Winterstop amateurvoetbal: even evalueren

Foto: Archief HN

HET HOGELAND – Tijdens de winterstop wordt er door de trainers meestal even geëvalueerd: wat gaat er goed, wat gaat er fout of wat gaat er goed fout. Doorgaan zoals als het gaat of juist een andere weg inslaan. Doelstellingen bijstellen.

De sportredactie – afdeling voetbal – van HogelandNieuws ging de Hogelandster clubs – uitkomend in de staandaardklassen – even één voor één onder de loep nemen en kwam tot de conclusie dat het over het algemeen wel wat beter kan, en in sommige gevallen zelfs moet, wil men uiteindelijk een goed gevoel aan het seizoen 2019-2020 over willen houden.

ZATERDAGVOETBAL

1E

vv Winsum heeft tot aan de winterstop nagenoeg aan alle doelstellingen voldaan die trainer Bert Vos voor ogen had. Een goede voorbereiding, doorgaan in de beker en een goede seizoenstart. De zaterdageersteklasser zit nog steeds in de koker van de districtsbeker en staat halverwege de competitie – na 10 punten uit de eerste 4 wedstrijden – op de 7e plaats, op slechts 4 punten van Blauw Wit ’34. Die ploeg – door Bert Vos ook als outsider voor de titel genoemd – is koploper en bezorgde de Winsumers in de vijfde speelronde de eerste nederlaag in de competitie, door in de slotminuten een 0-2 achterstand nog in winst om te buigen. vv Winsum is nog volop in de race voor (weer) een prima seizoen.

2J

SV Bedum degradeerde het afgelopen seizoen uit de eerste klasse en moet oppassen dat het niet direct nog een keer afdaalt. De Bedumers staan op dit moment net veilig (11e plaats), maar zullen alle krachten moeten aanspreken om lijfsbehoud te bewerkstelligen. Of de doelstelling van trainer Remy van der Wal ‘Fris en aanvallend voetbal spelen’ genoeg is om te handhaven in de 2e klasse, lijkt alleen mogelijk mits de selectie fit blijft.

3C

VV Noordwolde doet het in 3C wisselvallig. Opmerkelijk is het doelsaldo van het team van trainer Simon Schuil; liefst 32 keer wist men het net te vinden, slechts 2 ploegen scoorden meer. Daartegenover staan wel 39 tegengoals, de meeste in deze competitie. De Noordwolders staan op de 10e plaats, slechts 2 boven de degradatiestreep. De doelstelling van de trainer/coach is na ongeveer 6 wedstrijden bepaald, maar zal in de winterstop ongetwijfeld gereduceerd te zijn tot één woord: handhaven.

4C

SIOS staat in 4C op een keurige 7e plaats. Het team van trainer Henk Alssema speelt fris en fruitig, maar is (nog) te wisselvallig: 5 x winst, 5 x verlies en 1 gelijkspel. Wat betreft de doelstellingen “Top 5, misschien een toetje, voetbal in de ploeg creëren en durven te voetballen!” kunnen de laatste twee worden afgevinkt. Of de eerste twee doelstellingen ook worden behaald is gezien de huidige stand van de competitie en de periodes nog de vraag.

FC LEO staat met 15 punten uit 12 wedstrijden op de 7e plek in 4C. Het is alles of niets bij de Leensters; er werd nog niet gelijk gespeeld. Voorafgaand aan het seizoen tipte trainer Erwin Molog Mamio en DVC Appingedam als titelkandidaten. Het zijn halverwege het seizoen de nummers 1 en 2 en lijken te gaan uitmaken wie er kampioen wordt. ”Meedraaien bovenin en strijden voor een periode” was de doelstelling van de Leensters, maar lijkt vooralsnog te hoog gegrepen.

Rood Zwart Baflo had een valse competitiestart in 4C. Van de eerste 6 wedstrijden werd er slechts 1 keer gewonnen, de overige vijf stonden de Bafloërs met lege handen. Een onverwacht gelijkspel (0-0) tegen koploper Mamio – dat verder al z’n wedstrijden won – zorgde ervoor dat het team van Jan Potma er weer in leek te geloven. In de volgende 5 wedstrijden werden 9 puntjes bijeengesprokkeld. Potma’s doelstelling “Evenaren van de doelstelling van afgelopen jaar of in ieder geval bij de eerste 4 eindigen”, is echter nog heel ver weg.

De Heracliden verloor de eerste wedstrijd van het seizoen, maar boekte vervolgens drie overwinningen op rij. Hierna liep de Hera-machine vast en werd er 8 keer op rij verloren, waardoor de Meijsters in de gevarenzone (plaats 12) zijn beland. De doelstelling van trainer Raymond Scholtens “Mijn doel met deze groep is om ons zo snel mogelijk in de competitie veilig te spelen” leek begin oktober realistisch, maar is begin 2020 toch heel anders.

5D

Corenos werd op doelsaldo winterkampioen in 5D, dat bovenin ongemeend spannend is. De Roodeschoolsters hebben na 12 wedstrijden 31 punten, evenveel als VVK. Groninger Boys heeft 27 uit 10 en De Fivel 27 uit 11. Corenos en De Fivel treffen elkaar nog 2 keer. “Nu wij in de 5e klasse terecht zijn gekomen, zouden we bovenin mee willen draaien en wie weet zit er dan voor ons nog een periodetitel in” sprak trainer Marco Pesiwarissa hoopvol uit in de voorbereiding op het seizoen. Corenos zit dus goed op schema.

Zeester staat in 5D op de 9e plaats en dat is toch lager dan waar men op gehoopt had. Met de doelstelling ”Zo hoog mogelijk eindigen” zal toch zeker niet plaats 9 zijn bedoeld. En “Kijken of we voor een prijs kunnen gaan” zal dit seizoen bij kijken blijven, zo lijkt het. Het fantastische seizoen van vorig jaar – 3e en een periodetitel – leek haast al niet te evenaren in deze sterke vijfde klasse. En zeker ook omdat de selectie smal is en trainer Marinus Siekman daardoor vervroegd jeugdspelers aan de selectie heeft moeten toevoegen.

VV Warffum merkt in z’n eerste seizoen in het zaterdagvoetbal dat de vijfde klasse op zondag toch weldegelijk minder is. “Clubs als Corenos, Groninger Boys, VVK, De Fivel en VV Ezinge zouden in de vierde klasse op zondag moeiteloos meedraaien” liet trainer Jur Smit al eens weten. Omdat er aanpassingen zijn doorgevoerd binnen het elftal, wat even tijd nodig heeft, werd de lat vooraf niet al te hoog gelegd: “Proberen zoveel mogelijk wedstrijden te winnen, maar vooral heel veel plezier hebben”. Warffum staat op plaats 10, mar zou zomaar nog 1 of 2 plekken kunnen klimmen.

Noordpool UFC pakte voor de winterstop 8 punten en staat op de ranglijst van 5D op de 11e plaats. Voor de Uithuizer voetbalclub staat de structuur van de vereniging – met name de samenwerking tussen senioren en de oudste jeugd – hoog op de agenda. “Het gaat om spelplezier, samen trainen, samen voetballen en activiteiten ondernemen”, waren de woorden van trainer Willem Kluin in augustus 2019. Het resultaat hiervan hoopt men over een aantal jaren terug te zien.

ZEC kwam voor de winterstop nog maar 9 keer in de wei en staat voorlaatste in 5D met slechts 4 punten. Maar dat is geen probleem bij de Zandeweerster voetbalvereniging, waar het maatschappelijk belang groter is – en zal blijven – dan de dadendrang van ZEC 1. “De doelstelling binnen de eerste selectie is dat de spelers zich ontwikkelen. De uitslagen zijn dit seizoen van minder belang. In Zandeweer gaat het op dit moment om de club en niet alleen om ZEC 1”, zo liet trainer Bert van der Meer aan het begin van het seizoen al weten.

ZONDAGVOETBAL

4C

VV Eenrum heeft het tot dus ver behoorlijk tegen gezeten, maar de handdoek is bij de Eenrumers zeker niet in de ring gegooid, ondanks de laatste plaats in 4D. Vele blessures en ‘net niet wedstrijden’ hebben na de redelijke start – twee gelijke spelen – geleid tot een periode van 9 opeenvolgende  nederlagen, waarbij tegen de top 3 slechts met 1 doelpunt verschil werd verloren. De laatste wedstrijd voor de winterstop werd gewonnen, waardoor het team van trainer Klaas van der Ploeg nog maar 2 punten onder de degradatiestreep staan. Na het vertrek van 5 basisspelers is de selectie zeer jong geworden, 7 spelers zijn tussen 16 en 20 jaar. De doelstelling van Van der Ploeg voorafgaand aan het seizoen was dan ook heel realistisch:” Met deze nieuwe samengestelde selectie is het ontwikkelen van spelers de belangrijkste doelstelling”. Mocht de selectie aan het begin van de tweede seizoenshelft fit zijn en blijven, dan moet handhaving haalbaar zijn.

5D

VV Kloosterburen bungelt (nog) onderin 5D. Aan het eind van het vorige seizoen maakten enkele spelers de overstap naar FC LEO, om daar hun geluk te beproeven. En met succes, ze doen het prima bij de zaterdagvierdeklasser in Leens. Door het vertrek van die spelers, moest trainer Wieger Kooistra verder met een nog jonger team. De ontwikkeling van deze piepjonge spelers is zichtbaar, maar het team heeft tijd nodig om volwassen voetbal te kunnen spelen. Kooistra’s doelstelling “Beter en constanter spelen dan het afgelopen seizoen. En dan ook wat meer punten pakken” zal wel gehaald worden. De Kloosterbuurders hebben nu – na 10 van de 24 te spelen wedstrijden – al 4 punten tegenover het gehele vorige seizoen 6 punten.

VV Usquert – weer terug in de standaardklasse – kreeg aan het begin van het seizoen (heel) veel nieuwe spelers en trainer Jan Blaauw was dan ook in z’n nopjes: “Een plaats bij de eerste 9” was de doelstelling. Op die plaats vertoeven de Usquerders nu halverwege het seizoen en zullen er dan ook alles aan doen om zeker niet lager te komen staan. De voorspelling van Blaauw dat BNC kampioen gaat worden lijkt ook uit te gaan komen. De ploeg uit Finsterwolde won tot dusver alle wedstrijden en lijkt al in een vroeg stadium de kampioensvlag in top te kunnen hijsen.

Bij deze alle clubs heel veel succes toegewenst met het behalen van de (aangepaste) doelstelling./AT

Reacties