SIOS wint ook van DVC Appingedam

SIOS-captain Dirk Zwakenberg in achtervolging op Jeroen van Hunnik

SAUWERD – SIOS won zaterdag op eigen veld van DVC Appingedam z’n tweede wedstrijd van het prille seizoen. In een gelijkopgaande strijd wist het team van interim-coach Dirk van der laan – hoofdtrainer Henk Alssema was ziek – als enige te scoren, tweemaal, zodat er drie punten konden worden bijgeschreven. Op basis van de uitgespeelde doelkansen een verdiende overwinning voor de Sauwerders.

Het begin was voor de thuisploeg dat in het eerste kwartier drie mogelijkheden kreeg om de score te openen. Al in de zesde minuut werd Stefan Bultena in de diepte aangespeeld. Hij dacht alle tijd te hebben om aan te nemen en uit te halen, maar de ver uit z’n doel komende doelman Tymen Hogendorp voorkwam een vroege achterstand voor de Damsters. Was Bultena door een medespeler gecoacht, dan had er zeker meer in gezeten voor de Sauwerders. Vier minuten later was het Duncan Torrenga die Bultena vrije doortocht gaf. Niet zelfzuchtig legde Bultena af op Allert de Haan, die schuin voor het doel op goalie Hogendorp stuitte.

Stefan Bultena (r) in een van de vele duels om de bal met Vincent Noordhof

En na een kwartier spelen leek Bultena sneller te zijn dan Vincent Noordhof, maar de Damster middenvelder redde met een ultieme sliding van achteren, door de bal voor de voeten van Bultena weg te halen. Hij veegde daarmee ook de Sauwerder spits onderuit, maar scheidsrechter Henk Rozema uit Loppersum zag er geen overtreding in. Een prima beslissing.

Vanaf dan werd het overwicht van de thuisploeg minder en kwam DVC meer aan voetballen toe. Echter, uitgespeelde kansen kwamen er niet voor de gasten. De verdediging van SIOS, onder leiding van de prima spelende Dirk Zwakenberg, kwam niet of nauwelijks in de problemen. Bij een hoekschop tegen werd Bram Noordhof over het hoofd gezien, maar diens kopbal verdween hopeloos naast en even later schoot Chris Dijks na een mooie individuele actie van buiten de ’16’ ver over.

In de 44ste minuut – waar een ieder zich al neerlegde met 0-0 bij rust – was het Lammert Brinkhuizen die een Damster aanval onderschepte en direct Reinder Haaksema inspeelde op het middenveld. Haaksema verplaatste de bal direct op Dennis Berghuis die op rechts opkwam. De linksback gaf de bal vanuit de lucht voor, waar Rohan Dijk de bal langs doelman Hogendorp in het net joeg. Een prima aanval die de 1-0 ruststand betekende.

Doelpuntmaker Rohan Dijk (l) troeft hier Damster Vincent Noordhof af

Na de spelhervatting was het DVC Appingedam dat feller uit de kleedkamer kwam en SIOS terugdrong op eigen helft en enkele doelpogingen deed. In de 47ste minuut probeerde Chris Dijks het van afstand, maar z’n schot verdween recht in de handen van SIOS-goalie Hidde Boer. Twee minuten daarna kwamen er twee grote mogelijkheden voor de gasten. Eerst gaf Julian Herder de bal vanaf de rechterkant hard en laag voor, waar de verdedigers van SIOS geen antwoord op hadden. Hierdoor werd de geheel vrijstaande Jeroen van Hunnik bij de tweede paal verrast en kon hij net niet snel genoeg z’n voet tegen de bal zetten, waardoor het speeltuig in het zijnet verdween. Van Hunnik kreeg nog geen minuut later een herkansing toen hij alleen voor het doel opdook. In plaats van een hoek te kiezen schoot de linker aanvaller hard over.

Amper vijf minuten later moest de goed spelende Van Hunnik het veld verlaten met een hamstringblessure. Hiermee leverde de aanvalslinie van de gasten behoorlijk in, iets waarmee de Sauwerder verdediging niet erg mee zat. Toch hield DVC een optisch overwicht, maar grote kansen bleven uit. SIOS daarentegen kreeg – gedurende de wedstrijd vorderde – meer ruimte en was een aantal keren in de omschakeling dichtbij een tweede goal.

In de 72ste minuut gaf Reinder Haaksema de vanaf links voor en was het de geheel vrijstaande Allert de Haan die – in plaats van de bal controleren en binnenschieten – de bal over het doel volleerde.  En twee minuten later was het Duncan Torrenga die Rindert Havinga een niet te missen kans, maar de invaller schoot van dichtbij op DVC-sluitpost Hogendorp.

Waar de 2-0 uitbleef, bleef de spanning en hield DVC Appingedam de hoop op een puntje. En de gelijkmaker viel dan ook nog bijna uit het niets. Een hoog in de ‘16’ gepompte bal van DVC-invaller Ronals Hund, viel zomaar voor de voeten van Devante de Windt. Maar in plaats van de bal ‘gewoon’ binnen te schieten, wilde de andere invaller aan Damster zijde het veel te mooi doen en ging de bal over. Hiermee ging de grootste kans op een doelpunt – en wellicht een gelijkspel – verloren voor de gasten.

In de 84ste minuut maakte Stefan Bultena dan aan alle onzeker een einde en liet het publiek juichen. Hij schatte een crosspass van Duncan Torrenga goed in, controleerde en rondde uitstekend af, 2-0. Vier minuten later leek hij ook nog z’n tweede van het seizoen te maken, maar op aangeven van Rindert Havinga werd de inzet van Bultena door doelman Tymen Hogendorp.

Het publiek – buiten het terrein gehouden – had prima zicht

Zo eindigde de wedstrijd in een overwinning voor de Sauwerders, die na afloop zeer tevreden waren met de drie punten: “Ook slechte wedstrijden moet je winnen, wil je meedoen om het kampioenschap”./AT