Korpsavond brandweer Winsum en Baflo

Plechtigheden, toespraken, eten en quizen in De Hoogte

Glimmende knopen, sierlijke epauletten, scherpe vouw in de broeken, glimmende schoenen en emotionele woorden sierden de korpsavond van de brandweer uit Winsum en Baflo. 
In zijn toespraak sprak clustercommandant Robert de Wit zijn waardering uit over hoe de korpsleden zich tijdens enkele moeilijke uitrukken hadden gemanifesteerd. 
Professioneel, gedreven en met veel respect hadden de mannen en vrouwen zich bij zware ongevallen van hun beste kant laten zien.  
Ook Burgemeester R. Michels roemde de korpsleden. Hij refereerde aan 4 zware ongevallen waar slachtoffers bij te betreuren waren. De Burgemeester vond het onbegrijpelijk en onacceptabel dat burgers bij dit soort zware ongelukken er niet voor terugdeinzen om uitgebreid te gaan filmen of fotograferen. Met dit soort relatief nieuwe omstandigheden moeten de brandweerlieden toch maar weer weten om te gaan.
Joery de Meijer, ploegchef van brandweer Winsum sprak over de hechtheid van de groep, de steun die je altijd van de anderen krijgt.
Alle sprekers waren het over één ding eens: de steun van het thuisfront is onontbeerlijk voor de brandweerlieden. 
Er waren ook wat plechtiger momenten: allereerst kregen vier korpsleden hun diploma uitgereikt uit handen van De Wit,  het ging hier om Linda van der Wal (Manschap A), Annewieke van Duinen (Manschap A), Tom de Boer (Brandweerchauffeur) en Frans van der Veen (Manschap A).  

Verder kregen brandweermannen Rieks Stavenga en Reinder Rustema bloemen en presentjes omdat zij 12,5 jaar en 35 jaar in dienst van de brandweer zijn.

Na een dienstverband van 9, respectievelijk 11 jaar namen de brandweerlieden Bram van den Bos en Joke van Dijk afscheid van de vrijwillige brandweer.
Ploegchef De Meijer hield een geëmotioneerde toespraak over Joke van Dijk, hij wist zeker dat de ploeg de warmte, de nuchterheid en kennis van Joke hard ging missen. Van de Bos (gaat in Roden wonen en heeft zich daar alweer aangemeld bij het korps ) en Van Dijk kregen van Burgemeester Michels een afscheidsoorkonde overhandigd.
WinsumNieuws sprak na afloop van de plechtigheden nog even met afscheidnemend korpslid Joke van Dijk: 
Ik ben inderdaad elf jaar bij het korps geweest. Ik kwam erbij tijdens de z.g.n. huisvrouwenwerving. Vrouwen waren in die tijd nog vaak thuis en konden dus overdag prima ingezet worden bij een uitruk. Tijdens die werving kwamen er acht nieuwe mensen maar ik was de enige die daarvan overbleef. 
Ik kon aardig standhouden in het korps dat toch nog wel een mannencultuur had. Ik kom van de boerderij en was zo natuurlijk wel gewend aan het werken met groot materiaal. 
Tegenwoordig wordt de brandweer vaker opgeroepen voor ongelukken dan voor branden, dan komt het natuurlijk veel meer op techniek aan en dat is toch wel een “mannending”. Het deed me erg goed dat ploegchef Joery zo’n warme toespraak hield, we kennen elkaar vanaf de opleiding en hebben in de afgelopen jaren veel meegemaakt en een band opgebouwd. Het was een mooie tijd.”

Na dit alles verzorgde Rick Koens een quiz en zorgde Loek van Dijken voor muziek.
Mooi om de brandweerlieden eens zo bij elkaar te zien. De kameraadschap, het respect voor elkaar en de motivatie om te helpen en te steunen straalt ze van de koppen af. Winsum en Baflo mogen trots zijn op deze mannen en vrouwen.  

Nu zou het mooi zijn wanneer er mooie foto’s bij dit artikel gevoegd zouden zijn maar helaas, brand blussen en iemand ontzetten uit een auto is een vak, fotograferen ook.
Met enige schaamte voegt uw verslaggever de foto’s toe. Een nieuw toestel is de oorzaak, sorry volgende keer beter.
Tekst en slechte foto’s Cees van de Meent 
Cookieinstellingen