Teleurstellend gelijkspel voor Warffumer dammers

Foto: Archief HN

HOOGEVEEN – Afgelopen zaterdagmiddag moesten vele dammers in ons land alweer opdraven voor de zevende ronde in de nationale competitie voor clubteams. Men kon slechts twee weken genieten van het kerstreces. De hoofdmacht van de damvereniging Warffum reisde dit maal af naar het zuiden van Drenthe, waar om 12.00 uur tegen het derde team van het gesponsorde MTB Hoogeveen moest worden aangetreden. Het leek een veelbelovende middag te worden, maar het werd uiteindelijk een deceptie: 10-10 gelijkspel.

De start leek veelbelovend voor de dammers uit Warffum. Binnen anderhalf uur wist Nico Werkman zijn rivaal Be Brakels op de knieën te krijgen. Brakels probeerde door vereenvoudiging de stelling overzichtelijk te maken, maar hij sneed zich daarmee in eigen vlees. Werkman pakte vlotjes een plusschijf en daarna was het klusje snel geklaard: winst. Anko Sterenberg wist in het middenspel goed de aanval in te zetten tegen de jeugdige Siebe Kortleven en realiseerde een doorbraak naar de damlijn. Met de gekroonde schijf was het voor de Meister relatief eenvoudig om de punten te verzilveren. Een tegenvaller voor Warffum was dat jeugdlid Joost Meijer zich tegen een leeftijdsgenoot in een uitgedunde stelling door een damzetje liet verrassen en daardoor verloor. Al vroeg in de partij wist Peter Hoeksema een zeer kansrijke kettingstelling op het bord te creëren tegen Elzo de Vries. Met veel precisiewerk wist Hoeksema op de 29e zet de genadeklap uit te delen en de tussenstand op 2-6 te brengen. Wim Dirks stelde vanwege zijn hogere rating dan die van tegenstander Alberto Waterink enigszins teleur om weinig te bereiken in zijn ontmoeting. Zelfs in de slotfase van de partij moest de man uit Den Andel nog heel nauwkeurig te werk gaan om binnen de remisemarge te blijven, maar dat deed hij. Rudolf Schwab zorgde voor een zeer enerverend treffen tegen Marcel Zwiers en voor de Noord-Groninger was het lange tijd spitsroeden lopen. Hij slaagde er toch in een puntendeling binnen te slepen en de vier punten voorsprong voor zijn team vast te houden (4-8). Aan bord 4 wist basisspeler Herman Mulder in het middenspel wel enig positievoordeel te realiseren tegen Jaap Hugen, maar het ratingverschil kon hij niet tot uitdrukking brengen: remise.

Dramatisch verlies

Warffumer Gezinus Bottema pakte op de 36e zet -dankzij een lichte combinatie tegen Cor Darwinkel- een plusschijf en niets leek een regelrechte overwinning en daarmee de teamzege nog in de weg te staan. Echter, door een grandioze afruilfout verknalde Bottema eerst zijn winstkansen om vervolgens ook nog in een verloren eindspel terecht te komen. Een pijnlijke nederlaag was het gevolg. Joop van der Heide kwam in het middenspel positioneel gezien behoorlijk in de verdrukking tegen Martin Bosch. De stelling van de Uithuizer werd naarmate de partij vorderde steeds kritischer en in de slotfase viel er niets meer te redden: verlies. Vanaf dat moment was de hoop nog gevestigd op hekkensluiter Fenno Werkman, die in het gevorderde middenspel tegen Roelof de Jonge een schijf voorsprong had geforceerd. Ondanks deze plusschijf wist Werkman geen sluitende winstgang te vinden en moest hij genoegen nemen met remise. Hierdoor bleef de teller voor Warffum op tien punten steken.

De overige resultaten uit de zevende ronde zijn:

‘BEGB’ Britsum – Provinciaal Gronings Tiental      10 – 10

Winschoten – Het Noorden 2       9 – 11

TTS Surhuisterveen – DCH Heerenveen 2      8 – 12

De Vechtstreek Oosterveen – DCH Heerenveen 3      reglementair  2 – 0

Huizum 2 – vrij

Zeer overtuigend gaan Huizum 2 en ‘De Vechtstreek’ uit Oosterveen nu met 12 wedstrijdpunten aan de leiding. Op eerbiedige afstand, met 10 punten en een wedstrijd meer gespeeld, volgt damclub Winschoten. De overige teams zijn inmiddels nagenoeg allemaal kansloos voor het kampioenschap en daarmee promotie naar de Eerste klasse. Ondanks het gelijkspel blijft Warffum op de tiende plek in de rangschikking staan.

In de volgende wedstrijdronde (zaterdag 18 januari) is Warffum vrij vanwege het oneven aantal teams. Op zaterdag 1 februari stond de volgende ontmoeting op het programma, maar tegenstander DCH Heerenveen 3 heeft zich recent teruggetrokken uit de competitie met een stevige geldboete tot gevolg. Voor Warffum betekent dit een reglementaire overwinning zonder toekenning van bordpunten. Door deze onverwachte ontwikkeling komt Warffum pas op 15 februari weer in actie.

Reacties