Damteam Warffum morst meerdere punten en verliest

Foto: Archief HN

SURHUISTERVEEN – Afgelopen zaterdagmiddag trad de hoofdmacht van de damvereniging Warffum in de vijfde ronde van de nationale competitie, Tweede klasse A, aan tegen ‘Troch Tinken Sterk’ in Surhuisterveen. Pech blijft de Noord-Groningers continu achtervolgen.

Ook nu morste de Warffumer afvaardiging op meerdere borden geheel onnodig punten, waardoor deze uitwedstrijd met 12-8 verloren ging. Daar ook de rode lantaarndragers niet tot scoren kwamen, bleef Warffum in de rangschikking op de negende plek staan.

Matige start

Als eerste gooide Wim Dirks na enkele speeluren een punt weg. In een tien-om-tien stelling deed rivaal Luitzen van der Heide een remisevoorstel, welke Dirks accepteerde. Echter, in enkele zetten had de man uit Den Andel bij goed spel de winst kunnen verzilveren. Gezinus Bottema, uitkomend tegen de sterkste speler van het Friese team in de persoon van Gerrit Terpstra, nam onverantwoorde risico’s en werd positioneel stevig onder druk gezet. Tot overmaat van ramp trapte hij op de 40e zet ook nog in de doorbraakcombinatie: verlies. Rudolf Schwab zorgde aan bord 8 voor een forse opsteker. Hij overrompelde zijn tegenstander Pieter Dijkstra in het gevorderde middenspel met een combinatie, die nagenoeg direct goed was voor twee punten.

Pijnlijk was het eindresultaat voor Warffum-speler Herman Mulder, die in het middenspel tegen Karel de Bruin een zeer kansrijk zetje had kunnen nemen. Naderhand werd Mulder compleet van het bord geschoven en dat tegen een tegenstander van een lager kaliber. Klaas Tillema en Tsjidsger Veenstra zorgden voor een zeer grillig partijverloop. In het middenspel braken beide spelers richting de damlinie door, maar voor Tillema ging dat ten koste van enkele schijven. Op geraffineerde wijze maakte Tillema de dam van Veenstra onschadelijk en toen waren de beste papieren ineens in handen van de Uithuizer. In de slotfase had Tillema nog naar een winnende stelling kunnen afwikkelen, maar dat buitenkansje ontging hem: remise. Bafloer Peter Hoeksema zorgde, dankzij een behaalde plusschijf in de opening tegen Jan Kunnen, later in de middag voor een overtuigende zege. Dat was tevens de gelijkmaker in de wedstrijd: tussenstand 6-6. Aan het bovenste bord kreeg Nico Werkman krachtig tegenspel van Jan Hoogsteen. Rond de 50e zet omsingelde Werkman in een zes-om-zes de aanval van zijn Friese opponent zodanig, dat Hoogsteen ernstig in de problemen geraakte. Op gedegen wijze maakte de Bafloer de klus af: winst. Hierdoor gloorde er nog even hoop voor de Warffumer ploeg, die daarmee zelfs op voorsprong kwam.

Punten gemorst

Eddy Groenhagen zorgde bijna voor een giga-stunt door de veel sterkere Steven Veenstra op remise te houden. In de slotfase van de partij koos de Warffumer preses niet de juiste voorzetting, waardoor hij alsnog tegen een nederlaag opliep. Joop van der Heide belandde in het middenspel in een zeer gevaarlijke hekstelling tegen Anton van der Ploeg. Toch kwam de Uithuizer er zonder noemenswaardige kleerscheuren uit, doch dit ging wel ten koste van een zeer zwakke lange vleugel. Uiteindelijk wist Van der Ploeg hiervan te profiteren en een doorbraak te forceren. Hoewel Van der Heide volgens analyse toch nog een remisekans kreeg, onderkende hij dat niet en zag hij zijn stelling in rook opgaan. Als hekkensluiter had Anko Sterenberg in het gevorderde middenspel een gerede remise-optie, maar die mogelijkheid liet hij onbenut. In zijn ontmoeting tegen Cees Dijkstra belandde de Meister later in een verloren overmachtseindspel en na 69 zetten was het ‘uit en over’.

 

De resterende teamresultaten uit de vijfde competitieronde zijn:

Huizum 2 – Het Noorden 2   12 – 8

‘BEGB’ Britsum – DCH Heerenveen 2   5 – 15

Winschoten – DCH Heerenveen 3   14 – 6

De Vechtstreek Oosterveen – MTB Hoogeveen 3   13 – 7

Provinciaal Gronings Tiental was vrij

In de strijd om het kampioenschap is er niets gewijzigd, doordat de koplopers Huizum 2 en ‘De Vechtstreek’ uit Oosterveen beiden wonnen. Huizum 2 staat met 10 wedstrijdpunten wel 2 punten voor op ‘De Vechtstreek’, maar heeft ook een wedstrijd meer gespeeld. De derde plek wordt op dit moment ingenomen door damclub Winschoten. Onderin de rangschikking veranderde er niets. Warffum moet nog steeds puntloos genoegen nemen met de negende plaats. Met een geringer aantal bordpunten sluiten DCH Heerenveen 3 en MTB Hoogeveen 3 de rij. Voor het kerstreces staat er nog een competitieronde op het programma en wel op zaterdag 21 december. Dan moet Warffum in een thuisduel aantreden tegen ‘De Vechtstreek’ uit Oosterveen. Belangstellenden zijn vanaf 12.00 uur welkom in het Huiskamercafé om de ontmoeting live te volgen.

Cookieinstellingen