Bestemmingsplan De Kortsluiting in Winsum lijkt politiek al gevild en gebraden

Foto: Archief HogelandNieuws

HET HOGELAND – Het wordt druk morgen bij de vergadering van de gemeenteraad, bij het agendapunt Bestemmingsplan De Kortsluiting. Er hebben zich tot nu toe vier insprekers gemeld. De politieke partijen zijn duidelijk: de SP stapt in de ring als tegenstemmer voor het huidige plan. Voor de rest van de partijen tekent zich een zeer grote meerderheid af vóór het plan.

Ze komen langs om hun gelijk te bepleiten, de burgerinitiatieven uit Winsum. In ieder geval zal de groep de Bloemenbuurt die de verbindingsweg tussen Ranum en de Onderdendamsterweg in de achtertuin krijgt, zich laten horen. De groep Brake 2 die verkeers- en geluidsvoorzieningen op het eindstuk van de Onderdendamsterweg wil, komt langs. De groep Kortsluiting Winsum Ja die nu en snel de Kortsluiting verwezenlijkt wil zien, en de buurtvereniging Het Streekje komen eveneens gebruik maken van het recht om de gemeenteraad toe te spreken. Trouwens, men kan zich hiervoor nog opgeven tot woensdag 12.00 uur

Linda Visser, fractievoorzitter van de SP, zegt desgevraagd: “Ik heb de discussie in de gemeenteraad van Winsum indertijd bekeken waarin het besluit voor het tracé werd genomen. Dat was tenenkrommend. Als we de handen vrij hadden, dan werd de discussie over het tracé opnieuw gevoerd. Helaas, dat zal niet gebeuren. Wij zullen zeker een punt maken van het beperken van de overlast die de bewoners van de Bloemenbuurt krijgen en van de verkeersveiligheid voor de fietsers.” De SP zal zo als het nu ligt tegen het bestemmingsplan stemmen, zegt Visser.

De plaats waar het tracé bij Ranum aanlandt.

Kick Mulder van GemeenteBelangen: “Wij stemmen in met het bestemmingsplan zoals het er nu ligt. Wel willen we nog extra aandacht voor de veiligheid van de fietsers in het plan.” Hij voert het woord voor GB om de schijn van belangenverstrengeling van de fractievoorzitter Roelf Torringa te vermijden. Torringa woont in de Bloemenbuurt. Voor de VVD, bij monde van fractievoorzitter Stefan van Keijzerswaard, gaat het bestemmingsplan door: “Het tracé zelf staat voor ons niet ter discussie. Ik zal wel wat gaan zeggen over de gevolgde procedures. Ook de instelling van de 50 km grens en de veiligheid is een kwestie waar we het in de raad nog over moeten hebben.”

De ChristenUnie is voor het bestemmingsplan: “Er moet wat gebeuren. Na grondige belangenafweging zijn we van mening dat het huidige tracé moet worden uitgevoerd,” zegt fractievoorzitter Bernd de Jong. “Aan de ene kant moet er wat gebeuren aan de verkeersstroom op de Onderdendamsterweg, aan de andere kant zullen de bewoners van de Bloemenbuurt schade ondervinden. In de ideale wereld zouden we een ander besluit nemen. Maar het is nu de ‘second best option’, gegeven de kaders aan financiën, de kaders van de besluitvorming en de verkeersproblemen.”

Jaap Heres, hij heeft voor de PvdA de Kortsluiting in portefeuille, laat weten dat zijn fractie zal  instemmen met het plan: “Wij wilden eerder dat het spel opnieuw op de wagen zou worden gezet, de discussie over het tracé opnieuw voeren. We waren er echter niet van doordrongen dat er al allerlei afspraken waren die dit onmogelijk maken. Het plan is nu beter juridisch onderbouwd.” GroenLinks blijft inhoudelijke bezwaren tegen het Kortsluiting-plan hebben. “Alle afwegingen makend komen we echter tot de conclusie dat het wel moet doorgaan. We zullen wel ingaan op de fietsveiligheid die ons zorgen baart en de beperking van overlast voor de bewoners van de Brake 2,” aldus Paul Steenman, woordvoerder voor de GroenLinks-fractie. Financieel maakt hij zich zorgen over het plan: “Is de financiële opzet van het plan wel houdbaar? Er is in de loop van de jaren wel wat gebeurd met de prijzen in de wegenbouw,” zo laat hij weten.

Het CDA maakt het standpunt pas bekend tijdens de raadsvergadering. Fractievoorzitter Kor Berghuis laat weten dat men ook rekening wil houden met zaken die door de insprekers naar voren worden gebracht en die het CDA niet in de overwegingen heeft meegenomen.

Berto Merx

Cookieinstellingen