Winsumse Derby prooi voor SIOS

Kwaliteitsverschil laat in doelpunten uitgedruktMet een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan twee overleden jonge mensen, Milan Bos (25) en Ids Visser (15) begon gisterenmiddag de enige derby die er voor standaardelftallen in de gemeente Winsum gespeeld gaat worden.

Qua statistieken was Rood Zwart Baflo in het voordeel, zij wonnen de voorgaande edities.
Op de ranglijst stond SIOS er iets beter voor, na de tot nu toe gespeelde wedstrijden in de vijfde klasse E hadden de Sauwerders drie punten meer bij elkaar gespeeld.
Het beloofde dus een spannende en interessante middag te worden op het mooie complex van Rood Zwart Baflo.
Eerste helft
Onder leiding van de prima fluitende scheidsrechter de heer Secer die vooral de voordeelregel prima hanteerde golfde het spel in het begin over en weer.
Tot echte kansen kwam het niet echt, Rood Zwart probeerde met lange ballen de voorwaartsen te bereiken en SIOS vergat in het begin te voetballen.
Het duurde tot de 29ste minuut tot een leuk opgezette aanval over de linkerflank enig gevaar opleverde voor het doel van Rood Zwart doelman Solkema maar de hard voorgegeven bal ging voorlangs zonder dat een speler de bal kon bereiken.
In de 34ste minuut resulteerde een dekkingsfout van de verder prima spelende laatste man van SIOS,  Zwakenberg in een vrije trap voor Rood Zwart. De goede voorzet van Meinema leverde uiteindelijk alleen een corner op, die vervolgens een eenvoudige prooi was voor doelman De Haan.
Het morrende publiek werd niet echt warm van de verrichtingen op het veld en de term, hotseknotsvoetbal werd veelvuldig gebezigd.
De Rood Zwarten bleven fel op de bal jagen en gaven de technisch vaardiger spelers van SIOS weinig ruimte. In deze periode waren er ook veel blessurebehandelingen en dat kwam het kijkspel zeker niet ten goede..
In de 45ste minuut was er eindelijk wat moois te zien, een voorzet van de linkerkant van Rood Zwart kwam uiteindelijk terecht bij Chris de Boer, die met een verwoestend schot via de lat de 1 – 0 op zijn naam bracht.
Tweede helft
Vanaf het begin van de tweede helft was duidelijke te zien dat de Sauwerders uit een ander vaatje gingen tappen. Met Reinder Haaksma voorop werd er fanatieker gejaagd op de bal en bij balbezit werden de flankspelers sneller aangespeeld.
Toch duurde het tot de 63ste minuut tot de druk die door SIOS werd opgevoerd resultaat opleverde. Na balwinst op het middenveld werd de spel direct verlegd naar de rechterkant waarna Jacob de Haan de bal prima voor het doel bracht en Harmen Wienke onberispelijk inschoot voor de 1  – 1.
Na deze gelijkmaker drong SIOS nog meer aan en kon Rood Zwart eigenlijk alleen maar tegenhouden en hopen op een snelle uitval. Een aantal vrije trappen dicht op de zestien konden door de verdedigers nog worden geneutraliseerd maar in de 72ste minuut was het Stefan Bultena die met een mooie kopbal voor de  tweede treffer van SIOS zorgde. 1 – 2
Rood Zwart leek na deze treffer niet meer te geloven in een goed resultaat en toch had dat er met een beetje geluk wel ingezeten. In de 90ste minuut was er na een corner een scrimmage voor het SIOS-doel en was er een slimme doelpoging van Reinout Geuze maar hij zag tot verbijstering van de Rood Zwart-aanhangers zijn inzet op de lat eindigen.
Net toen op het toch al gezellige sportpark een aantal zwarte Pieten arriveerde en aan de lijn de Bafloers luid aanmoedigden kreeg  het publiek een cadeau aangeboden binnen de lijnen, Pascal Reining legde een vrije trap vanaf ongeveer 30 meter snoeihard achter doelman Solkema, die de bal alleen maar kon nakijken. 1 – 3
Kort daarop floot de heer Secer af en vierden de Sauwerders hun eerste overwinning op Rood Zwart Baflo.
Interview winnende trainer

Na de wedstrijd was trainer Erwin Molog een tevreden mens.
“De eerste helft was van beide kanten erg slecht. Wij speelden ook erg ongelukkig, vond ik. In de rust heb ik er ook op gehamerd om te gaan voetballen en de bal rond te laten gaan. We trainen daar wekelijks op en dan is het frustrerend wanneer het er zaterdags niet uitkomt. Vanaf het moment dat we meer snelheid inbrachten ging het veel beter. Er werd hard gewerkt en verzorgd gespeeld. Ook werd er meer durf getoond. Er was vooraf wel meer spanning, deze derby wilden we gewoon heel graag winnen en dat het gelukt is, stelt mij tevreden. Door deze overwinning sluiten we weer aan bij de eerste vijf en dat is onze doelstelling voor dit seizoen. Het team is jong en leergierig en het zou fantastisch zijn om deze groep een paar jaar bij elkaar te houden.”