Groningen Marathon

Foto: FBHT

GRONINGEN – Woensdag, op Global Running Day, wordt iedereen opgeroepen om in beweging te komen. Een uitgelezen moment om een nieuw hardloopevenement aan te kondigen. Want terwijl wereldwijd (bijna) alle marathons en andere hardloopwedstrijden worden afgelast, ziet de Groningen Marathon juist in deze tijd het levenslicht.

Zeker in deze tijd is het belangrijk om te blijven bewegen. Maar fit zijn gaat niet alleen over fysieke gezondheid. Ook mentale gezondheid is erg belangrijk om je fit te voelen. Als lijfspreuk voor de Groningen Marathon is daarom gekozen voor: ‘Mens sana in corpore sano’ – een gezonde geest in een gezond lichaam.

Virtuele route

Op zondag 28 juni volgen de deelnemers via de Groningen Marathon App allemaal dezelfde virtuele route van Der Aa-kerk in Groningen naar de Mariakerk in Uithuizermeeden. Onderweg krijgen deelnemers via deze App opdrachten en vragen voorgeschoteld waardoor de deelnemer zich daadwerkelijk op de route waant. De App registreert ook het aantal afgelegde stappen. Degene met de meeste stappen (fysiek) en de meeste opdrachten goed beantwoord (mentaal), ontvangt de titel: ‘De fitste mens’.

Verbinden Stad en Ommeland

De route van Der Aa-kerk in Groningen naar de Mariakerk in Uithuizermeeden is niet toevallig gekozen. De torens van beide kerken zijn namelijk zo’n 300 jaren geleden ontworpen door dezelfde stadsbouwmeester: Allert Meijer. Bovendien symboliseert deze route, die exact 42,195 meter is, de verbinding tussen stad en ommeland. Daarmee wordt gelijk duidelijk dat de Groningen Marathon niet alleen van de stad, maar van de gehele provincie is.

Concept van Tocht om de Noord

De eerste versie van de Groningen Marathon zal virtueel plaatsvinden. Het (grotere) plan is om, zodra het weer kan, ook een fysieke Groningen Marathon te organiseren. Bij de ontwikkeling hiervan wordt vastgehouden aan het concept van Wandelfestival Tocht om de Noord, dat betekent:

-Ieder jaar een andere route van Stad naar Ommeland (of vice versa). Dus de Groningen Marathon komt naar ieder dorp in de provincie!

-Ontdekken en zintuigen krijgen een belangrijke plaats in het evenement;

-De organisatie en verdere ontwikkeling zal plaatsvinden in nauwe samenwerking met lokale (hardloop)verenigingen en doorkomstplaatsen.

Hardloopverenigingen en loopgroepen

Inmiddels zijn de meeste hardloopverenigingen en loopgroepen in de provincie al op de hoogte gebracht en zijn de reacties zeer enthousiast. Nu de gezamenlijke trainingen weer zijn opgestart, is de Groningen Marathon een geweldige gelegenheid om weer ergens naar toe te werken. Een aantal verenigingen hebben het plan opgevat om op 28 juni in hun eigen omgeving een route uit te zetten, waarbij ze gebruik kunnen maken van producten en activiteiten die de organisatie ter beschikking stelt. Je kiest zelf hoe lang je wilt lopen: 1-5 uren. Zo kan iedereen in zijn eigen dorp en op zijn eigen niveau onderdeel uitmaken van deze bijzondere eerste editie van de Groningen Marathon.

Cookieinstellingen