‘Lastige’ zege Corenos op ZEC

ROODESCHOOL – Hoe lastig kun je het jezelf maken? Waar een uitslag van 8-2 tot de mogelijkheden behoorde, stond er na 90 + 5 minuten toegevoegde tijd ‘slechts’ 3-2 op het wedstrijdformulier. Het enige positieve van deze middag voor Corenos waren de drie punten. ZEC kon met opgeheven hoofd het veld verlaten, aangezien de Zandeweersters goed partij hadden geboden, ook toen ze het laatste half uur met tien man verder moesten na een rode kaart voor invaller Chiel Sleumer.

De thuisploeg begon zeer goed aan de wedstrijd en kreeg binnen 5 minuten twee goede kansen om de score te openen. Al na drie minuten legde Corenos een schitterende aanval op de mat, waarbij de bal uiteindelijk via Sven Knot en een slim hakballetje van Nico de Vries bij Cristian Uil belandde. Geheel vrijstaand voor ZEC-doelman Jacco Knol schoot Uil onbesuisd over. En twee minuten later mocht Jordan Muller vanuit een vrije bal op het doel vuren, maar het bleef slechts bij een rolletje. Na deze mogelijkheden voor de thuisploeg ging ZEC korter op de man spelen en begon duels te winnen. Andersom was dat minder het geval, zodat de gasten zich in de wedstrijd konden spelen. Wel werd vaak de lange bal richting Ronny Bakker en Gijs Balkema gehanteerd.

Robert Bakker pompt de bal nog maar een keer naar voren

Slechts een mogelijkheid leverde dit op voor de 11 van coach Bert van der Meer. Een lange uittrap van Jacco Knol belandde via het hoofd van Mourad Bahar bij de diepgaande Gijs Balkema, die te lang wachtte en Christian Uil de mogelijkheid gaf om de inzet te blokken.

Halverwege de eerste helft, toen ZEC ook het gevoel kreeg dat er misschien wel wat te halen was in Roodeschool, sloegen de gastheren toe. Via een snelle uitval werd Anne-Jan ten Harkel aan de rechterkant diep gestuurd en onderuitgehaald door Gijs Balkema. De vrije bal van Jordan Muller werd vervolgens voor het doel weggekopt door Mourad Bahar, waarna Raymon Balkema de bal oppikte en Nico de Vries inspeelde. De linkspoot legde meteen goed breed op Sven Knot, die nu wel doeltreffend uithaalde en in de korte hoek Jacco Knol kansloos liet, 1-0. Gezien de kansenverhouding volkomen verdiend. Vier minuten leek het 2-0 te worden toen een indraaiende vrije bal van Nico de Vries door iedereen in het strafschopgebied gemist werd en in het doel leek te gaan. Het was de zeer sterk keepende Jacco Knol die een doelpunt voorkwam door met een katachtige reactie de bal uit de benedenhoek te ranselen.

Jordan Muller (11), constant dreiging

Waar de tweede goal van Corenos uitbleef, legde de uitstekend leidende Patrick Olthof de bal niet veel later op de stip aan de overkant van het veld. Ronny Bakker – hij speelde ooit twee seizoenen bij de Roodeschoolsters – was in het strafschopgebied in gespeeld en werd daar door Enno Braam vastgehouden, zo was de uitleg van scheidsrechter Olthof. Vanaf de stip schoot Vincent Zijlstra de Zandeweersters net binnen het half uur langszij, 1-1.

In de 37ste minuut was het diezelfde Zijlstra die een vrije bal snoeihard tegen de touwen werkte, maar scheidsrechter Olthof keurde de treffer af. Ronny Bakker zou te dicht bij de Corenos-muur hebben gestaan, wat volgens de nieuwe regels niet meer mag.

De laatste grote doelkans in de eerste helft was weer voor de thuisploeg. De prima spelende Nico de Vries zette met een schitterende pass Sven Knot ‘kaal’ voor doelman Jacco Knol, maar in plaats van een hoekje te kiezen, poeierde de Corenos-middenvelder de bal op de lat. Zo werd er met 1-1 gerust.

Wat trainer Marco Pessiwarissa z’n spelers in de rust heeft gegeven zal altijd een geheim blijven, maar bij het inleveren van urine na de wedstrijd zouden alle Roodeschoolsters positief zijn getest op ‘iets’. Dat kan niet anders. Zo slap als de thuisploeg geruime tijd van de eerste helft speelde, zo fel was het na de thee.

ZEC werd afgejaagd op eigen helft en kwam niet of nauwelijks meer over de middenlijn. Het gevolg was dat Corenos veel in balbezit kwam en kans op kans creëerde. Echter tot een doelpunt leidde dit eerst nog niet, aangezien de afwerking bij de thuisploeg – net als in de eerste helft – te wensen overliet. Ook bleef Jacco Knol een moeilijk te nemen obstakel. De ZEC-goalie  liet weer eens zien een van de beste doelmannen van Het Hogeland te zijn, door ‘zekere doelpunten’ te keren.

Geknoei in de ZEC-defensie zorgde er na een uur spelen voor dat Chiel Sleumer – in de rust ingevallen voor de geblesseerde Pascal Koolhof – aan de noodrem moest trekken. Hij haalde Lars Baar van achteren neer toen deze vrij op doel af kon gaan. De rode kaart die hij van scheidsrechter Olthof kreeg voorgeschoteld was terecht. De toegekende vrije bal werd door Jordan Muller vervolgens onbesuisd naast geschoten.

Drie minuten later was het dan eindelijk wél raak. Het was Anne-Jan ten Harkel die Jacco Knol van dichtbij wist te verschalken en zijn team dikverdiend op voorsprong zette, 2-1. De storm van Corenos duurde voort en tegen ‘de 10 van ZEC’ leek een ruime overwinning in de maak, maar hoe langer de wedstrijd duurde en de thuisploeg vele kansen onbenut liet – Nico de Vries op de vuisten van doelman Knol, Lars Baar voorlangs, op de voeten van Knol en halve omhaal over – was het ZEC dat in de 81ste minuut een counter plaatste. De snelle Gijs Balkema werd daarbij in de ’16’ onderuit gehaald en ook nu verdween de bal op de stip. Net als in de eerste helft kwam Vincent Zijlstra vanaf 11 meter oog in oog met doelman Willem Duinkerken. De inzet van Zijlstra leek goed, maar met een katachtige duik wist de 39-jarige doelman de onverdiende gelijkmaker te voorkomen.

Hierna ging Corenos verder op zoek naar de ‘veilige’ 3-1. Nadat Enno Braam – hij speelde een puike partij – en Sven Knot beiden nog op Jacco Knol waren gestuit, was het uiteindelijk Jordan Muller die in de 87ste minuut de bevrijdende derde treffer wist binnen te schieten.

Enno Braam (r) maakt het Gijs Balkema moeilijk

De prachtige 3-2 van Jens Posthumus, hij schoot van een metertje of 25 raak, was een mooi einde van de meer spannende dan goede wedstrijd, die uiteindelijk dan toch een verdiende winnaar kende in Corenos./AT