Usquert begint seizoen met gelijkspel

Usquert-goalie Bjorn Martens plukt de bal uit de lucht

USQUERT – De voetballers van Usquert 1 zijn het seizoen met een gelijkspel begonnen. Na een sterk begin nam het team van trainer Jan Blaauw verdiend de leiding, waarna de gasten de wedstrijd in handen namen en verdiend langszij kwamen. Daarna kon het nog beide kanten op. De strijd duurde tot het laatste fluitsignaal, beide ploegen verdienden niet te verliezen, zodat 1-1 wel terecht was.

De thuisploeg begon ijzersterk aan de wedstrijd en het was Sjaak Wierenga die in de eerste minuut rakelings voorlangs schoot. Woltersum werd vastgezet op eigen helft en had het zeer lastig met de agressief spelende Usquerders, die in balbezit vrij makkelijk de bal konden laten rondgaan. Kansen kwamen er dan ook voor het team van Jan Blaauw. Ruim tien minuten na rust volgden een aantal doelrijpe kansen in hoog tempo elkaar op. Zo was Sander Slump dichtbij een doelpunt, maar wist de aanvoerder geen raad met de geboden kans.

De 100% scoringskans was niet aan Sander Slump besteed

Hierna was het Mohamet Keita die na een prachtige individuele actie zijn inzet van dichtbij zag geblokt. De daarop volgende hoekschop van Sjaak Wierenga werd vervolgens door Marco Oost met een volley op het doel afgevuurd, maar ging via een Woltersumer verdediger net naast.

In de 15de minuut was het dan eindelijk wel raak. Mohamet Keita begon aan z’n tweede dribbel vanaf de linkerkant, kapte naar binnen en schoot in de korte hoek raak, 1-0.

Na de dikverdiende voorsprong was het echter Woltersum dat wedstrijd ging domineren, maar kansen leverde dit de gasten niet op. Het bleef bij afzwaaiende, of huizenhoog over geschoten doelpogingen. Pas in de 38ste minuut schrok het thuispubliek wakker, toen Dennis Ruben via een Usquerder been net naast schoot. En in de slotminuut van de eerste helft moest Usquert-goalie Bjorn Martens gestrekt naar de rechterbovenhoek om een prachtig schot van Marco van Dijk onschadelijk te maken. Ruststand 1-0.

De tweede helft was het Woltersum dat de druk opvoerde en kansen creëerde, maar het probleem bij de gasten zit voorin. De spitsen hebben moeite met scoren en dan wordt het moeilijk om een wedstrijd te winnen.

In de 47ste minuut kreeg Meindert Koning een niet te missen kans, maar de verdediger wist het te presteren om geheel vrijstaand een mooi aangesneden vrije bal van Jesper Bouwman op 5 meter van het doel recht op de vuisten van Usquert-sluitpost Martens te koppen. De hoekschop van Marco van Dijk die daarop volgde werd door aanvoerder Martijn Buls van dichtbij slecht ingekopt. Ook nu wist doelman Martens redding te brengen. Twee minuten later wist Woltersum wel doel te treffen toen een indraaiende vrije bal van Jesper Bouwman ineens in het doel verdween. Goalie Martens grabbelde de bal ruim achter de doellijn weg. Scheidsrechter Franz Thon uit Roodeschool kon dit niet zien, assistent-scheidsrechter Kees Poort ‘wilde’ het uiteraard niet zien. Zo bleef het vooralsnog bij 1-0.

In de 71ste minuut was het dan eindelijk wel raak. Het leek een goedmakertje van Kees Poort, want hij vlagde niet toen Dylan Dijkema vanuit buitenspel op doelman Martens af mocht gaan. De linkerspits – die tot dan toe nog niets had laten zien – rondde vervolgens subtiel af langs de uitkomende sluitpost van Usquert en bracht daarmee Woltersum langszij, 1-1.

Marco van Dijk (8) gaat langs Usquerder Niels Wierenga

Met nog 6 minuten te gaan kwam Usquert goed weg toen Niels Wierenga de snelle Jeroen van Dijk in de ’16’ onderuit trok. Een zuivere strafschop, maar scheidsrechter Thon durfde het niet aan om de bal op de stip te leggen.

Woltersum voelde dat er meer te halen was dan de winst en vergat daarbij de verdediging. Zo kon het zijn dat Mohamet Keita in 41ste minuut zomaar vanaf eigen helft vrije doorgang had op het vijandelijk doel. De aanvaller bleek echter te vermoeid om Woltersum de nekschot te geven. Doelman Chris Brilman redde goed op de zwak ingeschoten bal van Keita.

Zo bleef het bij 1-1 en mocht Niels Wierenga – die in de slotfase een beetje ‘opgefokt’ rondliep – z’n handen dichtknijpen dat scheidsrechter Thon hem geen rode kaart toonde voor natrappen. De leidsman had het gezien, hij gaf immers een vrije trap aan Woltersum, maar hield de kaart dus op zak. Het eindsignaal dat kort erop volgde was één van de weinig goede beslissingen van de leidsman uit Roodeschool deze middag./AT