Tijmen Eising pakt voor de tweede keer zege in Ronde van Groningen

De laureaten van de Ronde van Groningen.
Foto: Berto Merx

USQUERT – Tijmen Eising pakte zaterdag voor de tweede keer de zege in de ronde van Groningen. In 2017 deed hij dat ook al. Met een mooie eindsprint naaide hij zijn belagers in de kleine kopgroep keurig in het pak op de streep in de Raadhuisstraat in Usquert.

Het VolkerWessels-Merckx team was onbetwist de favoriet aan de start in Usquert. Het is heel eenvoudig: op dit moment zijn de mannen in de volle breedte, in alle disciplines, het beste team in het peloton van de elite. En dat lieten ze zien ook. Na een uur koers was eigenlijk al de beslissende slag geslagen op het stuk tussen Leens en Warfhuizen. Met niet al te sterke wind van voren – gelukkig een keer geen harde wind – lag de snelheid vanaf het begin hoog. Met veel valpartijen en lekke banden bereikte het peloton de Leenstertillen, met de smalle weg en de twee bruggetjes, zo’n viereneenhalve kilometer Kleine Hel van Warfhuizen. De renners reden het dorp uit met een peloton dat in drie groepen uiteen was geslagen. En met in de eerste groep van zo’n 18 renners vier van het VolkerWessels team.

Het peloton heeft net Pieterburen verlaten. Gemiddeld draaiden de renners 44,7 km per uur.

Bij het Aduardervoorwerk was de man met de heggenschaar bezig geweest en waren er eigenlijk nog maar twee groepen serieus in koers, de rest was er vanaf geknipt langs het Aduarderdiep waar de boel op het kantje stond.

Het was beuken en duwen in de achtervolging voor de tweede groep en het lukte warempel de eerste groep in te halen. Vlak voor Kantens, na 120 kilometer koers ontstond een nieuwe kopgroep van 18 renners, op 35 seconden gevolgd door een groepje op 35 seconden en op  2 minuten een groep renners die eigenlijk alleen maar doorreed om de koers uit te rijden, Usquert bereiken. Bij Roodeschool had de kopgroep de voorsprong al uitgebouwd tot anderhalve minuut. Bij het ingaan van de lokale omloop was de kopgroep inmiddels gereduceerd tot 6 renners met een voorsprong van een halve minuut.

De finale was zeer onrustig door de elkaar opvolgende demarrages. Rondemiss Anneke Westerhuis kon zich opmaken voor haar taak. Dat Thijmen Eising de sprint zou winnen, stond bij het binnen draaien van de Raadhuisstraat buiten kijf.

Voor Stijn Daemen van het ABLOC team was de derde plaats “het hoogst haalbare. Ik zat alleen in de finale. En dan houdt het op.” Nummer twee Luuc Bugter van het BEAT Cycling team was ontevreden over de uitslag: “Ik baal vreselijk. Wij hebben de wedstrijd hard gemaakt en dan word ik in de laatste bocht in de sprint verrast.”

Dat Tijmen Eising uit Emmen een sterke sprint in de benen heeft, weet iedereen in het peloton. Het was dan ook de kunst om het er niet op aan te laten komen. De Belg Guillaume Seye en Luuc Buchter van BEAT gingen in de finale er om de beurten vandoor om Eising af te matten. Helaas, Eising pakte toch de sprintzege. “De mannen van BEAT probeerden me uit te putten. Echt hoor, om de beurt gingen ze er vandoor in de laatste omloop. Maar, ik heb heel lekker gereden, in een mooie koers. En een mooie overwinning voor ons team.”

Het was een mooie overwinning voor het VolkersWessels team. Met Ensing, Daan van Sintmaartensdijk en Nick van der Meer bij de eerste tien in de uitslag, mag men tevreden zijn./bm

De bloemen en de beker na de overwinning. Voor Naomi Arends natuurlijk, de trotse vriendin van Tijmen Eising.

Reacties