Kolibri van Warfhuizen pakt afgetekende victorie in Koudougou

De céremonie protocolaire.
Foto: AnnAfrique

KOUDOUGOU – Peter Merx, de Kolibri van Warfhuizen, sloeg woensdag in de Tour du Faso zijn slag: hij pakte de overwinning op de meet in Koudougou met ruime voorsprong op het peloton. “Dit is waarom ik gekomen ben,” zegt Merx in een eerste reactie.

Merx maakt deel uit van een team Nederlandse renners dat door de organisatie van de ronde van negen dagen in het West-Afrikaanse Burkina Faso is uitgenodigd. De 32e editie van de Tour de Faso is gekwalificeerd op niveau nationaal, een wedstrijd voor elite-renners zonder profcontract.

Het is al heet in Burkina, net onder de Sahara, aan het eind van de regentijd. Nog een enkele regenbui per dag maakt het leven er nog betrekkelijk aangenaam op. De ploegentijdrit van afgelopen vrijdag werd – als opening van de ronde – in de hoofdstad Ouagadougou gereden in 35 graden. Het team van Merx pakte in de strijd tegen de stopwatch de vijfde plaats op nauwelijks een seconde achterstand van het winnende team.

De karavaan onder weg vlak over de grens van Togo met Burkina Faso.

In de tweede etappe van zaterdag greep hij naar de vijfde plaats in de sprint van het peloton. In de etappe naar Dapaong, in het noorden van buurland Togo, eindigde hij als vierde op 34 seconde van twee koplopers. Op de streep in de etappeplaats Bittou werd hij 18e in het peloton. In de koers van eergisteren over 118 kilometer eindigde de Kolibri wat kleurloos op plek 68 in de meute.

Gisteren was het na 20 kilometer meteen koerstijd. Een kopgroep ging er vandoor met Luuk van der Wal erbij, teamgenoot een slapie van Merx. De Kolibri sprong naar die kopgroep toe en toen werd het spel op de wagen gezet. “Alle ploegen hadden iemand mee, ook de lokale favoriet en winnaar van vorig jaar Mathias Sorgo zat erbij. We bleven goed draaien, alleen de renner van het team van Rwanda deed geen kopwerk omdat de gele trui van zijn teamgenoot in het peloton zat. Met nog 30 kilometer voor de benen liet hij zich afzakken naar het peloton dat wel door bleef jagen,” aldus Merx. De maximale voorsprong van de kopgroep was twee minuten maar die liep snel terug met de finish in zicht. En dan begon het demarreren, iedereen in de kopgroep wilde een eindsprint vermijden en uit de klauwen van het denderende peloton blijven. “Bij mijn derde poging was ik weg. Een Algerijn en een renner uit Burkina zetten de achtervolging maar ik kon ze van me afhouden tot op de streep,” zegt hij.

Vandaag staat de Kolibri in Dedougou aan de start voor de koninginnenrit over 182 kilometer naar Bobo Dioulasso, na hoofdstad Ouagadougou de grootste plaats van Burkina. “Ik sta nu tweede in het klassement, dat is mooi meegenomen. Gewoon kijken wat de koers brengt. Er zitten flink wat klimmetjes in”, zegt hij met de altijd sobere nuchterheid: “Een koers is niet te voorspellen.”

Over de overwinning van gisteren zegt Merx: “Het is een van m’n mooiste overwinningen, vandaag. De Ronde is een heel zware koers. Het is heet, en de tegenstanders uit Afrika moet je niet onderschatten, die gasten rijden sterk. Het was vandaag een afmakertje. Ik ben goed in vorm, maar zo af en toe doet zich de situatie voor dat je de overwinning kunt grijpen. kunt afdwingen. Het is een heel goede organisatie hier en de sfeer rond de Ronde is die van de bekende Afrikaanse gastvrijheid, en overal vrolijk en enthousiast publiek langs de weg,” aldus Merx.

Ging de karavaan de afgelopen dagen vanuit de hoofdstad Ouagadougou naar het zuiden, de zone van de wat aangenamere savannen, de komende dagen doorkruisen de renners het westelijk deel van Burkina, het gebied van de overgang naar de Sahara woestijn. “We zien wel,” zegt Merx, “slechte omstandigheden gelden voor mij, maar die gelden ook voor de rest van het peloton.”

Hieronder de reportage van Radio Oméga.

Reacties