vv Winsum simpel door in de beker

WINSUM – Na een sterke eerste seizoenshelft lijkt de rol van vv Winsum in de eerste klasse E – na 8 verliespunten in het nieuwe kalenderjaar – nu al uitgespeeld. De Winsumers vertoeven op de 6e plaats. Om het seizoen van vorig jaar te evenaren – en eventueel te overtreffen – lijkt de districtsbeker dan het verschil te moeten maken. Vorig jaar reikten de Winsumers tot de halve finale. Die werd tegen VEV ’67 uit Leek verloren, maar het betekende  wél de koker van de landelijke KNVB-beker. Zaterdag trof het team van trainer Bert Vos in de derde ronde van de KO-fase derdeklasser Heeg. De eersteklasser won na een 1-1 ruststand uiteindelijk overtuigend met 6-1.

Het was snel duidelijk dat de gasten geen schijn van kans hadden tegen het twee klassen hoger spelende vv Winsum. Het was éénrichtingsverkeer op ‘veld 4’  van het Geert Reinders Sportpark, dat met ingang van het komend seizoen het nieuwe onderkomen van vv Winsum is. Men was uitgeweken aangezien de velden aan de Schouwerzijlsterweg niet bespeelbaar waren en de Winsumers geen zin hadden om af te reizen naar Zuid-Oost Friesland. Het bleek een prima oplossing, het oude Hunsingo-hoofdveld lag er goed bij.

Drukte voor het doel van Heeg

Vanaf het eerste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Feije van der Wal uit Lemmer was het vv Winsum dat de tegenstander met de rug tegen de muur zette. Kansen kwamen er ook, alleen zat de afwerking niet mee. Zo kreeg Rogier Krohne in de 4e minuut een goede schietkans, maar zag de middenvelder zijn schot geblokt. De rebound van Thomas Kauw stuitte eveneens van dichtbij op een Heegster verdediger. Vijf minuten later verstuurde linksback José Bello een prachtige crosspass op rechterspits Kauw, die op zijn beurt controleerde en uithaalde. De bal verdween laag voorlangs en het was Wouter Bloem die bij de tweede paal een teen te kort kwam om de bal over de doellijn te werken. Ook verdween een vrije bal van José Bello net voorbij de verre paal, schoot broertje Raul Seano Bello via een Heegster been rakelings naast en zag Sven Rosevink zijn inzet – op aangeven van Thomas Kauw – door Heeg-doelman Marten Wijnja gekeerd. Deze kansen vielen allemaal in het eerste kwartier.

Waar vv Winsum niet wist te scoren, was het Heeg dat in de 25ste minuut de leiding nam. Een te zachte terugspeelbal van José Bello werd onderschept door de snelle Jelmer Kiestra, die Winsum-sluitpost Germen Bouwman omspeelde en vanuit een moeilijke hoek binnenschoot, 0-1. Vijf minuten later ontsnapte Rick de Boer aan de Winsumer verdediging en leek hij de 0-2 te kunnen gaan maken. Het was echter Hans Zwakenberg die in de achtervolging ging en de spits van Heeg nog van scoren wist af te houden.

Wouter Bloem aan de bal, teamgenoot Roy Streppel (7) gaat buitenom

In de 37ste minuut viel dan toch eindelijk de Winsumer goal. Het was Sven Rosevink die in de ’16’ werd aangespeeld en vanuit de draai diagonaal raak schoot, 1-1. Het had voor rust ook nog 2-1 kunnen worden, maar het was doelman Wijnja die tot twee keer toe redding wist te brengen, nadat Rogier Krohne uit een voorzet van Wouter Bloem het doel onder vuur had genomen.

Bert Vos wisselde in de rust; Reinder Haaksema en David Albert Villalta kwamen in de ploeg voor Thomas Kauw en Roy Streppel. Vier minuten na rust lieten beide spelers al van zich horen. Via Haaksema en Rogier Krohne kwam de bal bij Villalta, die vanaf randje ’16’ uithaalde. Doelman Wijnja kreeg de bal niet onder controle, waarop verdediger Steffen Vader van dichtbij de bal tegen de touwen joeg, 2-1.

Na een paar doelpogingen van David Albert Villalta – die de juiste richting misten – was het na ruim een uur spelen aanvoerder Marcel Pannekoek, die op aangeven van Wouter Bloem bekeken scoorde, 3-1.

Marcel Pannekoek speelt breed

De Friezen kregen hierna in de counter de mogelijkheid om te scoren. Het was Jelmer Kiestra die langs Steffen Vader snelle en voorgaf, maar Bert de Boer kwam snelheid te kort om de bal in het doel te werken.

In het laatste kwartier liep de score dan toch nog snel op. Eerst was het Rogier Krohne die uit een hoekschop van de ingevallen Kay Bootsma het net wist te vinden, 4-1.  Daarna wist Wouter Bloem zijn goede spel nog te belonen met twee treffers. Op aangeven van Sven Rosevink tikte te rappe voetballer bij de eerste paal binnen. De laatste – vier minuten voor tijd – was de mooiste. Een niet eens zo’n goede ingebrachte bal van Raul Seano Bello verlengde Bloem achter het standbeen langs in de verre hoek. Het betekende de 6-1.

Na 90 minuten hield scheidsrechter Van der Wal het voor gezien. Hij had de kaarten op zak gehouden in deze sportieve wedstrijd, die in vv Winsum de dikverdiende winnaar had. Het team van trainer Vos plaatste zich door deze overwinning bij de laatste 16 teams van de noordelijke districtsbeker en stuit nu op ‘d Olde Veste ’54, de ploeg die in de competitie met 4-0 huiswaarts werd gestuurd en in Steenwijk op 1-1 werd gehouden. Volgende week treffen beide teams elkaar weer in Steenwijk, de winnaar gaat door naar de kwartfinale./AT