Boogdarters, gedeelde passie en leed

De Boogdarters met sponsor Anna Veldhuis
Foto: HogelandNieuws

WINSUM – Het is maandag 6 januari, Café J&A, bij De Boog aan het Winsumerdiep, dartsvereniging De Boogdarters speelt op deze doordeweekse avond in competitieverband tegen FF Checken (Café Selwerd) uit Groningen.

De ‘winterstop’ zit erop, net als het wereldkampioenschap van de PDC. Het WK van die andere bond, de BDO, zit in z’n laatste week.

Met het ingooien is het grappen en grollen over en weer. “Wij gooien beter dan bij de BDO, maar niet heus”. De sfeer is gezellig. De uitslag lijkt voor beide partijen van onderschikt belang. Schijn bedriegt, want De Boogdarters hebben een missie en dan zal er wel gewonnen moeten worden.

Marten ‘Totti’ Dohmeijer, serieus ingooien

Het is een wedstrijd in de 2e divisie van de DOGD (Darts Organisatie Groningen Drenthe). Slechts twee Hogelandster dartsclubs spelen hoger. The Kings (Café Koning, Bedum) speelt 1e divisie en The Bouncers (Het Kegelhuis, Zoutkamp) speelt in de eredivisie, het hoogste niveau binnen de DOGD. Waar andere dartsclubs het moeten hebben van veel oefenen in de bijkeuken of schuur, zit het bij de Zoutkampers in de genen. Immers, de verre voorvaderen van de ‘garnalenvissers’ waren allen walvisvaarders en gooiden vanaf de boeg van het schip met harpoenen. Maar dit even terzijde.

Aan de bar vertelt Bert ‘The Viking’ Noorman – hij hoeft deze avond niet in actie te komen – over het team en hoe het tot dusver gaat: “Vijf darters van het huidige team – Marten Dohmeijer, Bert Hasper, Martijn Visee, Eric Werkman en Silvio de Wit – speelden in het seizoen 2013-2014 al in de 1e divisie. Binnen het huidige team – de 5 eerder genoemde spelers + Marc van Urk, George Voornhout en Bert Noorman –  zijn de darters aan elkaar gewaagd, waardoor er over het algemeen altijd op dezelfde ‘level’ wordt gespeeld. Het heeft er zeker aan bijgedragen dat we ‘winterkampioen’ zijn geworden. Vanavond moet dan ook geen probleem worden tegen middenmoter FF Checken.”

Bert Noorman en Bert Hasper, beiden vrij deze avond

“De gezelligheid staat bij de Winsumer darters voorop. Al 13 seizoen lang”, vertelt Martijn Visee. Marten Dohmeijer legt uit: ”De gezamenlijke barrekening die bij elke wedstrijd moet worden betaald schijnt altijd minimaal twee keer hoger te zijn dan die van de tegenstander.”

Maar naast de gezelligheid wordt er ook leed gedeeld. Een paar maanden geleden overleed John Bouwsema – de J van sponsor café J&A – waarna het team z’n partner Anna steunde in het rouwproces. Een paar jaar eerder hadden ze dit gedaan bij ploeggenoot George Voornhout, die z’n zoon onverwachts verloor. “Tja, dat zijn heftige momenten” aldus Bert Hasper, die is aangeschoven. Hij vervolgt: ”Laatst, op de terugweg van een wedstrijd in Nieuw Roden, zijn we even met het team langs het door George zelf gemaakte gedenkmonumentje voor z’n zoon gereden. Even stilgestaan, met tranen in de ogen.”

‘Nr. 5’ het rugnummer dat z’n zoon als jeugdvoetballer droeg prijkt nu op George z’n darts-shirt. Een zeer confronterende, maar prachtige ‘bijnaam’ tussen o.a. Widde, Totti en The Viking.

De 8 potjes – 4 enkels en 4 dubbels – zijn aan het eind van de avond afgewerkt. En ook de drankronde die op het wedstrijdformulier staat afgedrukt zit erop. De winnaars van deze ‘extra partij’ – De Boogdarters – worden getrakteerd op een drankje van de verliezers van deze partij, maar dat doen de Groningers met plezier. Zij winnen deze avond namelijk zeer verrassend en afgetekend met 3-6. De dartsclub uit Selwerd gooit deze avond 3 keer een “Onehundredandeighty” en hun hoogste finsish is een “Shanghai 20”. Het is net even teveel voor de Winsumers, die door deze nederlaag de koppositie moeten afstaan aan Dartsdevils uit Sappemeer.

De missie “Kampioen worden voor John” blijft ondanks de nederlaag staan. De druk ligt er aanstaande maandag – 27 januari – dan ook weer op, als De Boogdarters in ‘eigen huis’ aantreden tegen De Kamp 2, de nummer laatst in de competitie./AT

Reacties