Winsum Duurzaam realiseert ook zonnedak

Foto: Joop Assies

WINSUM – Winsum Duurzaam is de energie-coöperatie van Winsum en omstreken. Het eerste gezamenlijke energie-opwekproject van de coöperatie is het opwekken van elektriciteit uit wind en zon. Naast de windmolens zijn nu ook de eerste zonnepanelen geplaatst.

Het project heeft de toepasselijke naam WindZon Winsum gekregen. De postcoderoosregeling maakt participatie aantrekkelijk voor deelnemers: zij zijn vrijgesteld van energiebelasting over de kilowatturen die zij opwekken. De coöperatie mag voor dit project een stuk grond en een dak gebruiken van de boerderij Halfwegen aan de Trekweg naar Onderdendam 45, tegenover de jachtstalling tussen Winsum en Onderdendam. De WindZon installatie bestaat uit twee kleine EAZ windmolens plus 132 zonnepanelen. De twee 15 meter hoge EAZ windmolens met houten wieken, geproduceerd in Hoogezand, werden afgelopen 4 oktober in werking gesteld door gedeputeerde Nienke Homan en wethouder Kristel Rutgers. De windmolens draaien nu enkele weken en produceren echte Winsumer windstroom.

Half november zijn de zonnepanelen geplaatst op het dak van de potstal naast de windmolens. Met de realisatie van dit zonnedak is de installatie compleet en worden windvlagen plus zonnestralen omgezet in schone elektriciteit van en voor mensen in de regio. Er zijn nog enkele certificaten beschikbaar. Wanneer u bijvoorbeeld geen ruimte heeft voor zonnepanelen op uw dak maar wel uw eigen stroom lokaal en schoon wil opwekken, dan is dit uw kans. Of bent u van plan een elektrische auto aan te schaffen, wek dan zelf de stroom op en rij op eigen windenergie.

Aanmelden kan op www.winsumduurzaam.nl. Iedereen die in de postcoderoos van Winsum woont met de postcodes 9951, 9953, 9954, 9959, 9961, 9962, 9967, 9773, 9781, 9891, 9892, 9893 kan meedoen en zich aanmelden als deelnemer.

Cookieinstellingen