Stichting De Vlijt Breed wil beter overleg met de gemeente

De Togtemaarschool in aanbouw.
De Togtemaarschool in aanbouw.
Foto: HogelandNieuws

BEDUM – Stichting De Vlijt Breed doet een beroep op het college van b. en w. en de gemeenteraad om hulp bij  de langlopende kwestie Togtemaarschool. De stichting wil de bij de rechtbank aangespannen bodemprocedure in der minne te schikken. En beter overleg met de gemeente.

Het gaat om het probleem dat een aantal bewoners ontevreden is over de situatie na de verplaatsing van de Togtemaarschool. Het is een langlopende en vooral gestaagd steeds ingewikkeldere zaak. “Dinsdag 22 september 2019 is de Stichting De Vlijt Breed uitgenodigd om te verschíjnen op het gemeentehuis in  Bedum om te praten over de Togtemaarschool en de kwestie bezinkbak rioleringen aan De Vlijt en de St. Annerweg. De stichting is al enkele malen op het gemeentehuis geweest met voorstellen om de bij de rechtbank te Groningen hangende bodemprocedure in der minne op te lossen. Vanaf maart 2019 is de stichting nu drie keer bij de gemeente geweest om het plan, waarin zij zich niet kan vinden, op te lossen met de gemeente. Ons voorstel is en blijft dat als de oude locatie wordt bestemd in een parkje met skatebaan, basketbalveldje, etc. er een geheel nieuwe inrichting komt,” zo schrijft Stichting De Vlijt in de brief aan de gemeente.

Door de BazuinsÍaan te verleggen komt er ruimte om het schoolplein in westelijke richting uit te breiden. De door de gemeente gedempte waterpartij kan dan in zijn oude staat worden terug gebracht. “De stichting wijst nog eens met nadruk op de belofte, tijdens de zitting van de bestuursrechter, van een gemeenteambtenaar om de waterpartij pas te dempen na het gereed zijn van de nieuwbouw. Tijdens dezelfde zitting beloofde hij eveneens om 5 i.p.v. 11 bomen te kappen. ln werkelijkheid is de waterpartij vrij vlot gedempt en zijn er 11 forse bomen gekapt,” zo klaagt De Vlijt.

Ook maakt men zich zorgen over de wegomlegging van de Bazuinlaan. Het volgens De Vlijt beste plan – verlegging parallel aan de sloot in westelijke richting met aansluiting op de Kerklaan en Kleinestraat – zou door de gemeente omarmd moeten worden. “Het zal u en de gehele gemeenteraad duidelijk zijn dat de verkeersveiligheid en de omgevingsinrichting goed moet worden afgehandeld want uiteindelijk is het wel een woon- en leefbuurt met een school,” zegt de stichting.

“Wij hebben voorgesteld om een stalen damwand naast de school te plaatsen (naast de oude Togtemaarschool zijn ook meerdere damwanden geplaatst) waardoor er weer een mooie waterpartij naast de school kan komen. Ook interessant voor de biologielessen op school. Wees er bewust van dat de nieuwe school op deze locatie voor de nabij gelegen 16 bejaardenwoningen veel overlast gaat geven en dat ze het gevoel hebben achter een Berlijnse Muur te zijn gekomen. Je zal als bewoner maar geconfronteerd worden met een torenhoge gele muur met daar boven op ook nog een installatie die ook nog geluidsoverlast zal gaan geven,” zo stelt De Vlijt Breed.

De bewoners verenigd in de stichting doen een beroep op de gemeenteraad om in te grijpen: “Wij van onze kant staan nog steeds open voor een beter overleg dan er tot nu toe is geweest. Tot nu toe heeft dat van gemeentezijde alleen maar stilzwijgen en maandenlange vertraging opgelopen. Ons verzoek aan het college en gemeenteraad: pak dit nu voortvarend aan voor het te laat is.”

Cookieinstellingen