Met flair spelend Eenrum zet titelaspiraties Blauw Geel ’15 in de koelkast

EENRUM – Wat vooraf niemand voor mogelijk had gehouden gebeurde zondagmiddag op Sportpark Eenrum. Het jonge team van trainer Klaas van der Ploeg overklaste titelkandidaat Blauw Geel ’15 met fris en goed voetbal, met daarnaast veel strijd en effectiviteit. De 5-0 overwinning van ‘Ainrom Ain’ was geenszins geflatteerd, maar wel zeer verrassend.

Het duurde slechts 5 minuten alvorens de thuisploeg op voorsprong kwam. Het was Harman Mensinga, die zich van enkele spelers ontdeed en de bal achter de verdediging van de Stadjers legde. Miscommunicatie tussen doelman Dennis Yntema en BG-aanvoerder Sean de Jonge zorgde ervoor dat Same Hanenburg de bal kon oppikken. Hij omspeelde vervolgens de Groninger goalie en tikte de bal simpel binnen, 1-0. Vijf minuten later was het Bobo Miedema die de diepte werd ingestuurd en op snelheid het doel van de tegenstander opzocht. Hij ging daarbij iets te ver naar buiten, waardoor hij de hoek voor zichzelf verkleinde en z’n inzet richting tweede paal voorlangs ging.

Bobo Miedema – te ver naar rechts uitgeweken – schiet voorlangs

Eenrum – gesteund door een rugwind – was heer en meester. Alle duels werden gewonnen en in balbezit tikten de ‘jonkies’ er naar hartelust op los, dit tot grote ergernis bij de gasten. In de 18de minuut kwam Marman Mensinga in de ’16’ in balbezit, controleerde en legde op het juiste moment af op Sam Hanenburg. De middenvelder ‘vergat’ echter om deze geboden kans te verzilveren, door de bal over te schieten. Een minuut later was het dan wél voor de tweede keer raak voor de rood-zwarten. Sam Hanenburg zette met een prachtige steekpass Bobo Miedema aan het werk, die nu wel de juiste looprichting koos en de bal langs BlauwGeel-sluitpost Yntema werkte, 2-0.

Als de thuisploeg nog een beetje slimmer had gespeeld, dan had de wedstrijd voor rust al beslist kunnen worden. Er werd te weinig gebruik gemaakt van de geboden ruimte achter de Stadjer verdediging, waar met name de snelheid van Bobo Miedema voor nog meer kansen had kunnen zorgen. Nu bleef het bij ‘slechts’ twee doelpunten en mocht Blauw Geel ’15 nog hopen op een ommekeer in de wedstrijd. Ondanks dat de gasten niet of nauwelijks in de buurt kwamen van Eenrum-goalie Anton Brontsema, moest de Eenrumer doelman toch één keer handelend optreden in een klutssituatie. Daarnaast poeierde Youri Kleve na een voorzet van Koen de Vreught ineens over. Verder lagen de spitsen van Blauw Geel ’15 aan de banden bij de doortastende verdedigers van de thuisploeg, die nagenoeg elk duel wonnen en er vervolgens iets goeds mee deden.

Eenrumer Devi de Klerk (l) vocht ‘lekkere’ duels uit met Joey Grol

Zo was het ‘bijtertje’ Sigmar van der Tuuk die op slag van rust goed mee opkwam en de bal van de rechterkant de ’16’ inbracht. Waar iedereen de bal miste was het Sam Hanenburg die met enig geluk de bal voor de voeten kreeg en de dikverdiende 3-0 tegen de touwen werkte. Blauw Geel ’15 leek zich nog niet erg druk te maken, er was immers nog een helft om de boel te herstellen.

Met de wind in de rug en iets agressiever spel probeerde de koploper de opgelopen achterstand in de tweede helft weg te werken. In de 47ste minuut resulteerde dit bijna al in een doelpunt. Een vrije bal van Ferdy de Jonge leek door Youri Buurlage tot doelpunt gepromoveerd te worden, maar medespeler Joey Grol liep in de weg. Blauw Geel ’15 bleef druk zetten, maar doelman Brontsema kreeg het niet echt lastig.

Eenrum-goalie Anton Brontsema stijlvol naar de bovenhoek

Waar Blauw Geel ’15 het net niet wist te vinden, was de thuisploeg in de 65ste minuut zeer effectief in de omschakeling. Via vele schijven was het Sam Hanenburg die Bobo Miedema maar weer eens met een dieptepass aan het werk zette. De aanvaller omspeelde dit keer doelman Yntema en schoof de bal beheerst binnen, 4-0.

Namens de gasten kreeg alleen nog Joey Grol een kans in de schoot geworpen na de enige ‘slippertje’ in de Eenrum defensie deze middag. Zijn inzet was niet slecht, maar Eenrum-sluitpost wist met de voet te redden en daarmee de nul te houden.

De moed zakte nog verder in de schoenen bij de gasten, waar Eenrum op zoek ging naar de 5-0. In de 77ste viel deze nadat Bryan Meijer met een prachtige pass de (weer) diepgaande Bobo Miedema bereikte, waarop de perfect teruggelegde bal door de bijsluitende Tim Roelink in de verre hoek werd geschoten.

Bryan Meijer (17) maakt het Erwin Kuipers lastig, scheidsrechter Henk Hoiting ziet het aan

Nadat Sigmar van der Tuuk twee minuten later bij een soortgelijke aanval zijn inzet nog over had zien gaan, trof Sam Hanenburg in de voorlaatste minuut ook nog de lat uit een voorzet van Tim Roelink. Zo werd het half dozijn net niet gehaald, maar wel de volle pond, dat ongetwijfeld veel zelfvertrouwen geeft voor de toekomst./AT