FC LEO vergeet zichzelf na rust te belonen

Frank Veenwijk (10) op de huid gezeten door Garmerwoldsters

LEENS – FC LEO verloor zaterdagmiddag in eigen huis van GEO uit Garmerwolde, maar hadden de Leensters beter met de geboden kansen omgesprongen, dan had er zeker meer in gezeten. Nu bleef het bij ‘slechts’ één treffer voor het knetterhard werkende team van trainer Gert de Winter, terwijl GEO drie keer doel trof en de punten mee naar huis nam.

Gezien de eerste helft viel er ook niets af te dingen op de zege van de gasten. Ze hadden het betere van het spel, kregen kansen, alleen werd vergeten te scoren. FC LEO moest het hebben van snelle uitvallen, waarbij vaak Milan Hovius betrokken was. Helaas was de linkerspits soms te onrustig in de afwerking. Hetzelfde gold voor Bo Tukker. Hierdoor gingen een aantal goede mogelijkheden op een doelpunt verloren en dan weet je dat het wel eens moeilijk kan gaan worden. Het geluk voor FC LEO was, dat ook de gasten het vizier niet op scherp hadden staan, zo bleef de wedstrijd tot de laatste minuut spannend.

Het eerste serieuze gevaar kwam van de gasten. In de 4de minuut was het Ferry Stollenga die vanuit een vrije bal maar net naast schoot. Een onnodig weggegeven ingooi na tien minuten spel was de inleiding tot de eerste doelpoging van de thuisploeg. Jasper Wiersum ontving de bal op zo’n 20 meter van het doel, kapte z’n directe tegenstander uit en schoot voorlangs. Een minuut later dacht GEO-verdediger Wouter van der Kamp te gaan scoren toen hij uit een hoekschop de bal ineens richting rechterbovenhoek verlengde. het was echter doelman Marco Wichers die met een reflex de bal wist te keren, hiermee een zekere doelpunt voorkomend.

GEO-goalie Jan Lemmen is eerder bij de bal dan Jasper Wiersum (14)

Geheel tegen het spelbeeld in was het dan de thuisploeg die in de 18de minuut de leiding nam. In de omschakeling sloeg FC LEO genadeloos toe middels Milan Hovius die aan de verdediging ontsnapte en de bal beheerst langs de uitkomende doelman Jan Lemmen werkte, 1-0.

De vreugde bij de thuisploeg was echter van zeer korte duur, want nog geen minuut later was het Ferry Stollenga die van een metertje of 25 uithaalde. Hij produceerde niet meer dan een rollertje. Doelman Wichers leek de bal simpel op te rapen, maar de bal glipte door z’n handen én benen in het doel, 1-1.

GEO voerde de druk op en kreeg voor rust nog een paar goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. In de 25ste minuut leek Robert Bleeker de 1-2 binnen te gaan schieten, maar werd zijn schot op het laatste moment geblokt. En in de 37ste minuut verdween een prachtige stift van Peter van der Veen over FC LEO-goalie Wichers, maar ook net over het doel. De laatste wapenfeit van de gasten kwam was 5 minuten van uitblinker Ferry Stollenga. Zijn afstandspegel verdween buiten bereik van doelman Wichers op de lat. Zo bleef het tot rust bij 1 tegen 1.

Tjeerd Drabe (GEO) kopt de bal voor de neus van Rick van der Klei weg

Twee minuten in de tweede helft verstuurde GEO-verdediger Pieter van Zanten een prachtige dieptepass die net achter de laatste linie van de Leensters viel. Ferry Stollenga pikte de bal op en schoot diagonaal raak. Waar 9 van de 10 grensrechters zouden hebben gevlagd, hield Eddie Tammens – hij zag er geen buitenspel in – de vlag naar beneden, hetgeen 1-2 betekende.

Wie dacht dat GEO nu door zou drukken kwam bedrogen uit. Ook GEO-coach Leendert Nieborg had na de wedstrijd geen verklaring hiervoor.

FC LEO gooide er een schepje bovenop en werd de bovenliggende partij. De meeste duels werden gewonnen, alle tweede ballen waren ineens voor de Leensters. Het betekende ook dat de druk op de verdediging van GEO toenam en er veel gebeurde voor het doel van sluitpost Jan Lemmen. Twee minuten na de 1-2 was het Robin Vink die namens de thuisploeg een vrije bal net naast de verkeerd kant van de paal schoot. Kort hierop gaf Jasper Wiersum een afgemeten voorzet op Bo Tukker, maar in plaats van de bal met binnenkant links binnen te tikken, probeerde Tukker het met buitenkant rechts, wat geheel mislukte. Wat inzet betreft is Tukker een voorbeeld voor z’n medespelers, maar het vernuft ontbreekt. Zo liep hij een aantal keren ruimtes dicht, waar buitenspelers Wiersum en Hovius 1 op 1 acties konden maken en maakt hij zoveel onnodige meters, waardoor hij op de juiste momenten te vermoeid is om er iets goeds mee te doen. Doodzonde.

Na ruim een kwartier spelen was hij gelukkig niet in de buurt van Hovius, zodat deze simpel om z’n directe tegenstander kon en vanaf de linkerkant een perfecte voorzet losliet van z’n voet. Bij de tweede paal kopt Frank Veenwijk goed in, alleen werd de bal van de doellijn weggewerkt. In de rebound viel de bal voor de voeten van Tukker die in plaats van de bal te plaatsen, dom en hard tegen een verdediger aan schoot. Twee minuten later kreeg Frank Veenwijk een herkansing na een voorzet van Jasper Wiersum vanaf rechts, maar nu kopte de aanvoerder van de Leensters naast.

Doordat de thuisploeg hoog druk bleef zetten kwamen er in het laatste kwartier nog een aantal countermogelijkheden voor GEO. De beste was er voor Ferry Stollenga die alleen op doelman Marco Wichers mocht afgaan. De altijd trefzekere GEO-aanvaller moest echter zijn meerdere erkennen in de Leenster sluitpost, die zijn team daarmee in de race hield.

De 1-3 in de maak; Patrick van Zanten ontdoet zich van Coen Smit (5) om de beslissende pass te geven

Er volgden nog een aantal schoten op het doel van GEO, maar de kracht en richting ontbraken. Ver in blessuretijd werd het voor de statistieken ook nog 1-3. Patrick van Zanten was de aangever, Ferry Stollenga de afmaker.

Nadat scheidsrechter Tiemen Baar uit Oldehove voor het laatst had gefloten, was iedereen het er wel over eens dat GEO verdiend had gewonnen, al had er – gezien de tweede helft – meer ingezeten voor de Leensters./AT