Rood Zwart Baflo bezorgt Mamio eerste puntverlies

BAFLO – Rood Zwart Baflo is de eerste club in de vierde klasse C waarvan koploper Mamio niet wist te winnen. Met veel strijdlust en een voortreffelijk keepende Cedric Tillema werden de beter spelende Groningers op 0-0 gehouden.

De thuisploeg – voorlaatste in 4C – verscheen met een zeer defensieve opstelling binnen de lijnen en hoopte middels de counter toe te slaan. In de eerste helft werkte het ‘concept’ redelijk, al was van goed voetbal geen sprake. Geen aansluiting zorgde er verder voor dat elke afgeslagen counter makkelijk werd opgeraapt door de gasten, die daardoor druk konden houden op de Bafloërs. Het was dan ook niet zo raar dat Mamio rond de ‘zestien’ een aantal schietkansen kreeg.

Alexander Hochheim (14) neemt het RZB-doel onder vuur

Toch was de eerste kans van de wedstrijd voor Rood Zwart Baflo. Met een afgemeten pass achter de Mamio-verdediging wist Jordy Potma de diepgaande Reinout Geuze te bereiken, maar zijn inzet met links was te zwak om doelman Mohamed Bakkat te passeren. Hierna was het Mamio dat de wedstrijd begon te controleren en dook veelvuldig voor het doel van RZ-sluitpost Cedric Tillema op. Een aantal doelpogingen werd met gevaar voor eigen leven geblokt door de Bafloër verdedigers of verdwenen net naast. De ballen die wel op doel kwamen waren voor goalie Tillema, die een foutloze wedstrijd keepte.

In de 20ste minuut zorgde een scheidsrechtersbal op randje 16 voor het meeste gevaar. De bal werd ineens voor gegeven en leek Earl Perre bij de tweede paal binnen te koppen. Het was Tillema die met een hand de bal wist te keren, maar dat bleek achteraf niet nodig. Perre zou volgens assistent-scheidsrechter Danhof buitenspel hebben gestaan. Kenners langs de lijn zagen dit toch heel anders.

Twee minuten later had Rood Zwart Baflo op 1-0 moeten komen toen Jordy Potma werd aangespeeld en schuin op het doel af kon gaan. Waar medespelers voor het doel om de bal vroegen, probeerde Potma het zelf, maar stuitte op doelman Bakkat.

Aan de andere kant had het daarentegen na een half uur spelen 0-1 moeten worden. RZB-linksback Gijs Tervooren – die een prima partij op de mat legde -schatte een hoge bal verkeerd in, waardoor Luciano Almelo alleen op doelman Tillema af mocht gaan. Het schot van de middenvelder verdween echter onbesuisd en hoog over het doel.

Hierna was het weer de beurt aan de thuisploeg. Eerst was het Mike Smit die Jordy Potma aan het werk zette en diens voorzet kon net niet binnen worden gewerkt door Reinout Geuze. En een minuut later kwam Mike Smit net te kort om een strakke voorzet van Duncan Torrenga bij de tweede paal tegen de touwen te koppen. In beide gevallen ging ook de vlag van assistent-scheidsrechter Colin de lucht in, maar scheidsrechter Rozema wuifde dit in beide gevallen volkomen terecht weg. In het verloop van de wedstrijd vertrouwde de leidsman uit Loppersum voornamelijk op z’n eigen waarnemingen.

Stefan Kruizenga (2) voorkomt dat Cedric Tillema moet ingrijpen

In de 35ste minuut was het wederom Jordy Potma die over rechts doorkwam en zijn ‘mislukte’ voorzet bijna over goalie Bakkat in het doel zag waaien. Voorbij de tweede paal pikte Duncan Torrenga de bal op en gaf een voorzet op de tweede paal. Doelman Bakkat ging onder de bal door, waardoor Chris ten Boer verrast leek en net niet meer bij de bal kon.

Laatste mogelijkheid voor rust op een doelpunt was dan nog voor de gasten. Slecht uitverdedigen aan RZB-zijde zorgde ervoor dat Luciano Almela in balbezit kwam. Zijn voorzet op maat werd echter door Earl Perre van dichtbij naast gekopt.

Het eerste kwartier na rust is niet noemenswaardig of het moet al het geblesseerd uitvallen van Bafloër Reinout Geuze zijn. Zijn vervanger was Melvin Folkerts, terugkomend van een blessure, maar die naar eigen zeggen nog niet geheel weer fit is.

Reinout Geuze schermt de bal af

Na 68 minuten spelen was het dan zomaar uit het niets Mamio dat alsnog de score leek te gaan openen. Angelo Florencia kreeg zomaar vrije doorgang richting het doel van Cedric Tillema. Het was de Bafloër sluitpost die met een prima ingreep de aanvoerder van de Groningers van scoren wist af te houden. Tien minuten later was het wederom Cedric Tillema die een hoofdrol opeiste, door een prima schot van dichtbij van Luciano Almela onschadelijk te maken.

Rood Zwart Baflo beperkte zich tot het verdedigen, 7/8 man achter, 3/2 man voorop, met een leeg middenveld ertussen. Dat de Bafloérs er niet meer uit kwamen was dan ook niet zo verwonderlijk.

En toen Mike Smit in de 80ste minuut z’n tweede gele prent door scheidsrechter Rozema kreeg voorgeschoteld, moest de thuisploeg ook nog met tien man verder. De druk van de gasten nam alsmaar toe en een Groninger doelpunt leek dan ook nog een kwestie van tijd. In de 86ste minuut was invaller Genrick Wawoe al dichtbij een treffer, maar zijn schot vanaf zo’n 16 meter verdween door een kluwen van spelers net naast.

In de voorlaatste minuut van de officiële speeltijd leek Mamio dan toch nog als winnaar van het veld te gaan stappen. Een voorzet op maat van Mamio-speler Jacob Gissman bereikte het hoofd van de geheel vrijstaande Myren Noeken, de centrale verdediger die in de laatste minuten in de spits was geposteerd. De geplaatste kopbal van Noeken leek voldoende voor de drie punten, maar doelman Cedric Tillema wist de bal met een fantastische safe uit het doel te ranselen.

Zo bleef het 0-0 in Baflo. Een stand waar Rood Zwart Baflo – dat in de tweede helft niet één keer serieus over de middenlijn is geweest – het meest blij mee mocht zijn. Met dank aan doelman Tillema./AT