Rood Zwart Baflo steelt zege in extra tijd

Mike Smit (RZB), onverzettelijk op het middenveld

LEENS – Waar de Hogelandster derby tussen FC LEO  en Rood Zwart Baflo in een 2-2 gelijkspel leek te eindigen, waren het de gasten die 5 minuten in extra tijd een ‘goedkope’ strafschop kregen. Duncan Torrenga schoot vervolgens vanaf de stip raak en bezorgde daarmee zijn team de ‘zeer gelukkige’ overwinning.

De eerste wedstrijd van het seizoen stonden beide teams ook tegenover elkaar. In Baflo stond FC LEO destijds al na 4 minuten met 10 man en binnen 8 minuten op 0-2, om vervolgens de wedstrijd kinderlijk eenvoudig over de streep te trekken.

Zaterdag was het in Leens een geheel andere wedstrijd. Na maanden de thuiswedstrijden in Kloosterburen te hebben afgewerkt was het de eerste wedstrijd voor de gastheren op het gerenoveerde hoofdveld in Leens. Ondanks het matige spel viel er best wel veel te beleven. De Bafloérs hadden iets goed te maken en speelden – ondanks een verdedigende opstelling – toch nog verrassend aanvallend. Het was snel duidelijk dat beide teams voor de winst wilden gaan, daarbij vergetende dat er ook verdedigd moet worden. Het werd daardoor een open en boeiende wedstrijd tot de laatste seconde.

Chris ten Boer (4) ruimt koppend op voordat Stan Buikema gevaarlijk kan worden

Na een kwartier spelen kwam Rood Zwart Baflo op voorsprong. Een op eigen helft genomen vrije bal van Chris ten Boer leek voor het Leenster strafschopgebied simpel door FC LEO-captain Marcel Kadijk weg gekopt te kunnen worden, maar de Leenster verdediger schatte de bal verkeerd in en ging onder de bal door. Duncan Torrenga reageerde wél goed, controleerde de bal en schoot met links diagonaal – via de binnenkant van de paal – raak, 0-1.

FC LEO had meer balbezit maar deed er weinig mee. Echte kansen bleven vooralsnog uit voor de Leensters. Ook de gasten werden niet gevaarlijk, tot in de 29ste minuut, al was dit uit standaardsituaties. Eerst was het Melvin Folkerts die van een meter of 30 het doel van Marco Wichers onder vuur nam. De sluitpost wist met een uiterste inspanning de bal uit de bovenhoek te werken. De aansluitende hoekschop van Duncan Torrenga werd door RZB-aanvoerder Chris te Boer op de lat gekopt. FC LEO stond onder druk en moest even later weer een vrije bal weggeven op ongeveer dezelfde plek waar een minuut eerder Folkerts vandaan had getrapt. Nu ging Torrenga achter de bal. Zijn uithaal leek op die van Folkerts en opnieuw moest FC LEO-goalie gestrekt om de bal uit de kruising te tikken.

Stan Buikema (10) op de huid gezeten door Mischa Meinema

Zo behoedde de Leenster sluitpost zijn team met twee fantastische reddingen voor de 0-2. De thuisploeg speelde zich onder de druk uit en ging op zoek naar de gelijkmaker. In de 36ste minuut viel die ook, toen Marc van der Klei met een goede voorzet Jasper Wiersum wist te bereiken, die ongehinderd raak kopte, 1-1.

Amper twee minuten later was het weer raak voor het team van trainer Erwin Molog. Slecht wegwerken in de verdediging van Rood Zwart Baflo zorgde ervoor dat Coen Smit in balbezit kwam en de bal achter de laatste linie van de Bafloërs dropte. RZB-doelman Cedric Tillema dacht de bal op te kunnen pakken, mar het was Stand Buikema die net eerder bij de bal was en met de punt van z’n schoen de bal langs Tillema werkte en binnenschoot, 2-1. De Bafloërs dachten aan gevaarlijk spel van Buikema. Scheidsrechter Haan zag er niets in – Tillema was buiten de 5-meter’ – en keurde de goal dan ook geheel terecht goed, 2-1.

De blijdschap van de Oranje-hemden was niet van lange duur. Slap verdedigen zorgde ervoor dat Melvin Folkerts het strafschop in kon gaan en vanaf de achterlijn Reinout Geuze aanspeelde. De aanvaller schoot net van buiten de ’16’ raak met een geplaatste bal in de benedenhoek raak, 2-2.

Toch leek FC LEO met een voorsprong de rust in te gaan, maar de 3-2 in de 44ste minuut werd wegens buitenspel geannuleerd.

De tweede helft was het weer lang wachten op de eerste serieuze doelpoging. In de 62ste minuut werd Bafloër Duncan Torrenga diep gestuurd, waarop hij de uitkomende Marco Wichers met een lob verraste. Het was echter Reinier Alberts die met een ultieme sprint de bal voor de doellijn wist te keren.

Duncan Torrenga in duel met Rainier Bakker (3)

Ondanks dat het spel in de tweede helft niet echt beter bleef het wel boeien. Overtredinkje hier, stevig duelletje daar, grensrechters die het wel eens anders zagen dan de spelers en het publiek, een scheidsrechter die soms vreemde beslissingen nam.

Het optisch overwicht was in het voordeel van de thuisploeg, maar de kansen bleven toch voor het team van trainer Jan Potma. Zo kopt Jordy Potma in de 70ste minuut naast uit een prima voorzet van Stefan Kruizenga en kreeg Mark van Zanten na een half uur in de tweede helft een dot van een kans, maar ging z’n lobje over doelman Wichers een paar meter naast.

Zo bleef het 2-2 en kwam Rood Zwart Baflo in de 86ste minuut heel goed weg toen – door miscommunicatie tussen RZB-goalie Cedric Tillema en Chris ten Boer – de bal zomaar voor de voeten van Bo Tukker viel. Ongehinderd had de jonge aanvaller de 3-2 moeten maken, maar de bal verdween over het doel.

Bo Tukker (8) haalt uit, Gijs Tervooren probeert te blokken

In de 90ste minuut was het Rood Zwart dat z’n beste aanval op de mat legde. Via Duncan Torrenga, Reinout Geuze en Melvin Folkerts kreeg Mark van Zanten de bal vanaf rechts laag aangespeeld om de wedstrijd bij de tweede paal te beslissen. Binnenkant links was 100% een doelpunt geweest, maar Van Zanten probeerde het met rechts en faalde.

Zo leek deze wedstrijd onbeslist te eindigen, waar beide trainers op dat moment mee hadden kunnen leven. Maar de bal is rond en de wedstrijd is pas afgelopen als de scheidsrechter voor het laatst heeft geblazen.

In de 94ste minuut kreeg Rood Zwart Baflo nog een vrije bal mee. Het was Duncan Torrenga die de bal vanaf 25 meter over de muur krulde en deze via de kruising hoog de ‘5-metergebied’ in zag gaan. De lange Chris ten Boer wilde de bal alsnog binnen koppen, maar werd daarbij door Abienezer Mehretea Araya – de kleinste en lichtste man van het veld – lichtelijk gehinderd. De Bafloërs zagen er een overtreding in en schreeuwden moord en brand, waarop scheidsrechter Haan naar de stip wees. Duncan Torrenga nam het cadeautje van de leidsman graag in ontvangst, passeerde vanaf 11 meter FC LEO-doelman Marco Wichers en zorgde er daarmee voor dat de gelukkigste ploeg deze middag won./AT