Bedum komt tekort tegen Gorecht

Bedumer Stijn Hekstra (r) gaat langs Bob Poorta

BEDUM – SV Bedum verloor zaterdag op eigen veld met 0-4 van Gorecht. De uitslag was volkomen terecht, gezien het veldspel en de kansenverhouding. Tegenover de vele kansen van de Hareners stonden slechts twee serieuze doelpogingen van de thuisploeg. Daarbij moet gezegd worden dat de Bedumers de gasten wel in het zadel hielpen.

Bij de thuisploeg zat interim-coach Bas Groeneveld op de bank. Hij is na het vertrek van hoofdtrainer Remy van der Wal (lees hier) hoofdverantwoordelijke tot er een nieuwe trainer is aangesteld. Zijn debuut als hoofdcoach zou niet gemakkelijk worden. VV Gorecht is een prima elftal en als het team van trainer Hans van der Ploeg draait, kan het tot grootse prestaties komen. De winst in de beker bij eersteklasser Pelikaan S is daar een mooi voorbeeld van. De door Wim Bulten dik betaalde ‘profs’ werden met 6-0 gedeclasseerd.

Groeneveld moest het in z’n eerste wedstrijd als coach zonder Maikel Hoormann, Anne Jits Sybesma, Soeratmin Venema en Nick Boelhouwer doen. Het werd dan ook al snel duidelijk dat er voor de thuisploeg deze middag niets te halen viel. Gorecht-doelman Willem Bouwkamp hoefde zelden aan de bak.

Met veel strijd wist de thuisploeg echter bijna een helft lang de gasten van scoren af te houden. Met name Stijn Hekstra en Roy Mertens waren in prima vorm, wonnen nagenoeg alle duels en leverden alle veroverde ballen goed in bij een medespeler.

Drukte voor het doel van SV Bedum

Waar Gorecht middels een schot van Robbert Oosterhuis in de 11de minuut leek te gaan scoren was het Hekstra die met een prima sliding de 0-1 voorkwam. De hoekschop die volgde werd door Nick Janzen prima voor het doel gebracht, maar de geheel vrijstaande Hein van Marrum kopte over. Er volgden nog een aantal plaagstootjes van de gasten, maar de verdediging van Bedum wist tot dan met de nodige inspanning een tegendoelpunt te voorkomen. En waar nodig, greep doelman Broekmans in.

Uit het niets was het dan de thuisploeg dat de grootste kans kreeg om op voorsprong te komen. Luc Kuiper werd ingespeeld en gaf in een beweging goed mee aan Patrick Venema, die vervolgens vanaf de rechterkant de bal voorgaf. Bij de tweede paal was het de doorgelopen Kuiper die geheel vrijstaand kon binnen knikken, maar in plaats van de bal simpel tegendraads te koppen, wilde de aanvaller het te mooi doen. Nu knikte hij de bal vanaf 3 meter naast.

Ruim tien minuten later kreeg Patrick Venema vanaf de linkerkant een mooie doelkans, maar z’n inzet verdween via Gorecht-goalie Bouwkamp voorlangs.

Tussendoor had Bob Poorta Jos Broekmans nog even getest. De Gorecht aanvaller was de meest opvallende speler op het veld. Sterk, balvaardig, slim en doelgericht. Die slimmigheid gebruikte hij in de 39ste minuut, na een missertje van Bedum-sluitpost Broekmans bij een hoge bal. Bob Poorta reageerde heel attent en pikte de bal achterin het strafschopgebied op. Broekmans wilde z’n fout goedmaken, hield druk op Poorta, die de doelman probeerde te omspelen en in het duel tegen de grond ging. Scheidsrechter Bert Agricola uit Heerenveen twijfelde niet en wees direct naar de stip. De strafschop werd vervolgens door het midden binnen geschoten door Gorecht-aanvoerder Thijs Hekman, 0-1.

Jos Broekmans is kansloos op de strafschop van Thijs Hekman

De tegendoelpunt zo vlak voor rust, was voor het hardwerkende Bedum een vreselijke domper. En dat werd nog erger toen Stijn Hekstra in extra tijd van de eerste helft bij een verdedigende actie op Nick Janzen, de bal ongelukkig langs z’n eigen doelman in het doel werkte. Het betekende de 0-2 en direct het verdwijnen van de hoop op misschien nog een zwaarbevochten puntje.

Na de thee was het nog enkel éénrichtingsverkeer op het doel van Jos Broekmans. Bedum kwam amper nog over de middenlijn en na de rode kaart voor Bedumer Kuiper na ruim een uur spelen, resteerde de overgebleven 10 spelers van de thuisploeg niets anders dan de score te beperken. Toen stond het inmiddels al 0-4.

In de 51ste minuut had Sam Niewold uit een hoekschop van Sven Hazewinkel de 0-3 tegen de touwen gekopt en een minuut voor de veldverwijzing van Kuiper wist Sven Hazewinkel op drie meter van het doel een indirecte genomen vrijebal – een cadeautje en enige fout van de verder prima leidende Agricola –  snoeihard binnen te werken.

Sven Hazewinkel rost de ‘goedkope’ vrije bal in het net

Ondanks het veldoverwicht en de kansjes die het nog kreeg, geloofde Gorecht het wel. De thuisploeg wist daardoor de schade enigszins te beperken en mocht ‘blij’ zijn dat het bij 0-4 bleef, al had de mooie omhaal van Bob Poorta in de voorlaatste minuut meer verdiend.