Demonstratie van loeihard wielrennen in Usquert

Foto: HogelandNieuws

USQUERT – Jasper de Laat uit Moergestel won zondag afgetekend de sprint van de kopgroep in de Ronde Om de Bult in Usquert.

Wethouder Blok schoot 97 renners de baan op voor 80 kilometer koers. Het was de top van de elite renners van Nederland en die liet er gras over groeien. De eerste ronde van nauwelijks een kilometer tikte 1 minuut 18 op het klokje. De eerste man kwam over streep toen de laatste nog de bocht van de Raadshuisstraat op moest. Het was eenvoudige koers. Van het begin schudden aan de boom zodat de mindere coureurs achteraan komen. Op het lintje rijden om het peloton af te beulen. En dan maar zien hoe de ham onder de topmannen verdeeld wordt. En zo ging het, wat spectaculair wielrennen opleverde.

Eigenlijk lag de koers geen moment stil. Geen momenten van wat rekenen, inschatten en weer rijden. Björn Bakker – een van de topfavorieten – meldde zich na de derde ronde bij de jury. Hij was tegen een ongelukkig geplaatste baal stro opgereden. Strobalen zijn er om de renners te beschermen en niet om ze te hinderen en de jury besloot wijselijk dat hij de koers mocht voortzetten in het peloton.

Op het lint de bocht door na de Raadhuisstraat de bult op.

De sterke mannen bleven hard rijden. Op de Raadhuisstraat de wind in de rug, op de Stationsweg de wind van voren reden draaiden ze rondje van 1 minuut 20 en soms 1 minuut 25. Met nog 65 ronden te gaan sloegen drie renners een gaatje: Martin Pluto, Jasper Bovenhuis en Rick Ottema – stuk voor stuk topfavorieten voor de eindzege –  en zij bouwden snel een voorsprong van 20 seconden op.

Toen ontstond de tactisch lastige situatie: drie toppers op kop en nog toprenners genoeg in het peloton die zeker in de kopgroep hadden moeten zitten. Een paar ronden later maakten Hartthijs de Vries, Remco Scholten en de latere winnaar Jasper de Laat de sprong naar de kopgroep. Ook dat was spectaculair wielrennen, hard tegen hard. De nieuwe kopgroep liep snel uit naar een voorsprong van 40 seconden.

Uit het geteisterde peloton maakte zich een groep van negen renners los, Met daarin renners als Sebastiaan Vester, Danny van der Tuuk, Stef Krul, Jarno Gmelich Meijering. Het lukte niet om bij de kopgroep te komen.

Het overgebleven peloton reed voor wat het waard was. Sjoerd Hollander uit Garrelsweer – eerstejaars elite – liet zien dat hij de overgang van de junioren naar de elite goed doorstaan heeft. Hij behoorde niet tot de appels die gestaag van de boom vielen door het gebeuk van het peloton.

Bij de dameskoers won Sanne Bouwmeester uit Westerbork de sprint van de kopgroep, vóór Paulien Koster uit Zwolle en Janieke Kalsbeek uit Leeuwarden. Kalsbeek was vorig jaar tweede. De dames reden een koers van 50 kilometer. Het enige minpunt van deze wedstrijd was dat het aantal deelnemers toch ernstig aan de lage kant was.

Het Wielercomité Usquert mag tevreden zijn. Door de coronacrisis was de 52e aflevering van de ronde de enige die in noordelijk Nederland na 1 september verreden werd. Om het toch vooral elkaar te krijgen de voor de zomer afgelaste ronde door te laten, petje af voor het comité.

 

Cookieinstellingen