Rood Zwart Baflo zakt door ondergrens

Duncan Torrenga kon het verschil dit keer niet maken

BAFLO – Slechts een goedlopende aanval liet Rood Zwart Baflo zaterdag zien in de thuiswedstrijd tegen VV Niekerk. Voor de rest was het niet om aan te zien, de miezerige regen maakte het deze middag voor de toeschouwers nog erger. Na 90 minuten stond er 0-3 op het scorebord en verlieten de Niekerkers – zonder zelf groots te spelen – het Coop Verstraete Sportpark met de verdiende drie punten.

Het was zaterdagmiddag moeilijk om een speler in hetzelfde shirt te vinden voor de Bafloërs. Het was zeer onrustig wat het team van trainer Jan Potma liet zien. De tegenstander afstoppen gaat nog wel, maar de voortzetting was bedroevend. Domme lange halen naar voren in de voeten van de tegenstander zorgden ervoor dat de verdedigers van Rood Zwart Baflo zich niet hoefden te vervelen, de bal was er zo weer.

Op het middenveld verloor Rood Zwart de slag deze middag. De gasten waren daar balvaster, met name Niekerk-aanvoerder Hidde Kijf speelde als aanspeelpunt een sterke wedstrijd. Rustig aan de bal en stond aan de basis van elke aanval. Ondanks het zeer slechte spel kregen de gastheren – met de wind in de rug – toch de beste mogelijkheden op een treffer.

RZB-captain Patrick Rutgers (3) haalt tevergeefs uit

Zo werd Duncan Torrenga in de 7e minuut in het strafschopgebied aangespeeld en met een hakje wist hij Reinout Geuze te bereiken. Het schot van Geuze miste echter de juiste richting. En na een kwartier spelen mocht Duncan Torrenga aan de linkerkant een vrije bal nemen, maar verdween zijn inzet voorlangs.

Halverwege de eerste helft leek Niekerk op voorsprong te komen, maar de uithaal van Edwin Zwier werd door Gijs Tervooren ternauwernood geblokt.

De mooiste aanval van de wedstrijd was in de 25ste minuut te bewonderen. Prachtig combinatiespel – één keer raken – tussen Melvin Folkerts, Duncan Torrenga en Reinout Geuze, zorgde ervoor dat laatstgenoemde van randje ’16’ kon uithalen, maar de volley verdween via het lichaam van een Niekerker rakelings naast.

Vier minuten later schatte centrale verdediger Jelmer Kijf een verre uittrap van Rood Zwart-goalie Cedric Tillema verkeerd in en leek Duncan Torrenga te kunnen profiteren. De Bafloër aanvaller verschalkte doelman Marijn Ottens met een mooie boogbal, maar de bal verdween ook net over het doel.

Waar Rood Zwart Baflo verzuimde de score te openen, was het in de 37ste minuut aan de overzijde wél raak. Robin Roebers kwam op zo’n 25 meter van het doel in balbezit en kreeg alle tijd om eens lekker uit te halen. De bal verdween buiten bereik van doelman Tillema in de rechter bovenhoek. De prachtige goal betekende de 0-1.

Melvin Folkerts belaagd door Jort Zuidersma (10), scheidsrechter Luc Leenknegt kijkt toe

De tweede helft was vijf minuten aan de gang toen de gasten de voorsprong vergrootten. Hidde Kijf kon in het strafschopgebied kinderlijk eenvoudig langs de Bafloër verdedigers glippen om vervolgens Brian Wiersma te bedienen, die met de punt van z’n teen de 0-2 van dichtbij kon binnen tikken.

Vervolgens zakte het spelpeil tot een zeer bedenkelijk niveau, maar mocht Rood Zwart nog hopen op de aansluitingstreffer. Er stond immers nog een half uur te spelen op de klok. Toch werd al snel duidelijk dat het er deze middag niet inzat. De mensen die normaal het verschil kunnen maken – Jordy Potma en Duncan Torrenga – hadden het niet en dan wordt het ‘m ook niet.

Reinout Geuze en Justin van Solkema leggen het af tegen Niekerkers

In de 80ste minuut kreeg Edwin Zwier een niet te missen kans aangeboden van Brian Wiersma, maar de ‘nummer 9′ faalde hopeloos. Hij baalde enorm, maar drie minuten later schoot hij vanaf zo’n 20 meter uit de draai alsnog raak, 0-3. De vreugdekreet getuigde van grote opluchting.

Het machteloze Rood Zwart Baflo bleef in de resterende minuten nog wel op zoek naar de eretreffer, maar die bleef – zoals verwacht – uit./AT