Kuiper door z’n handen glippen, 1-3.

Nieuweschans leek de wedstrijd rustig uit te willen spelen, maar Usquert gaf zich nog niet gewonnen. Met nog een kwartier op de klok belandde de bal uit een hoekschop van Kacha Goguadze via Marco Oost bij Willem Bos voor de voeten, die vervolgens de 2-3 van dichtbij binnenschoot. Een minuut later werd Sjaak Wierenga op het randje van het strafschopgebied onderuit gehaald. De Usquerders claimden een strafschop, maar scheidsrechter Meijer legde de bal net ‘erbuiten’. Kacha Goguadze nam logischer wijs plaats achter de bal. Immers, hij weet meestal wel raad met dit soort momentjes. Echter, vandaag niet. De bal verdween in het zijnet.

Dit was tevens het laatste wapenfeit van de thuisploeg, die de organisatie inmiddels al had verwaarloosd. Nieuweschans kreeg hierdoor ruimte en wist in blessuretijd nog de 2-4 te maken. Op aangeven van Robin Heidekamp was het Kymani Jacobs die de eindstand bepaalde./AT