Workshop Baklava bakken

Foto:

BEDUM – Zelf baklava leren maken? Mohamad uit Syrië leert het u op woensdag 23 mei of 20 juni bij Bakkerij Hoekstra in Bedum.

Syrië

In een gezellige tussenwoning aan de Professor Ridderbosstraat zit ik tegen over Mohamad Barakat en zijn vrouw Maria Cham. Beide zijn geboren in de kleine stad Alraqqa in Syrië, ongeveer zo groot als Assen. De laatste 15 jaar woonden zij met hun gezin in Aleppo. Een stad die we allemaal hebben leren kennen door de verschrikkelijke verhalen van de oorlog.

Mohamad en Maria hebben 5 kinderen, waarvan drie bij hen wonen en 2 in Denemarken. Een deel van de familie van Maria is naar Turkije gevlucht en een broer van Mohamad woont in Australië. Daar waar ze enkele jaren geleden bijna ieder weekend met de familie doorbrachten in hun geboortestad, woont hun familie nu verspreid over de wereld.

In Aleppo had Mohamad een wasserette. Hij waste en streek kleding. Daarnaast hielp hij vaak vrienden die een restaurant hadden, waar hij als kok werkte. Dat was zijn favoriete hobby: koken en bakken. Sinds bijna anderhalf jaar woont hij in Nederland. Maria woont al een jaar langer hier. Het hele gezin gaat naar school om de taal en Nederland te leren kennen. En dat valt niet altijd mee. ‘Waarom hebben jullie een ij en een ei’, vraagt de jongste zoon aan mij. ‘En de ‘ou’ en de ‘au’ klinken precies hetzelfde’. Tja, het Nederlands is niet altijd logisch en gemakkelijk, maar het gaat best goed.

Mohamad vertelt dat hij het moeilijk vindt dat hij in Nederland nog geen baan heeft. De dagen zijn daardoor soms zo lang dat ze als een jaar voelen. Naast de schooldagen gaat hij op dinsdag naar Alegunda om te koken. Ook houdt hij van tuinieren en heeft hij een moestuin waarin hij uien, aardbeien, bramen, pompoenen en aardappelen heeft staan.

Workshop ‘Baklava bakken’

Samen met Colourful Het Hogeland en bakkerij Hoekstra gaat Mohamad komende woensdagmiddag 23 mei en nog een keer op woensdagmiddag 20 juni een workshop ‘Baklava bakken’ organiseren. Bakker Wouter Jacobs en Mohamad hebben samen al geoefend en het resultaat was geweldig. Wouter is zo enthousiast, dat hij niet alleen zijn bakkerij beschikbaar stelt, maar in deze weken ook baklava gaat verkopen in zijn winkel.

Er zijn per workshop slechts 10 plekken beschikbaar, dus wees er snel bij. De eerste groep is al bijna vol, voor 20 juni is nog plek. De kosten zijn € 12,50 p.p. Aanmelden kan per email op [email protected] of telefonisch via 06- 12206521. De workshop duurt ongeveer anderhalf uur en begint om 13.00 uur.

Colourful Het Hogeland wil mensen met een migratie achtergrond de kans bieden mee te doen aan de lokale samenleving en andersom de autochtone inwoners de kans bieden de andere culturen ook te leren kennen. Voor meer informatie kijk op https://www.colourfulhethogeland.nl/


 

Cookieinstellingen