Rood Zwart Baflo afgetroefd door effectief Zeester

Terecht of onterecht, Zeester ging zaterdagmiddag met drie punten terug naar Zoutkamp. Vooraf zou voor een puntje getekend zijn, maar met veel passie en een slimme speelwijze werd dus de volle buit in Baflo gepakt.

Daarbij moet wel gezegd worden dat een ontketend startend Rood Zwart Baflo verzaakte om in de twee minuten drie 100% kansen te verzilveren. Scheidsrechter Gort had nog maar net de wedstrijd op gang geholpen of het was Melvin Folkerts die vanaf de linkerkant een prima voorzet gaf. Mark van Zanten had koppend moeten scoren, maar via een Zoutkamper verdediger belandde de bal voor de voeten van Chris ten Boer, die ook verzuimde de bal tegen de touwen te werken. Nog in dezelfde minuut werd Dennis Tromp diep gestuurd, waarop zijn doelpoging door Zoutkamp-sluitpost Martijn Wieringa werd gered. De terugspringende bal leek door Ten Boer alsnog binnen te worden gekopt, maar verdween recht in de handen van de op de grond zittende Zoutkamper doelman.

“Dit wordt wel 6 of 7 nul” ging het al langs de lijn. Hoe anders liep het. Het jonge Zeester leek ongedaan, waarschijnlijk ook door de rustgevende houding van de leiding langs de kant. Vertrouwen uitstralend en geen ‘domme’ uitspraken richting de spelers. In het veld de spelers onderling zo snel mogelijk de organisatie op orde laten brengen, waardoor het een stuk makkelijker wordt. Het duurde maar een paar minuten of het was onder controle.

De verdediging stond en vandaaruit werd bij balbezit snel de diepte gezocht. Hiermee had Rood Zwart Baflo, dat veel ruimte achter de verdediging liet, veel moeite. Vooral omdat het gevaar van Zeester in de snelheid voorin zit. Onbegrijpelijk dan ook dat de thuisploeg de gasten in de kaart speelde.

Nadat Bennie Striekwold en Danny Beerda beiden doelman Rick Folkerts al bijna met een lob hadden verrast was het na ruim een half uur wel raak voor de Zoutkampers. In de omschakeling werd een dieptepass gegeven die ver achter de laatste linie van de Bafloërs neerplofte. Het werd een sprint tussen Rood Zwart-doelman Rick Folkerts en Bennie Striekwold, waarbij laatstgenoemde net eerder bij de bal was en deze langs Folkerts in het lege doel werkte, 0-1.

In de 39ste minuut was het Striekwold die op rechts werd weggestuurd en de bal direct achter de verdediging langs helemaal breed legde op Vince van der Veen. De topscorer van Zeester en de 5de klasse B kapte daarop z’n directe tegenstander uit en zag zijn inzet via goalie Folkerts voor het doel langsgaan. Bennie Striekwold leek simpel z’n tweede treffer van de middag te gaan maken, maar het was Bafloër Patrick Rutgers die redding dacht te brengen en de bal in eigen doel werkte, 0-2.

Op slag van rust kreeg Robin Meinema namens de thuisploeg nog een prima kopkans uit een voorzet van Reinout Geuze, maar de bal verdween tegen de lat. Het zat het team van trainer Marcel Schaap dus niet mee. Daarbij liet de harde kern van de supporters, de ‘twaalfde man’, het door het miezerige weer behoorlijk afweten langs de lijn. Ze zaten lekker droog in de kantine. Vandaag dus zonder, zodat de tweede helft ‘gewoon’ 11 tegen 11 was.

Na de thee was het Rood Zwart Baflo dat het spel moest maken en feller te werk ging. Dit leverde verscheidene doelrijpe kansen op. Zo kreeg Dennis Tromp vijf minuten na rust een niet te missen kans, toen hij de bal van dichtbij via paal, doelman, paal en zichzelf over de achterlijn werkte. Er volgden nog een aantal mogelijkheden om te scoren, maar de afwerking was deze middag ver beneden maat bij de Bafloërs. Zo misten Reinout Geuze en Mark van Zanten oog in oog met de in de rust ingevallen Zeester-goalie Daniël Veenstra (16), die in beide gevallen prima redding bracht.

Invaller-doelman Veenstra brengt redding

Het duurde tot de 81ste minuut dat Rood Zwart Baflo dan eindelijk iets terugdeed. Op aangeven van Melvin Folkerts was het invaller Nico de Vries die de aansluitingstreffer op  het scorebord deed verschijnen, 1-2. Rood Zwart Baflo geloofde er weer in en gaf nog een beetje gas bij. In de 87ste minuut leek dat geloof in een doelpunt te worden omgezet, toen Patrick Rutgers de geheel vrijstaande Dennis Tromp bereikte. Op twee meter van het doel wist Tromp de bal hoog over te schieten. Geen 2-2.

Vanaf de doelschop duurde het een paar seconden voordat de bal aan de andere kant van het veld wél in het netje lag. Het was uitblinker Henrie Nienhuis, die zich goed vrijspeelde en met een schitterende steekpass Vince van der Veen op doelman Folkerts afstuurde. Van der Veen leek in eerste instantie te lang te wachten, maar haalde verwoestend uit waarbij de bal in de korte hoek langs de Bafloër sluitpost in het net verdween, 1-3.

Van der Veen (11) heeft uitgehaald voor de 1-3

De blijdschap was groot bij de gasten, waarbij vergeten werd dat de wedstrijd nog niet helemaal was gespeeld. De 2-3 van Dennis Tromp in extra tijd kwam echter te laat, waarna William de Roo ook even z’n frustraties eruit gooide, Vince van der Veen een doodschop gaf en nog met rood kon vertrekken. Niet zijn eerste van het seizoen.

De Roo (r) heeft rood gezien en kan vertrekken

Kort hierop floot scheidsrechter Gort voor het einde en stapte het team van trainer Willem Pettinga met drie punten van veld.

Voor Rood Zwart staan er nu twee hele belangrijke uitwedstrijden op het programma; SC Kootstertille (3) en OKVC (4). Eerder eindigden de thuiswedstrijden in respectievelijk 1-1 en 0-1. Beide wedstrijden zullen nu moeten worden gewonnen willen de Bafloërs nog in de race blijven voor een plekje in de nacompetitie en met kans op promotie.