Daling werkloosheid in augustus in gemeente Het Hogeland

Foto: HNA

HET HOGELAND – De werkeloosheid in de gemeente Het Hogeland is in augustus met 5,2 procent gedaald ten opzichte van juli. Kregen in juli 713 inwoners een uitkering van het UWV, in augustus daalde dit aantal tot 676.

In augustus nam het aantal WW-uitkeringen in de gehele provincie af. Groningen af. Na een sterke toename aan het begin van de coronacrisis daalt de WW nu al enkele maanden. Ook jongeren ontvangen minder vaak een WW-uitkering. Veel jongeren werken in sectoren als horeca en uitzendbranche die in de eerste maanden na de corona-uitbraak zwaar getroffen zijn. Inmiddels trekt de werkgelegenheid weer aan en vinden zij nu weer vaker werk. Vergeleken met vorig jaar ligt het aantal WW-uitkeringen in augustus wel een stuk hoger. Vorig jaar augustus kregen 553 inwoners van Het Hogeland een werkeloosheidsuitkering, Het coronaeffect is merkbaar door het aantal van 676 afgelopen maand, 123 méér.

Er zijn 69 Hogelandsters jonger dan 27 met een WW-uitkering. In de groep tussen 27 en 50 jaar zijn dat er 294. Van de vijftigplussers zijn er 313 die een uitkering krijgen.

Eind augustus telde de provincie Groningen 9.644 WW-uitkeringen. Dat is 3,1% van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in augustus af met 504 uitkeringen (-5,0%) ten opzichte van juli. In augustus daalde het aantal WW-uitkeringen in vrijwel alle sectoren, met een uitzondering: het onderwijs. In het onderwijs lopen veel tijdelijke contracten van leraren af voor de zomervakantie. Na de zomervakantie vinden zij vaak weer werk. Vanuit de uitzendbranche en horeca nam het aantal WW-uitkeringen het sterkst af ten opzichte van een maand eerder. Na de sterke toename van WW-uitkeringen aan het begin van de coronacrisis lijken deze sectoren op dit moment licht te herstellen. Jongeren werken vaak in de uitzendbranche en horeca, veelal met kortlopende tijdelijke contracten. Maar hoewel aan het begin van de coronacrisis het aantal WW-uitkeringen onder jongeren het sterkst steeg, daalt de WW nu het meest in hun leeftijdscategorie.

 

Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen. Eind augustus telde Nederland 291.660 WW-uitkeringen. Dat is 3,1% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren er 300.801 WW-uitkeringen in Nederland. In alle provincies daalde het aantal WW-uitkeringen. De afname was het grootst in provincies met veel seizoenswerk, zoals in Zeeland en de noordelijke provincies. Een jaar eerder telde Nederland nog 236.592 WW-uitkeringen. Daarmee steeg de WW in Nederland op jaarbasis met 55.068 uitkeringen (23,3%). De stijging van de WW op jaarbasis is in alle provincies zichtbaar. Het sterkst is deze in Noord-Holland en Zeeland, twee provincies waar het toerisme een grote rol speelt./BM

Cookieinstellingen