De Tirrel wordt wonderschoon

Foto: WinsumNieuws
De gemeenteraad van Winsum werd dinsdagavond bijgepraat over de voortgang van het 0 – 110-project De Tirrel. Directeur van KAW Architecten Henk Kieft* gaf op heldere, gepassioneerde wijze een tussenstand aan de raadsleden, vertegenwoordigers van de 12Hoven, De Tiggeldobbe, de Piramiden en andere belangstellenden.
De Tirrel kan een wonderschone mini-samenleving worden. Op een zeer goed doordachte wijze wordt aan het samenkomen van oud en jong vorm gegeven.
In het meest gewenste scenario voor het plan, gekscherend ‘de omelet’ genoemd, kunnen de twee basisscholen en verpleeghuis de Twaalf Hoven op een vernieuwende manier samengaan. Er zijn natuurlijk aparte ruimtes voor de zorg, scholen en andere gebruikers, maar er is ook veel gezamenlijke ruimte (4800 m.2). In deze multifunctionele ruimte kunnen mensen elkaar ontmoeten, samendoen of elkaar gewoon tegenkomen. 
 

Alles is terug te leiden naar het opgestelde Programma van Eisen. Afgevaardigden van verschillende disciplines kwamen de afgelopen tijd vaak bij elkaar, meer dan honderd mensen in allerlei klankgroepen hebben het Programma van Eisen vorm gegeven, allemaal met die éne droom, dat éne doel, het plan 0 – 110 te laten slagen.

Mini-samenleving De Tirrel zal in 2019 in gebruik moeten worden genomen, de 12Hoven heeft dringend behoefte om het bestaande gebouw te vernieuwen.

Maar het project rond de Tirrel heeft te maken met veel facetten. Wat te denken van aardbevingsbestendig, duurzaamheid, educatie, mobiliteit, energie, er wordt zelfs een plan gemaakt naar de toekomst. Mocht er, om wat voor reden dan ook, minder zorgruimte nodig zijn, dan is de ruimte eenvoudig om te bouwen naar studio’s.
Ook is het de bedoeling om de wijk om het complex dement-vriendelijk te maken en de faciliteiten bereikbaar te maken voor de wijkbewoners. De plannenmakers gaan de komende tijd met volle kracht vooruit. Het is de bedoeling dat de uiteindelijke plannen eind 2017 ter beoordeling aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
*Henk Kieft is niet als architect betrokken, maar tot nu toe als begeleider. KAW levert naast architecten ook adviseurs en procesbegeleiders. De architectenselectie komt later aan de orde.
Cookieinstellingen