Blog wethouder Blok: Voorjaar – Nieuw leven

Foto: WinsumNieuws

Voorjaar – Nieuw leven

Blog wethouder Harmannus Blok

De mooiste tijd van het jaar voor velen. Het voorjaar. Zeker wanneer het weer meewerkt. En dat doet het dit voorjaar. Droog, temperaturen in dubbele cijfers die zelfs de 20 graden al benaderen af en toe. Dat brengt ons naar buiten. Bloemen ontluiken, het gras groeit. Lammetjes dartelen rond. Rondom koeien die voor het eerst weer naar buiten gaan worden evenementen georganiseerd.Wisseling van de seizoenen, het blijft enerverend. Afscheid is ook altijd een nieuw begin. En een nieuw begin wordt vaak pas langzaam zichtbaar. Een bloem staat niet van vandaag op morgen in volle bloei. Nee, de knop gaat langzaam open. En het is dikwijls een verrassing hoe de bloem er precies uit gaat zien.

Deze beeldspraak kan op veel zaken worden toegepast. Neem kinderen. Ik mag nu zelf die ontwikkeling ervaren. Van kwetsbare baby in de wieg, naar een peuterpuber op de peuterspeelzaal. Elke dag nieuwe dingen ontdekken en leren. Hoe zal het verder gaan?
Neem de nieuwe gemeente Het Hogeland per 1 januari 2019. Ook een bloem in de knop. We zijn druk met de vraag hoe die bloem er straks uit moet zien. Wordt het een veelkleurige zomerbloeier? Of een winterharde robuuste struik? Of misschien wel een langzame groeier waarbij je geduld moet hebben voordat er bloei komt?

Eén ding staat vast. Net als bij de seizoenen kan er niet altijd bloei zijn. Soms moet er eerst iets afsterven om nieuwe bloei te creëren. Snoeien doet bloeien. De omstandigheden spelen een rol, de plek waar je de bloem plant, het weer, de bemesting. Interne en externe factoren.
Geen rozen zonder doornen. Als we dan maar de rozen plukken en niet de doornen! Deze week is het Goede Vrijdag en komend weekend Pasen. Het feest van oud (dood) naar nieuw (leven). Zet de bloemetjes maar buiten.

 

  

Cookieinstellingen