Damtiental Warffum uit negatieve spiraal

Foto: Archief HN

HEERENVEEN – Zaterdag kwamen de dammers van Warffum in een uitduel in actie tegen DCH Heerenveen 2, een team waartegen de Noord-Groningers het veelal moeten afleggen. Kortom, de verwachtingen waren daarom zeker niet hoog gespannen. Toch wist Warffum eindelijk de negatieve spiraal van dit seizoen te doorbreken en een gelijkspel in de wacht te slepen.

Het betrof de voorlaatste ronde van de nationale damcompetitie voor clubteams. Na een interval van zes weken moest de damvereniging Warffum dus ook weer aantreden. Immers, in de 8e ronde was Warffum ‘vrij’ vanwege het oneven aantal teams in deze klasse en in de 9e ronde stond de ontmoeting tegen DCH Heerenveen 3 op de rol, maar dat team trok zich rond de jaarwisseling terug uit de competitie.

De eerste speeluren in het plaatselijk café van Mildam, waar de Friese club zetelt, doorstond Warffum perfect. De voor- en nadelen bleven in evenwicht tot het moment, waarop Anko Sterenberg in een damcombinatie liep tegen Pieter de Vries. Hoewel de Warffum-speler de gepromoveerde schijf wist af te nemen, was het materiaalnadeel dusdanig groot dat een nederlaag snel volgde. Aan bord 5 kreeg Wim Dirks rond de 25e zet volledig grip op de klassieke stelling van Sjouke Zijlstra. Een plusschijf voor de man uit Den Andel was het gevolg en ruim tien zetten nadien kon hij de winst laten registreren. Uithuizer Klaas Tillema manoeuvreerde zichzelf in een heel gecompliceerde stelling, die hem boven het hoofd uit ging. Hierdoor verspeelde hij op de 17e zet een schijf, wat ook zijn uiteindelijke nederlaag tegen Ulbe Koopman inluidde. Gezinus Bottema combineerde vanuit een kansrijke stelling op de 50e zet naar de damlijn en niets leek een zege toen nog in de weg te staan. Echter, doordat Bottema vervolgens niet de sterkste voortzetting koos, zag rivaal Bouke van der Werff nog een gaatje om er remise uit te peuteren. Daarmee kwam de tussenstand op 5-3.

Gelijkmaker

Bafloer Fenno Werkman bouwde een rooskleurige stelling op tegen Wim Berenpas en naar mate de partij vorderde, begon de winst steeds meer te gloren. Door middel van een doorbraak wist Werkman een gewonnen positie te creëren. Warffum’s voorzitter Eddy Groenhagen liet zich het kaas van het brood eten tegen de enige Friese dame in het gezelschap, Iepie Poepjes-Koopman. In het middenspel was er helemaal niets aan de hand, maar op de 41e zet overspeelde Groenhagen zijn hand door de aanval op te zoeken. Ruim 10 zetten kon hij de pijp aan Maarten geven. Herman Mulder zorgde voor een positioneel gevecht op het bord met Riekele Veldstra. Dit pakte zeer voordelig uit voor Mulder, waardoor hij mooie kansen kreeg. Overigens stribbelde Veldstra nog lange tijd tegen, maar toen hij een foutje maakte, sloeg Mulder keihard toe: winst. Joop van der Heide had het feitelijk de gehele partij zwaar te verduren, maar hij verweerde zich kranig tegen de op papier aanzienlijk sterkere Marten Zijlstra. Toch kwam de Noord-Groninger in het late middenspel positioneel gezien in grote moeilijkheden. Beiden bereikten op enig moment de damlijn, doch dit ging voor Van der Heide ten koste van twee schijven. Een verloren overmachtseindspel lag in het verschiet tot het moment waarop Zijlstra even te bruut te werk ging en de Warffum-speler een directe remisevariant afdwingen. Nico Werkman en Peter Hoeksema kregen de sterkste spelers van het Friese team tegenover zich en hebben dat geweten. Werkman wist nagenoeg niks te bereiken in zijn duel tegen Peter Achterstraat en moest met een gelijkwaardige remise genoegen nemen. Pas laat in de partij kreeg Hoeksema enig voordeel tegen Anne Dekker, maar ook dit was onvoldoende om dat in de uitslag te vertalen: remise. Hiermee haalde de Bafloër wel het tiende punt binnen voor zijn team.

De gedetailleerde uitslagen:

Het kampioenschap en daarmee een rechtstreekse promotie naar de Eerste klasse gaat tussen Huizum 2 en ‘De Vechtstreek’ uit Oosterveen, die beiden over 18 wedstrijdpunten beschikken en elkaar in de slotronde treffen. Daarbij heeft Huizum 2 de beste papieren in handen, want dit team genereerde tot dusverre aanzienlijk meer bordpunten. De nummer 2 kan in de nacompetitie nog proberen een promotieplek te bemachtigen. Op zeer eerbiedige afstand volgt het tweede team van Het Noorden met 13 punten op de derde plek. Inmiddels heeft Warffum de voorlaatste positie in de rangschikking verlaten en staat nu als negende in de rij met 4 wedstrijdpunten.

Komende zaterdag om 12.00 uur is de laatste ronde. In een thuiswedstrijd treft Warffum dan Het Noorden 2 uit Groningen. Voor de Noord-Groningers heeft deze ontmoeting eigenlijk alleen maar meer statistische waarde. Belangstellenden zijn overigens van harte welkom in het Huiskamercafé aan het Noorderkerkpad om de verrichtingen live te volgen.

Reacties