Damtiental Warffum sluit eerste seizoenshelft consequent af tegen ‘De Vechtstreek’

Foto: Archief HN

WARFFUM – Zaterdag stond voor dammend Nederland de zesde competitieronde voor clubteams op het programma, waarna een kort kerstreces van slechts twee weken aanbreekt. Het tiental van de damvereniging Warffum kreeg deze middag ‘De Vechtstreek’ uit Oosterveen in het Huiskamercafé aan het Noorderkerkpad op bezoek.

Waar tegen de nummer twee van de ranglijst vooraf op een -stevige- nederlaag werd gerekend, kwamen de Noord-Groningers tot ieders verbazing nog een heel eind maar leden ze toch nipt een nederlaag: 9-11. Hierdoor belandden de Warffumers, die ook nu weer niet op volle sterkte konden acteren vanwege een recent ongeval van een basisspeler, op de voorlaatste plek in de rangschikking.

Gelijk op

Warffum’s jeugdlid Joost Meijer (14) speelde tegen de enige dame in het gezelschap, Katarzyna Ptak, een mooie partij, maar liet zich op de 35e zet overrompelen door een dodelijke damcombinatie. Geert Ploegman kwam in het gevorderde middenspel een schijf achter tegen de sterke Andre Nijmeijer, maar bezat positioneel gezien ontzettend veel compensatie. Probleemloos rondde de Usquerder het duel dan ook maar remise af. De thuisploeg kwam op vier punten achterstand te staan, toen Rudolf Schwab in een gecompliceerde stelling een simpel damzetje over het hoofd zag tegen Christiaan Groote. Daarna kwam Warffum sterk terug in de wedstrijd. Nico Werkman wist in zijn ontmoeting tegen Gerrit Kruger licht positievoordeel te realiseren, maar sloeg genadeloos toe toen Kruger -onder tijdsdruk- een doorbraakcombinatie miste. Werkman verzilverde daarmee onmiddellijk de punten. Inmiddels had zijn Bafloer dorpsgenoot Peter Hoeksema met een venijnig zetje ook een plusschijf behaald en met precisiewerk eiste ook hij de volle buit op. Daarmee bracht hij de tussenstand weer in evenwicht: 5-5. Fenno Werkman, eveneens uit Baflo, zorgde voor een uiterst degelijk treffen tegen de op papier sterkere Leo Peters. Zonder ook maar een moment in gevaar te geraken, liet hij na bijna vier speeluren een keurige puntendeling registreren. Gezinus Bottema trof een tegenstander van gelijkwaardig niveau tegenover zich en na 58 zetten tekenden de heren de vrede.

Malaise

Aan het achtste bord trof Joop van der Heide een tegenstander van formaat aan: Johan van Aalderen. Toch wist de Uithuizer zijn stelling lange tijd perfect in evenwicht te houden. Op de 42e zet maakte Van der Heide een kardinale fout, waardoor hij een schijf verloor. Daarna was het snel bekeken voor hem. Ook Anko Sterenberg had een geduchte rivaal tegenover zich en in een elf-om-elf stelling koos Sterenberg niet de juiste voorzetting. Ten koste van een schijf zag opponent Jan Nijmeijer kans een doorbraak te forceren, wat de verliespartij voor Sterenberg inleidde. Daarmee viel het doek voor de Noord-Groninger ploeg definitief: 7-11. Herman Mulder, oud-inwoner van Warffum, wist in het vierde speeluur tegen Jan Timmer een voordelige positie te creëren, die uitmondde een kansrijk eindspel. Mulder benutte dat feilloos en pakte na bijna viereneenhalf uur spelen twee punten. Hij verzachte hiermee de pijn nog enigszins voor zijn teamgenoten.

De overige teamresultaten in de zesde ronde zijn:

DCH Heerenveen 3 – TTS Surhuisterveen     6 – 14

DCH Heerenveen 2 – Winschoten     8 – 12

Het Noorden 2 – ‘BEGB’ Britsum     11 – 9

Provinciaal Gronings Tiental – Huizum 2     9 – 11

MTB Hoogeveen 3 – vrij

De koplopers in deze klasse wonnen alle drie, zodat er in de strijd om het kampioenschap niets wijzigde. Huizum 2 leidt met 12 wedstrijdpunten, gevolgd door ‘De Vechtstreek’ uit Oosterveen met 10 punten, maar met een wedstrijd minder gespeeld. De derde positie wordt al langere tijd bezet door Winschoten, dat het vorige seizoen degradeerde. Warffum, nog steeds puntloos, zakte door deze nederlaag naar de tiende plek en heeft alleen DCH Heerenveen 3 nog onder zich.

Na een kortstondig kerstreces staat op zaterdag 4 januari de volgende competitieronde op het programma. Dan moet Warffum het in een uitwedstrijd opnemen tegen de nummer negen van de ranglijst: MTB Hoogeveen 3.

 

 

 

 

 

Reacties