Dammers Warffum kruipen door het oog van de naald

Foto: HN

WARFFUM – Afgelopen zaterdag kon dammend Nederland weer aan de bak voor de tweede ronde in de nationale competitie. Warffum trad deze middag in ‘Het Hogeland College’ aan tegen de reserves van het roemrijke damgenootschap ‘Het Noorden’ uit de stad Groningen. Het begin was dramatisch, maar op enig moment rolde het kwartje volledig de andere – en voor Warffum de goede – kant op.

De thuisploeg kon echter niet in de sterkste formatie acteren. De basisspelers Fenno Werkman en Wim Dirks moesten verstek laten gaan, waardoor vooraf al gesteld werd dat het een zware middag zou worden. Deze veronderstelling bleek geheel juist.

Veel simpele blunders

Warffums-jeugdlid Joost Meijer maakte op de 5e zet al een fout, waardoor hij een schijf verspeelde. Toen hij op de 21e zet nog een omissie beging, gaf hij terstond de pijp aan Maarten. Ook Geert Ploegman kende een offday door tegen Johan Rademaker foutief te slaan, waardoor hij ook op een schijf achterstand geraakte. Hij zag naderhand geen kans dit op enerlei wijze te compenseren. Rond de 40e zet, na pakweg twee uur spelen, viel voor de man uit Usquert ook het doek. Het derde slachtoffer op rij aan Warffum’s zijde was Rudolf Schwab, die tegen Alyne Goerres in een nagenoeg gelijkwaardige stelling een dreiging over het hoofd zag. Dat leidde ook snel zijn nederlaag in. De gifbeker bleek nog niet leeg te zijn, want ook Anko Sterenberg kreeg geen voet aan de grond tegen Henk Stroetinga, die overigens over ruim 400 ratingpunten meer beschikt dan de Meister. Sterenberg had zichzelf in een opsluiting gemanoeuvreerd en daar maakte de stadjer gretig gebruik van. In het middenspel probeerde Sterenberg zich combinatief nog aan de misère te onttrekken, maar dat kostte hem enkele zetten later toch een schijf. Nadien kreeg hij geen reële kansen meer: verlies. Daarmee keken de Warffumers tegen een zeer pijnlijke 0-8 achterstand.

Het tij keert exact op tijd

In een stelling met aan weerszijden 14 schijven maakte Het Noorden-speler Bob van der Mark een catastrofale blunder tegen Herman Mulder, waardoor laatstgenoemde via een drie-om-drie een dam verkreeg. Met precisiewerk verzilverde Mulder tien zetten later de volle buit. In het vroege middenspel strafte Nico Werkman een fout van rivaal Folkert Eerdmans af door een plusschijf te realiseren. Door iets te roekeloos spel van Werkman had de stadjer de schijf later in de partij nog terug kunnen winnen, maar dat miste hij. In het vierde speeluur liet Werkman de winst registreren, waarmee hij de tussenstand op 4-8 bracht. Warffumer Gezinus Bottema en Jacob Ganzevoort zorgden deze middag voor een merkwaardige ontmoeting. In het middenspel hielp Ganzevoort positioneel z’n eigen stelling om zeep, waardoor Bottema riante kansen kreeg. Die benutte hij ook optimaal, waardoor de Warffum-speler op enig moment een doorbraak naar de damlijn kon afdwingen. Daarna viel er voor de stad-Groninger geen eer meer te behalen. Het slot van het schouwspel hing af van het duel tussen Bafloer Peter Hoeksema en jeugdspeler Yneke Goerres. In het middenspel toonde Hoeksema zich positioneel beduidend behendiger, waardoor hij combinatief materiaalvoordeel boekte. Het daaropvolgende afspel verlangde nog wel de nodige hoofdbrekens, maar daarin ging Hoeksema goed te werk. Dankzij zijn uiteindelijke zege bracht hij de eindstand toch nog in evenwicht: 8-8.

 

De gedetailleerde uitslagen

De overige gespeelde wedstrijden in de tweede ronde:

SSS Kampen – Huizum Fryslân CT –  9 – 7

Winschoten – DCH Heerenveen 2 – 8 – 8

Zaterdag 17 oktober staat de derde competitieronde op het programma. Dan moet Warffum om 13.00 uur onder de rook van Leeuwarden aantreden tegen het combinatieteam Huizum Fryslân, mits de coronamaatregelen geen roet in het eten gooien.

Cookieinstellingen