Ploeterend Rood Zwart Baflo pakt belangrijke punten

Melvin Folkerts (8) probeert Hendrik Rozema af te stoppen

BAFLO – Rood Zwart Baflo heeft zaterdagmiddag goede zaken gedaan door de thuiswedstrijd tegen ONR te winnen. De gasten hadden voetballend het betere van het spel, maar kwamen – mede door de stugge en hardwerkende achterste linie van de thuisploeg – niet verder dan één goal. Namens de Bafloërs scoorde Duncan Torrenga twee keer vanaf de strafschopstip, hetgeen een 2-1 zege betekende voor het team van trainer Jan Potma.

RZB-doelman Cedric Tillema brengt redding

Voor de voetballiefhebbers was er in deze eerste wedstrijd na de winterstop weinig te beleven op het Coop Verstraete Sportpark in Baflo. Rood Zwart Bafloi trok zich terug op eigen helft en liet de gasten het spel maken. De eerste doelkans was voor de Rodenaren, maar het schot van Sander Postma vanaf randje ’16’ werd geblokt door RZB-captain Patrick Rutgers.

Na een klein kwartier spelen was het Duncan Torrenga die rond de middenlijn werd ingespeeld en vervolgens de diepgaande Jordy Potma bediende. De aanvaller kon net met de punt van z’n schoen de bal langs doelman Danny Blaauwiekel werken en dacht de bal vervolgens in het doel te schuiven. Op dat moment werd hij van achteren aangetikt, waarna de bal op de stip ging. Duncan Torrenga faalde vanaf 11 meter niet en bracht Rood Zwart Baflo op voorsprong, 1-0.

Het enige wat de gasten er voor rust nog tegenover zetten was een afstandsschot – metertje of 25 – van Hendrik Rozema, maar RZB-doelman Cedric Tillema hoefde niet in actie te komen op de inzet van de ONR-captain.

Rood Zwart Baflo beperkte zich tot verdedigen en creëerde geen kans meer voor de thee. Ruststand derhalve 1-0.

Mark van Zanten – De Buffel van Bavvelt – in balbezit

De tweede helft begon zoals de eerste 45 minuten waren geweest. ONR veel in balbezit en Rood Zwart Baflo in de kant hangend, wachtend op de counter. Zeven minuten in de tweede helft probeerde Duncan Torrenga vanaf eigen helft de ver voor z’n doel staande Danny Blaauwiekel te verschalken, maar z’n schot miste hoogte en was daardoor een makkelijke prooi voor de ONR-goalie.

Een minuut later mocht Duncan Torrenga vanaf de rechterkant alleen op doelman Blaauwiekel af gaan. Binnen het strapschopgebied haalde de sluitpost de Bafloër aanvaller onderuit en scheidsrechter Luit Nieboer kon niets anders doen dan de bal voor de tweede keer deze middag naar de stip te wijzen. Waar volgens de regels ‘rood’ had moeten worden getoond, liet Nieboer het bij ‘geel’, wat het slachtoffer – als een van de zeer weinige Bafloërs – ook prima vond. Torrenga mocht daarna voor de tweede keer vanaf 11 meter aanleggen en zorgde met een heerlijke Panenka voor de 2-0. (klik hier)

Drie minuten later had hij z’n derde treffer op de schoen, maar z’n schot vanuit een prima voorzet van de zeer sterk spelende Mike Smit spatte op de paal uiteen.

ONR bleef daardoor hoop houden en draaide – met nog ruim een half uur op de klok – de duimschroeven aan. In de 61ste minuut resulteerde dit in de dikverdiende tegentreffer. Na prima voorbereidend werk van Rick de Boer kopte de boomlange Frank Langeveld van dichtbij raak, 2-1.

Even leek het erop dat de defensie van Rood Zwart Baflo onder druk zou bezwijken, maar niets was minder waar. De gasten kwamen – ondanks het vele balbezit – in het restant van de wedstrijd nog slechts tot een serieuze doelpoging van invaller Sjors van der Velde. Zijn schot van buiten het strafschopgebied verdween rakelings naast.

In de 90ste minuut kreeg Duncan Torrenga nog een enorme kans om z’n hattrick te maken, maar nu wist doelman Blaauwiekel met de voet redding te brengen.

Duncan Torrenga na afloop:”Ja ja, er hadden 2 bij gemogen”

Zo bleef het bij 2-1 voor de Bafloërs, die door deze zege naar de 8ste plaats zijn geklommen./AT